Când este contraindicat să iei comprimate cu vitamina C?

Vitamina C este considerată eficientă în caz de răceală, acțiunea sa puternică antioxidantă inhibă multiplicarea virusului și dezvoltarea semnelor de boală. Cei mai mulţi recurg la acest remediu când suferă de răceală, însă află care sunt precauțiile administrării comprimatelor cu vitamina C.

separator

Vitamina C este hidrosolubilă, deci se dizolvă în apă şi excesul poate fi eliminat uşor din organism, prin urină. De regulă, doar vitaminele liposolubile, adică cele care se dizolvă în grăsimi, se pot acumula în corp şi devin toxice în doze mari. Însă şi vitamina C poate crea neplăceri când este administrată sub formă de comprimate sau pastile efervescente.

Comprimatele conțin de regulă 180 – 1.000 mg per tabletă, iar aportul zilnic trebuie să fie de cel mult 2.000 mg, la care trebuie să iei în calcul şi aportul zilnic de legume şi de fructe. Excesul de vitamina C poate cauza greaţă, vomă, diaree, balonare, gaze, arsuri gastrice şi crampe abdominale. La doze mai mari de 3.000 mg/zi pot apărea afte bucale, durerile de cap şi insomnii.

Precauțiile administrării de vitamina C

Pentru că vitamina C ajută la absorbţia fierului în organism, ea poate agrava boli precum hemocromatoza, acumularea excesivă de fier în sânge, sau talasemia. De asemenea, în doze foarte mari, vitamina C creşte secreţia de oxalaţi, iar aceste molecule se acumulează în rinichi sub formă de pietre. Deloc de neglijat este faptul că vitamina C în exces poate reduce efectul medicamentelor anticoagulante, cum este warfarina, crescând riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Potrivit Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, ,,nu putem mânca atât de multe fructe şi legume încât să depăşim foarte mult doza recomandată de vitamina C, dar în cazul suplimentării alimentaţiei cu varianta de sinteză, acest lucru este posibil. Există câteva categorii de persoane care ar trebui să evite tabletele cu acid ascorbic: cele care au boli renale şi pietre la rinichi sau la bilă. În aceste cazuri este preferat ca vitamina C să provină din surse naturale, pentru că cea de sinteză, purificată, nu are aceeaşi activitate biologică. Vitamina C din surse naturale nu este purificată, iar celelalte substanţe cu care este combinată, precum flavonoidele, îi reduc efectele adverse pe care le poate avea în doze mari”.

Varza, mărul, portocala, cartoful, prazul sunt surse bune de vitamina C în perioada iernii. Coacăzele, agrișele, zmeura congelată, ardeii grași furnizează de asemenea cantități importante de vitamina C.

sursa

Încă un virus își arată colții! Explozie de cazuri la un centru de refugiați din R. Moldova! 17 persoane diagnosticate

Numeroase cazuri de rujeolă au fost înregistrate la un centru din Republica Moldova, unde sunt cazați refugiați. 17 persoane au rujeolă, după cum a informat șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală, Vladimir Bolocan, în timpul ședinței operative a serviciilor Capitalei.

„Din cele 22 de cazuri suspecte, doar 17 au fost confirmate, patru au fost infirmate, iar un caz încă rămâne suspect. Totodată, există trei cazuri sporadice cu infectare de rujeolă în capitală și localitatea Hulboaca. Aceste cazuri nu au legătură epidemiologică între ele și nu prezintă nici un risc de desfășurare a unui nou focar”, a anunțat oficialul.

Multe cazuri de rujeolă, la un centru de plasament al refugiaților din Republica Moldova

De asemenea, Vladimir Bolocan a atras atenția că, în ultima vreme, crește îngrijorător numărul infectărilor cu rotavirus, doar în luna aprilie fiind raportate 18 cazuri, ceea ce reprezintă 50% din totalul de îmbolnăviri din primul trimestru.

Șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală a îndemnat părinții să-și imunizeze copiii, menționând că vaccinul de rotavirus se administrează în primele șase luni de viață, este unul sigur și nu are contraindicații.

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolei (Morbillivirus) din familia Paramyxovirus. Este caracterizată de simptome precum febră, tuse, secreții nazale, ochi roșii și sensibili la lumină (conjunctivită) și o erupție cutanată distinctivă. Rujeola este extrem de contagioasă și se răspândește prin picături mici de secreții respiratorii ale persoanelor infectate, de obicei prin tuse sau strănut.

Boala poate fi gravă și poate duce la complicații precum pneumonie, encefalită (inflamarea creierului) și pierderea vederii, conform radiomoldova.md citat de evz.ro.

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Cazuri de tromboză apărute după vaccinul AstraZeneca. Producătorul, chemat în instanță de justiția germană

Un tribunal din Germania a cerut companiei AstraZeneca să furnizeze informații detaliate despre cazurile de tromboză care ar putea fi legate de vaccinul anti-Covid produs de aceasta. Această solicitare a fost făcută în urma unei plângeri depuse de o femeie care cere despăgubiri în valoare de 250.000 de euro pentru daunele suferite, scrie realitatea.net

Tribunalul teritorial din Bamberg (sudul Germaniei) a ordonat companiei AstraZeneca să dezvăluie date despre cazurile de tromboză posibil legate de vaccinul său împotriva Covid-19.

Decizia a fost luată în cadrul unui proces intentat de către o femeie de 33 de ani care solicită despăgubiri de 250.000 de euro pentru daunele suferite, încă 17.200 de euro pentru veniturile pe care a încetat să le mai primească și până la 600.000 de euro pentru limitări viitoare.

Instanța consideră că datele pot îmbunătăți situația probatorie, așa că AstraZeneca trebuie să dezvăluie cazurile de tromboză suferite de persoanele care au primit vaccinul în perioada 27 decembrie 2020 – 19 februarie 2024. Potrivit instanţei, vaccinul poate provoca, în principiu, tromboza. Producătorul a oferit deja informații parțiale care trebuie acum completate. Odată ce informațiile vor fi disponibile, instanța poate solicita un raport de specialitate. Avocatul reclamantului consideră că ar putea dura ani de zile până să existe o hotărâre definitivă.

Reclamanta a dat în judecată compania AstraZeneca după ce a suferit o tromboză care a făcut-o să intre în comă și de pe urma căreia mai există consecințe. Tromboza a apărut după ce a fost vaccinată cu vaccinul anti-Covid al acestui producător. Femeia a primit recunoaștere oficială din partea statului Bavaria pentru daune colaterale legate de vaccin.

Organismul competent este Centrul Bavarez pentru Afaceri Sociale și de Familie (ZBFS), care a primit până acum 2.712 cereri. Daunele legate de vaccin au fost recunoscute în 140 de cazuri.

Meghan Markle a dezvăluit ce mănâncă la micul dejun
Articolul anterior
Află ce cadouri ți-a pregătit compania Uriage în cadrul expoziției BEAUTY 2018 de la Moldexpo!
Articolul următor