Ce mai modernă operație pentru slăbit – Tratamentul obezității

Obezitatea a devenit în ultimii ani o problemă destul de gravă atât la nivel mondial, cât și în țara noastră. Din fericire, astăzi există o metodă sigură de a scăpa de această afecțiune prin micșorarea stomacului așa numita  „Gastrectomie Longitudinală” sau „Gastric Sleeve”. Despre etapele de pregătire înainte de operație, detalii despre procedură, dar și despre viața de după intervenție puteți afla dacă mergeți la o consultație, la chirurgul-plastician Antolie Taran, care activează în cadrul Clinicii Terramed din Capitală.

separator
Mai jos, găsiți răspunsurile la cele mai frecvente întrebări ce vin din partea pacienților:

1. Ce este micșorarea stomacului sau „Gastric Sleeve”?
„Gastric Sleeve” este o operație ce elimină aproximativ 75% din stomac. Ea se face laparoscopic și scopul ei este de a face pacientul să mănânce cât mai puțin, ducând astfel la o scădere ponderală importantă, sigura și pe termen lung.

2. Care sunt avantajele operației de micșorare a stomacului?
Micșorarea stomacului are cel mai bun raport risc/beneficiu. Altfel spus, obține rezultate comparabile cu gastric by-pass, dar fără complicațiile potențiale ale acestuia. Acest lucru oferă multe beneficii, cum ar fi nivelurile reduse de foame, cantități mici de mâncare și ca efect scădere ponderală sigură, stabilă și importantă cu o viață normală, fără restricții, dupa operație.

3. Există o dietă specială după micșorarea stomacului (gastric sleeve)?
Răspunsul la această este da! Dieta dupa gastric sleeve este foarte importantă și este important să înțelegeți pe deplin rolul acesteia. Această dietă se ține în primele 2 săptămâni după operație. Imediat după gastric sleeve veți  consuma timp de 7 zile numai lichide, iar apoi zilele 7-14 mâncare păsata. Din a 3-a săptamână veți putea consuma alimente solide ca înainte de operație. Scopul dietei este să lase stomacul să se vindece și vă ofere răgaz să vă adaptați alimentația la noul mic stomac.

4. Ce puteți mânca dupa micșorarea stomacului (gastric sleeve)?
Începand cu a 3-a săptămână după micșorarea stomacului, veți putea mânca ORICE  doar nu în cantității mari. Spre deosebire de inelul gastric unde există o zonă îngustă dată tocmai de inel, aici stomacul este doar mai strâmt dar nu într-atat încât să se poată bloca mâncarea în interiror. Desigur, nu trebuie să exagerați cu dulciurile care consumate des, pot scădea randamentul operației.

5. Cât de mult puteți mânca după micșorarea stomacului (gastric sleeve)?
Acest lucru variază în funcție de volumul stomacului restant, vârsta, viteza cu care mâncați și tipul hranei consumate. În principiu dupĂ operație veți putea mânca câteva ligurițe. Cu timpul veți putea mânca mai mult, dar niciodată mai mult de jumătate din cât mancați înainte de operație.

6. Veți pierde în greutate după intervenție ?
Da, veți  pierde  kilograme, atâta timp cât veți  urma toate instrucțiunile pe care medicul vi le stabilește. Cei mai mulți pacienți pierd aproximativ 50% -70% din surplusul ponderal în  primul an de la operație.

7. Cât costă micșorarea stomacului (gastric sleeve)?
Această operație utilizează niște instrumente speciale fără de care realizarea ei ar fi imposibilă. Casa Națională de Asigurări nu acoperă costul acestor materiale, astfel ca operația are un cost, indiferent că se face în spitalul de stat sau în cel privat.

8. Există riscuri și complicații după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve) ?
Da, ca la orice operație există riscuri și complicații. Ele apar în procente diferite în funcție de literatura medicală citată.

Complicații posibile gastric sleeve:
–          sângerare în timpul operației sau după aceasta
–          fistula gastrică
–          infecții
–          tromboza venoasă
–          stenoza gastrică
Complicațiile și riscurile vor fi explicate în capitolul special destinat acestui subiect.

8. Poate apărea senzația de vomă, vărsătura?
Da. Dacă veți mânca repde și mai mult decât încape în stomac la începutul mesei, veți vărsa! Este important să nu vi se întâmple asta. Pentru a preveni acest incident, mâncați încet, mestecați bine și nu uitați că nu trebuie să terminați tot ce aveți în farfurie. Vremurile când puteați face acest lucru au apus. Acum trebuie să vă opriți imediat ce simtiți că stomacul s-a umplut.

