Care sunt semnele lipsei de vitamine și minerale

Carențele de vitamine și minerale sunt probabil printre cele mai frecvente probleme de sănătate de care ne lovim în ziua de azi. Este destul de firesc în special din cauza stresului care ne invadează viața și organismul, dar și din cauza stilului alimentar haotic și de cele mai multe ori nesănătos. De prea puține ori avem o alimentație echilibrată, care ne asigură toți nutrienții necesari, la fel cum de multe ori organismul nostru nu reușește să absoabă acei nutrienți din alimentele pe care i le oferim, din cauza unor probleme digestive. Consecința directă nu se manifesta neaparat prin probleme de sanatate grave. Semnele pe care organismul ni le transmite pot trece ușor neobservate, chiar și în condițiile în care schimbările sunt evidente.

separator

nutritie

Iată care sunt semnele și simptomele lipsei  de vitamine și minerale:
1. Crăpături la colțurile buzelor

buze
Atunci când observi crăpături la colțurile buzelor, acesta ar putea fi un semn al unor carențe precum cele de: fier, zinc și anumite vitamine B, precum niacina (B3), riboflavina (B2) și B12.

Se poate întâmpla frecvent, mai ales dacă ești vegetarian. Vegetarienii sunt expuși de multe ori la doze insuficiente de fier, zinc și vitamina B12. Asemenea carențe pot apărea și în cursul curelor de slăbire, dacă nu se consumă suficiente proteine esențiale pentru formarea componentelor sistemului imunitar.

Soluția este să mănânci mai mult pui, somon, ton, ouă, scoici, roșii uscate la soare, sfeclă, pastă de susan, arahide, leguminoase precum lintea.

Absorbția fierului este stimulată de vitamina C, care ajută și la combarterea infecțiilor, așa că e bine să combinați alimentele de mai sus cu legume ca broccoli, ardei roșii și conopida.

2. Piele iritată, roșie, solzoasă, pe față (uneori și alte regiuni ale corpului) și/sau căderea excesivă a părului

par
Ar putea fi vorba despre o carență de: biotina (B7) – pe care ai observat-o cel mai probabil ca ingredient principal în suplimentele pentru creșterea părului.

Vitaminele din grupa B sunt solubile în apă, așa că, în cazul celor mai multe dintre ele, organismul nu face rezerve (spre deosebire de vitaminele A, D,K, E, care sunt liposolubile, adică se dizolvă în grăsimi).

Dacă printre noi încă există persoane care consumă ouă crude, am de tras un semnal de alarmă. O proteină din albușul de ou, numită avidina, împiedică absorbția biotinei. Avidina este însă dezactivată când ouăle sunt gătite.

Soluția este să consumi mai multe ouă gătite, somon, avocado, ciuperci, conopida, fructe oleaginoase (alune, nuci, migdale), zmeură și banane.

3. Coșuri/acnee pe obraji, brațe, coapse și fese
Ar putea fi vorba despre o deficiență de: acizi grași esențiali și vitaminele A și D.

Soluția este să reduci cu precădere grăsimile trans (ceea ce ar trebui să faceți oricum) și să consumi cantități mai mari de grăsimi nesaturate având și un aport de grăsimi saturate, doar că mai scăzut.

Încearcă să adaugi în alimentație cantități mai mari de somon și sardine, nuci și migdale, semințe bogate în uleiuri, precum cele de in și cânepă. Pentru aportul de vitamina A, mănâncă legume cu frunze verzi, morcovi, cartofi dulci și ardei roșii. Toate acestea îți vor furniza beta caroten.

În ceea ce privește aportul de vitamina D, ți-aș recomanda să iei un supliment – 2.000 UI (unitati internationale) pe zi, intr-un preparat care conține și vitaminele A și K, care ajuta la absorbția vitaminei D.

