Când este contraindicat să iei comprimate cu vitamina C?

Vitamina C este considerată eficientă în caz de răceală, acțiunea sa puternică antioxidantă inhibă multiplicarea virusului și dezvoltarea semnelor de boală. Cei mai mulţi recurg la acest remediu când suferă de răceală, însă află care sunt precauțiile administrării comprimatelor cu vitamina C.

separator

Vitamina C este hidrosolubilă, deci se dizolvă în apă şi excesul poate fi eliminat uşor din organism, prin urină. De regulă, doar vitaminele liposolubile, adică cele care se dizolvă în grăsimi, se pot acumula în corp şi devin toxice în doze mari. Însă şi vitamina C poate crea neplăceri când este administrată sub formă de comprimate sau pastile efervescente.

Comprimatele conțin de regulă 180 – 1.000 mg per tabletă, iar aportul zilnic trebuie să fie de cel mult 2.000 mg, la care trebuie să iei în calcul şi aportul zilnic de legume şi de fructe. Excesul de vitamina C poate cauza greaţă, vomă, diaree, balonare, gaze, arsuri gastrice şi crampe abdominale. La doze mai mari de 3.000 mg/zi pot apărea afte bucale, durerile de cap şi insomnii.

Precauțiile administrării de vitamina C

Pentru că vitamina C ajută la absorbţia fierului în organism, ea poate agrava boli precum hemocromatoza, acumularea excesivă de fier în sânge, sau talasemia. De asemenea, în doze foarte mari, vitamina C creşte secreţia de oxalaţi, iar aceste molecule se acumulează în rinichi sub formă de pietre. Deloc de neglijat este faptul că vitamina C în exces poate reduce efectul medicamentelor anticoagulante, cum este warfarina, crescând riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Potrivit Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, ,,nu putem mânca atât de multe fructe şi legume încât să depăşim foarte mult doza recomandată de vitamina C, dar în cazul suplimentării alimentaţiei cu varianta de sinteză, acest lucru este posibil. Există câteva categorii de persoane care ar trebui să evite tabletele cu acid ascorbic: cele care au boli renale şi pietre la rinichi sau la bilă. În aceste cazuri este preferat ca vitamina C să provină din surse naturale, pentru că cea de sinteză, purificată, nu are aceeaşi activitate biologică. Vitamina C din surse naturale nu este purificată, iar celelalte substanţe cu care este combinată, precum flavonoidele, îi reduc efectele adverse pe care le poate avea în doze mari”.

Varza, mărul, portocala, cartoful, prazul sunt surse bune de vitamina C în perioada iernii. Coacăzele, agrișele, zmeura congelată, ardeii grași furnizează de asemenea cantități importante de vitamina C.

sursa

alte Articole interesante

Alte Articole interesante