9. În cât timp slăbesc?
În prima lună se pierd 7-12 kg apoi, în medie se pierd cam 4-5 kg/lună. Există scurte perioade de platou, când nu se slăbește deloc. Ele sunt normale. Nu vă cântăriți zilnic. Nu dezvoltați obsesia cântarului. „Gastric Sleeve” duce la scădere ponderală în mod sigur și pe termen lung.

10. Trebuie să țin dietă pe termen lung după operație ?
NU. Singura perioada ce necesită dieta este reprezentată de primele 2 săptămâni după opetrație. Apoi, din a 3-a săptămână veți putea mânca normal calitativ.

11. Complicații pe termen lung?
Această operație are un istoric de 5-7 ani. Până acum nu s-au descris complicații la distanță (ani de zile) după gastric sleeve. Literatura de specialitate compară gastric sleeve cu rezecțiile gastrice pentru boală ulceroasa din urma cu 20-40 ani, care nu au fost grevate de complicații grave și frecvente.

12. Sarcina după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve)?
Nu există studii randomizate referitoare la momentul când o sarcina ar trebui menținută după gastric sleeve.

Pentru mai multe informații puteți apela la următoarele numere de tel. – 022 202373; 079 432776.

Alți 76 de moldoveni, depistați cu COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

În perioada 12–24 martie 2024 (săptămâna 12/2024), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, în scădere cu 3,4% față de săptămâna precedentă de monitorizare și în descreștere cu 12,8% comparativ cu perioada similară a sezonului precedent. În total, au fost înregistrate 6091 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 27 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o descreștere cu 40% comparativ cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (02.10.2023 – 24.03.2024, săptămânile 40/2023-12/2024) au fost înregistrate 1 673 de cazuri de gripă, 187 016 de cazuri de IACRS și 11 124 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate, în această perioadă, 43 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, șapte probe fiind pozitive la prezența virusurilor gripale (1- A nesubtipat, 2 – A(H3N2), 2 – A(H1N1)pdm09, 2- B-Victoria) și o probă – la prezența virusului SARS-CoV-2.

Totodată, au fost înregistrate 76 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 15 în regiunea transnistreană), fiind o descreștere cu 24% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor, au fost raportate nouă cazuri din numărul total.

Reiterăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Adresați-vă la medicul de familie pentru a beneficia de vaccin!

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o ”epidemie” misterioasă de cancer

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o „epidemie” misterioasă de cancer. Cercetătorii sunt în căutarea cauzei unei „epidemii” de cancer misterioase care afectează tot mai mulți indivizi sub vârsta de 50 de ani. Apariția acestui diagnostic este tot mai frecventă, afectând chiar și personalități cunoscute, printre care se numără și recentul caz al Prințesei de Wales, care a atras atenția publicului, scrie doctoruzilei.ro.

Anunțul șocant al diagnosticului lui Kate Middleton, făcut public săptămâna trecută, a evidențiat o tendință surprinzătoare. Medici de renume susțin că această problemă se întâlnește la nivel global, conform informațiilor furnizate de Daily Mail.

Conștientizarea crescută a luat avânt odată cu apariția unor cazuri celebre, precum cel al Damei Deborah James, care a pierit din cauza cancerului intestinal la vârsta de 40 de ani, în 2022. Acum, în lumina evenimentelor legate de Prințesa de Wales, un chirurg a avansat ipoteza că ar putea exista un factor necunoscut care să fie responsabil pentru această situație.

Cauza nescunoscută a cazurilor de cancer

Profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal, consultant și cercetător clinic senior la Universitatea din Birmingham, a spus: „Ar putea exista un factor de mediu necunoscut pe care nu l-am descoperit, în ciuda cercetărilor ample”.

„Cancerul cu debut tânăr nu este deloc rar. Conduc o clinică pentru cancer cu debut precoce la adulți și vedem din ce în ce mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer”, a adăugat el.

După părerea sa, alți factori care ar putea contribui, de asemenea, la creștere, sunt metodele mai bune de detectare a cancerului, conștientizarea simptomelor și o mai bună screening a afecțiunilor genetice care cresc riscul de cancer, cum ar fi gena BRCA, așa cum are Angelina Jolie.

Maia Kennedy, în vârstă de 38 de ani, din Hackney, Londra, a povestit despre propria sa luptă împotriva cancerului, care împărtășește asemănări cu a Prințesei de Wales, în vârstă de 42 de ani.

Maia a început să sufere de greață în decembrie 2023, pe care medicul său de familie le-a atribuit inițial refluxului acid. În urma unui test de urgență, medicii i-au găsit o tumoare în intestin în timpul colonoscopiei. La acea vreme se credea că este precanceroasă.

