Ce legătură puternică există între sănătatea colonului și problemele tenului?

Între starea de sănătate a intestinelor și cea a pielii există o relație specială. Mai multe cercetări au constatat că pielea iritată sau alte probleme la nivelul tenului sunt cauzate de dereglarea funcției intestinului. Iată de ce e posibil să auzi frecvent de la specialistul tău: ,,Daca vrei să-ți vindeci pielea, trebuie să începi cu intestinele”.

separator

O floră intestinală dezechilibrată este asociată nu doar cu afecțiunile pielii, ci și cu obezitatea, alergiile, afecțiunile autoimune, fibromialgia. Din ce cauză poate suferi flora intestinală?

Corpul este extrem de sensibil la orice stare de stres – emoțiile puternice, depresia, anxietatea, lipsa de vitamine, dieta defectuoasă, sensibilitatea alimentară, lipsa de somn, lipsa de mișcare.

Dereglarea echilibrului florei intestinale poate conduce la inflamația mucoasei colonului, acumulare de mucus, dereglări de scaun.

Mai mult, potrivit specialiștilor, exista o neuropeptidă denumită substanța P, produsă în intestin, piele și creier, care joacă un rol major în aspectul pielii.

Când flora intestinală este afectată, scade secreția de substanța P atât la nivelul pielii, cât și la nivelul intestinelor. Într-un studiu efectuat în Rusia, s-a descoperit că 54 % dintre pacienții cu acnee sufereau de tulburări ale florei intestinale.

Într-un studiu din 1961, prezentat de medicul Robert Siver, s-a descoperit că dintre cei 300 de pacienți tratați cu un probiotic, 80 % au manifestat îmbunătățiri semnificative ale problemelor cauzate de acnee.

Odată cu consumul de probiotice, se reduc indicatorii sistematici de stres oxidativ și inflamație, ambii asociați cu acneea.

Intestinele sănătoase ajută în multe feluri

Beneficiile de sănătate ca urmare a normalizării funcției intestinului devin vizibile în multe aspecte. Binecunoscutul expert în sănătate Dr. Mark Hyman declara:

,,Pacienții mei reușesc să rezolve probleme cu alergii, acnee, artrită, dureri de cap, boli autoimune, depresie, lipsa de atenție și multe altele – deseori după zeci de ani de suferințe.”

Dupa cum explica Dr. Hyman, există trilioane de bacterii în intestine, care au o influență directă asupra funcționării sistemului imunitar, reglării funcțiilor intestinului și a digestiei, protecției corpului contra infecțiilor, precum și asupra producției de nutrienți și vitamine.

Dr. Hyman citează un număr vast de studii care asociază dezechilibrul florei intestinale la copii cu tulburări de comportament, autism, probleme asociate cu inflamația, obezitatea și multe altele.

Pielea se vindecă din interior

Dacă vrei să-ți vindeci pielea, trebuie să începi cu intestinele. Iată câțiva pași pentru normalizarea funcționării intestinale:

– Consumă alimente bogate în fibre, sucuri, smoothie-uri cu acțiune de curățare și detoxifiere, bogate în substanțe antioxidante.

– Elimină sau redu drastic consumul de alimente procesate și pline de zahăr.

– Evită utilizarea abuzivă de antibiotice.

– Consumă alimente care conțin probiotice, a căror eficiență a fost demonstrată.

– Redu nivelul de stres. Sportul este o modalitate minunată de combatere a stresului.

sursa: www.viataverdeviu.ro

alte Articole interesante