Organismul uman are capacitatea de sintetiza singur vitamina D, sub influența luminii solare, dar mulți oameni – atât copii, cât și adulți – au în ziua de azi deficiențe de vitamina D, deoarece petrec prea puțin timp afară, în aer liber.

4. Senzație de înțepături, furnicături și amorțeală în mâini, picioare sau alte regiuni ale corpului
Ar putea fi vorba despre o carență de: vitamine B precum folat (B9), B6 și B12.

Aici este posibil să intervină o problemă legată direct de nervii periferici și de terminațiile lor de la nivelul pielii.

Simptomele menționate anterior pot fi însoțite de anxietate, depresie, anemie, oboseală și dezechilibre hormonale.

Soluția ar fi să mănânci spanac, sparanghel, sfeclă, fasole uscată, ouă, scoici, carne de pui.

5. Crampe musculare puternice
Crampele sunt probabil unele dintre semnele despre care citim cel mai mult și pentru care apar cele mai multe suplimente. Ele pot fi semnele unei carențe de magneziu, potasiu sau calciu.

Cei care fac sport la intensitate mai crescută pot pierde și mai multe minerale (și vitamine solubile în apă) prin transpirație intensă.

Soluția este să mănânci mai multe banane, migdale, alune, dovleac, cireșe, mere, grepfruit, broccoli, varză chinezească, verdețuri precum spanac și păpădie.

6. Apariția mătreții

matreata
Deficitul de vitamine și de minerale din corp afectează, în egală măsură, sănătatea și aspectul podoabei capilare. Ele sunt cele care îmbunătățesc circulația sangvină de la nivelul scalpului, ceea ce stimulează și creșterea părului. Părul aspru, cel care are tendința de a se rupe ușor și mătreața pot fi puse pe seama lipsei vitaminelor B2, B6, zinc, magneziu și biotină.

Pe de altă parte, tendința părului de a se îngrășa sau de a se usca, în ciuda numeroaselor produse de îngrijre pe care le folosești, este dată de lipsa de acid folic și de vitamina B5. Cele două vitamine favorizează creșterea și regenerarea mai rapidă a părului.

Semnele carenței de vitamine și minerale mai pot apărea ăi la nivelul unghiilor. Cele care se rup, se exfoliază ușor, fie prezența petelor sau liniilor albe se numără printre „consecințele” lipsei de vitamina A, B6, C, calciu, seleniu și biotină.

7. Lipsa gustului
De cele mai multe ori dispariția gustului este un semn al carenței de zinc. Felul în care gustul este afectat de deficitul de zinc, este încă neclar, dar una dintre explicații ar fi ca zincul este necesar pentru producerea de enzime salivare și întreținerea papilelor gustative.

Soluția ar fi consumul de carne roșie – vita și mielul sunt printre cele mai bune surse de zinc. Alte surse de zinc sunt fructele cu coajă lemnoasă, în special caju, alunele și cerealele integrale.

8. Gleznele umflate

glezne
Un alt simptom pe care foarte mulți îl resimt, gleznele umflate pot fi un semnal al unei carențe de potasiu.

Potasiul ajută la reglarea echilibrului de apă al organismului, și un aport de potasiu scăzut, mai ales în combinație cu prea multă sare dietetică, poate contribui la creșterea tensiunii arteriale (retenția de apă poate cauza creșterea tensiunii arteriale).

Soluția ar fi consumul a cel puțin cinci porții de fructe și legume în fiecare zi vă va ajuta să evitați deficitul. Bananele sunt deosebit de bogate în potasiu.

Corpul nostru se străduiește să ne „țină la curent” cu ce i se întâmplă, noi trebuie numai să stăm să îl observăm mai bine și cu siguranță vom găsi căile pentru a acționa în consecință.