Ulterior, femeia a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 1 cu cancerului intestinal, după ce a suferit o intervenție chirurgicală de rutină pentru a-și îndepărta o parte din intestin, la începutul acestui an.

Prințesa de Wales însăși a suferit o operație abdominală planificată, în luna ianuarie. Inițial, medicii nu au crezut că este vorba despre canceroasă, dar testele au dezvăluit, ulterior, altceva. Ea a început un tratament de chimioterapie preventivă la sfârșitul lunii februarie și nu a menționat tipul de cancer pe care l-a avut.

O altă supraviețuitoare, Becki Buggs avea 43 de ani când a primit vestea că are cancer pancreatic.

Ea a declarat pentru MailOnline la începutul acestui an că a fost motivată să-și facă teste după ce soțul ei i-a remarcat o modificare a pielii, care s-a dovedit a fi icter. Bărbații sunt, de asemenea, expuși riscului.

Ricky Smith, din Isle of Sheppey, Kent, a aflat luna trecută că durerile sale de cap nu erau cauzate de stres, ci un tip de cancer la creier. Bărbatului, tată a trei copii, i s-a spus că mai are 15 luni de trăit. Tumora lui inoperabilă a fost depistată doar printr-un test oftalmologic.

Potențialii factori de risc

Profesorul Sikora, un oncolog de renume mondial cu o experiență de peste 40 de ani, a declarat însă că această tendință a fost observată de ani de zile și că există o serie de motive, bănuite de experți.

„Nu are nimic de-a face cu Covid sau vaccinuri – a început să se întâmple cu mult înainte. Cred că se datorează probabil modificărilor stilului de viață – obezitate, dietă grasă, comportament sedentar, așezat la birou toată ziua și, desigur, diagnostice mai bune”, afirmă el.

De asemenea, pare să existe o diviziune de gen în privința ratelor cancerului, în rândul tinerilor.

Datele CRUK arată că femeile în vârstă de 40 de ani, precum Kate, au șanse de două ori mai mari (de 2,1 ori) de a face cancer decât un bărbat de aceeași vârstă. O diferență similară de gen este prezentă și în rândul diagnosticaților de cancer la vârsta de 30 de ani și 40 de ani.

Decalajul se echilibrează ușor pe măsură ce britanicii îmbătrânesc, bărbații având șanse mai mari de a fi diagnosticați de la vârsta de 60 de ani încolo.

Un studiu publicat în British Medical Journal anul trecut a constatat că numărul cazurilor de debut precoce a cancerului au crescut la nivel global cu 79% între 1990 și 2019.

Experții au prezis, de asemenea, că acestea se vor înmulți, cu 31% până în 2030.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Australia a avut cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de oameni, în 2022.

Noua Zeelandă a ocupat locul al doilea, cu 119 cazuri la 100.000 de persoane în rândul tinerilor.

În comparație, Marea Britanie și SUA sunt pe locurile 28 și, respectiv, pe locul 6.

Dietele bogate în carne roșie și sărace în fructe, precum și consumul ridicat de alcool și consumul de tutun au fost considerați principalii factori de risc.

Experții au legat anterior creșterea unor astfel de diete procesate în lumea occidentală, începând cu anii 50, cu o creștere a cancerelor legate de alimentație, cum ar fi cancerul intestinal, în rândul tinerilor.

Bea zilnic apă cu lămâie dacă ai una din aceste 8 boli. Nu vei mai avea nevoie de medicamente

Unii specialiști spun că apa cu lămâie este cel mai bun aliment cu care să ne începem ziua, înlocuind cu succes cafeaua sau ceaiul.

Apa cu lămâie oferă organismului nostru o mulțime de antioxidanți, proteine, vitamine și alte substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor unor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dacă ai una dintre aceste opt probleme, consumă apă cu lămâie în fiecare zi:

– Pietre la rinichi
– Răceală sau gripă
– Reflux gastroesofagian
– Dureri în zona încheieturilor
– Dureri de mușchi
– Unghii îngălbenite sau care se rup ușor
– Acnee
– Kilograme în plus/obezitate

Beneficiile apei cu lămâie 

Apa cu lămâie este benefică pentru sănătatea organismului, în general. Dacă alegi să consumi un pahar de apă cu lămâie dimineața, în loc de cafea sau ceai, vei avea că aceasta: 

– Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
– Previne răceala, grație vitaminei C.
– Eficientizează digestia. 
– Curăță gura.

sursa

Un elev s-a revoltat după ce nota la BAC i-a fost mărită substanțial
Articolul anterior
Video! Dianna Rotaru ,,a strigat darul” la o nuntă din Moldova
Articolul următor