Ce boli favorizează îngrășarea?

Acumularea kilogramelor în plus apare ca urmare a sedentarismului și mâncatului excesiv, însă există și situații în care supraponderabilitatea se manifestă ca un simptom al unei afecțiuni.

separator

Printre cauzele medicale ale supraponderalității se numără următoarele afecțiuni:

Hipotiroidismul

Această afecțiune a glandei tiroide determină producerea hormonilor tiroidieni într-o cantitate prea mică. Tiroxina și triodotironina sunt responsabili cu reglarea metabolismului: o cantitate prea mică de hormoni tiroidieni determină încetinirea metabolismului și acumularea de kilograme în plus. Simptomele prin care se manifestă hipotiroidismul sunt: oboseala extremă, depresia, deshidratarea pielii, unghii fragile, constipația, problemele de memorie și incapacitatea de adaptare la temperaturile joase.

Dacă se suspectă că acumularea de kilograme poate fi o urmare a unei afecțiuni tiroidiene, medicul poate recomanda testele hormonale pentru a verifica funcția tiroidei.

Rezistența la insulină

Rezistență la insulină este una dintre cauzele frecvente ale obezității, fiind un indicator metabolic specific prediabetului, care favorizează ulterior instalarea diabetului de tip 2. Pacienții care au de-a face cu rezistența la insulină își pierd abilitatea mușchilor și celulelor ficatului de a reacționa la hormonul denumit insulină. Pentru a compensa, pancreasul secretă și mai multă insulină, iar astfel apar dezechilibrele.

Rezistența la insulină poate să apară din cauza dietei nesănătoase și sedentarismului. Pe măsură ce se consumă alimente bogate în carbohidrați, zahăr, cereale rafinate, organismul necesită mai multă insulină pentru a le metaboliza, iar astfel celulele devin din ce în mai puțin sensibile la insulină.

Sindromul Cushing

Această afecțiune apare când glandele suprarenale, care sunt amplasate deasupra rinichilor, produc o cantitate excesivă de cortizol, denimit și hormon al stresului. Astfel, se facilitează formarea depozitelor de grăsime la nivelul abdomenului, fetei, gâtului și nu numai.

Depresia

Tulburarea psihică este, de asemenea, asociată cu obezitatea. Cu toate că majoritatea pacienților care suferă de depresie își pierd apetitul și nu mai mănâncă, există și situații în care apetitul crește, iar pacientul mănâncă pe fond emoțional.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice apare atunci când hormonii sexuali din organismul femeii, adică testosteronul și estrogenul, se dezechilibrează. Astfel, apar chisturile ovariene, dar și o serie de riscuri. Adesea sindromul ovarelor polichistice este asociat cu rezistența la insulină.

Pe lângă acnee, cicluri menstruale neregulate, depresie și infertilitate, sindromul ovarelor polichistice poate contribui și la instalarea kilogramelor în plus. Sindromul ovarelor polichistice nu este curabil, însă există câteva lucruri pe care pacientul le poate face pentru a preveni complicațiile cauzate de această afecțiune.

Sedentarismul „forţat“

Afecțiunile care predispun către sedentarism nu determină în mod direct apariția kilogramelor în plus. Totuși, bolile osteoarticulare cum ar fi gonartroza, coxartroza sau osteoartoza, în general, limitează activitatea fizică și duc la îngrășare. Apoi, obezitatea însăşi limitează activitatea fizică: cu cât kilogramele suplimentare sunt mai multe, cu atât sedentarismul este mai accentuat și astfel se instalează un cerc vicios.

Pe lângă tratamentele medicamentoase recomandate de medic, se recomandă adoptarea unei diete sănătoase, dar și a unui stil de viață activ. Limitarea caloriilor consumate, evitarea alimentelor nesănătoase și bogate în calorii, a preparatelor de tip fast-food, dulciuri, sucuri, precum și activitatea fizică practicată zilnic vor reduce greutatea și riscul de îngrășarea.

Modificarea stilului de viață și a dietei, practicarea exercițiilor fizice, precum și tratamentul hormonal de substituție prescris de către medic pot ameliora simptomele acestui sindrom.

Dacă medicul constată că una dintre afecțiunile de mai sus este responsabilă sau contribuie la acumularea kilogramelor în plus, acesta va recomanda mai multe analize și investigații medicale pentru stabilirea diagnosticului.

Este important să combați kilogramele în plus, astfel încât să reduci riscurile pentru sănătate la care această problemă te expune.

sursa

alte Articole interesante