Sursa: www.fitbody.ro

Alți 76 de moldoveni, depistați cu COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

În perioada 12–24 martie 2024 (săptămâna 12/2024), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, în scădere cu 3,4% față de săptămâna precedentă de monitorizare și în descreștere cu 12,8% comparativ cu perioada similară a sezonului precedent. În total, au fost înregistrate 6091 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 27 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o descreștere cu 40% comparativ cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (02.10.2023 – 24.03.2024, săptămânile 40/2023-12/2024) au fost înregistrate 1 673 de cazuri de gripă, 187 016 de cazuri de IACRS și 11 124 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate, în această perioadă, 43 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, șapte probe fiind pozitive la prezența virusurilor gripale (1- A nesubtipat, 2 – A(H3N2), 2 – A(H1N1)pdm09, 2- B-Victoria) și o probă – la prezența virusului SARS-CoV-2.

Totodată, au fost înregistrate 76 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 15 în regiunea transnistreană), fiind o descreștere cu 24% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor, au fost raportate nouă cazuri din numărul total.

Reiterăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Adresați-vă la medicul de familie pentru a beneficia de vaccin!

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o ”epidemie” misterioasă de cancer

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o „epidemie” misterioasă de cancer. Cercetătorii sunt în căutarea cauzei unei „epidemii” de cancer misterioase care afectează tot mai mulți indivizi sub vârsta de 50 de ani. Apariția acestui diagnostic este tot mai frecventă, afectând chiar și personalități cunoscute, printre care se numără și recentul caz al Prințesei de Wales, care a atras atenția publicului, scrie doctoruzilei.ro.

Anunțul șocant al diagnosticului lui Kate Middleton, făcut public săptămâna trecută, a evidențiat o tendință surprinzătoare. Medici de renume susțin că această problemă se întâlnește la nivel global, conform informațiilor furnizate de Daily Mail.

Conștientizarea crescută a luat avânt odată cu apariția unor cazuri celebre, precum cel al Damei Deborah James, care a pierit din cauza cancerului intestinal la vârsta de 40 de ani, în 2022. Acum, în lumina evenimentelor legate de Prințesa de Wales, un chirurg a avansat ipoteza că ar putea exista un factor necunoscut care să fie responsabil pentru această situație.

Cauza nescunoscută a cazurilor de cancer

Profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal, consultant și cercetător clinic senior la Universitatea din Birmingham, a spus: „Ar putea exista un factor de mediu necunoscut pe care nu l-am descoperit, în ciuda cercetărilor ample”.

„Cancerul cu debut tânăr nu este deloc rar. Conduc o clinică pentru cancer cu debut precoce la adulți și vedem din ce în ce mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer”, a adăugat el.

După părerea sa, alți factori care ar putea contribui, de asemenea, la creștere, sunt metodele mai bune de detectare a cancerului, conștientizarea simptomelor și o mai bună screening a afecțiunilor genetice care cresc riscul de cancer, cum ar fi gena BRCA, așa cum are Angelina Jolie.

Maia Kennedy, în vârstă de 38 de ani, din Hackney, Londra, a povestit despre propria sa luptă împotriva cancerului, care împărtășește asemănări cu a Prințesei de Wales, în vârstă de 42 de ani.

Maia a început să sufere de greață în decembrie 2023, pe care medicul său de familie le-a atribuit inițial refluxului acid. În urma unui test de urgență, medicii i-au găsit o tumoare în intestin în timpul colonoscopiei. La acea vreme se credea că este precanceroasă.

Ulterior, femeia a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 1 cu cancerului intestinal, după ce a suferit o intervenție chirurgicală de rutină pentru a-și îndepărta o parte din intestin, la începutul acestui an.

Prințesa de Wales însăși a suferit o operație abdominală planificată, în luna ianuarie. Inițial, medicii nu au crezut că este vorba despre canceroasă, dar testele au dezvăluit, ulterior, altceva. Ea a început un tratament de chimioterapie preventivă la sfârșitul lunii februarie și nu a menționat tipul de cancer pe care l-a avut.

O altă supraviețuitoare, Becki Buggs avea 43 de ani când a primit vestea că are cancer pancreatic.

Ea a declarat pentru MailOnline la începutul acestui an că a fost motivată să-și facă teste după ce soțul ei i-a remarcat o modificare a pielii, care s-a dovedit a fi icter. Bărbații sunt, de asemenea, expuși riscului.

Ricky Smith, din Isle of Sheppey, Kent, a aflat luna trecută că durerile sale de cap nu erau cauzate de stres, ci un tip de cancer la creier. Bărbatului, tată a trei copii, i s-a spus că mai are 15 luni de trăit. Tumora lui inoperabilă a fost depistată doar printr-un test oftalmologic.

Potențialii factori de risc

Profesorul Sikora, un oncolog de renume mondial cu o experiență de peste 40 de ani, a declarat însă că această tendință a fost observată de ani de zile și că există o serie de motive, bănuite de experți.

„Nu are nimic de-a face cu Covid sau vaccinuri – a început să se întâmple cu mult înainte. Cred că se datorează probabil modificărilor stilului de viață – obezitate, dietă grasă, comportament sedentar, așezat la birou toată ziua și, desigur, diagnostice mai bune”, afirmă el.

De asemenea, pare să existe o diviziune de gen în privința ratelor cancerului, în rândul tinerilor.

Datele CRUK arată că femeile în vârstă de 40 de ani, precum Kate, au șanse de două ori mai mari (de 2,1 ori) de a face cancer decât un bărbat de aceeași vârstă. O diferență similară de gen este prezentă și în rândul diagnosticaților de cancer la vârsta de 30 de ani și 40 de ani.

Decalajul se echilibrează ușor pe măsură ce britanicii îmbătrânesc, bărbații având șanse mai mari de a fi diagnosticați de la vârsta de 60 de ani încolo.

Un studiu publicat în British Medical Journal anul trecut a constatat că numărul cazurilor de debut precoce a cancerului au crescut la nivel global cu 79% între 1990 și 2019.

Experții au prezis, de asemenea, că acestea se vor înmulți, cu 31% până în 2030.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Australia a avut cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de oameni, în 2022.

Noua Zeelandă a ocupat locul al doilea, cu 119 cazuri la 100.000 de persoane în rândul tinerilor.

În comparație, Marea Britanie și SUA sunt pe locurile 28 și, respectiv, pe locul 6.

Dietele bogate în carne roșie și sărace în fructe, precum și consumul ridicat de alcool și consumul de tutun au fost considerați principalii factori de risc.

Experții au legat anterior creșterea unor astfel de diete procesate în lumea occidentală, începând cu anii 50, cu o creștere a cancerelor legate de alimentație, cum ar fi cancerul intestinal, în rândul tinerilor.

Bea zilnic apă cu lămâie dacă ai una din aceste 8 boli. Nu vei mai avea nevoie de medicamente

Unii specialiști spun că apa cu lămâie este cel mai bun aliment cu care să ne începem ziua, înlocuind cu succes cafeaua sau ceaiul.

Apa cu lămâie oferă organismului nostru o mulțime de antioxidanți, proteine, vitamine și alte substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor unor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dacă ai una dintre aceste opt probleme, consumă apă cu lămâie în fiecare zi:

– Pietre la rinichi
– Răceală sau gripă
– Reflux gastroesofagian
– Dureri în zona încheieturilor
– Dureri de mușchi
– Unghii îngălbenite sau care se rup ușor
– Acnee
– Kilograme în plus/obezitate

Beneficiile apei cu lămâie 

Apa cu lămâie este benefică pentru sănătatea organismului, în general. Dacă alegi să consumi un pahar de apă cu lămâie dimineața, în loc de cafea sau ceai, vei avea că aceasta: 

– Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
– Previne răceala, grație vitaminei C.
– Eficientizează digestia. 
– Curăță gura.

sursa

Xenia Deli pozează sexy în costum de baie!
Articolul anterior
Costume de baie pentru femeile cu sânii mari!
Articolul următor