Ce se întâmplă cu picioarele mele?

Durerea şi edemaţierea, senzaţia de greutate, pruritul şi crampele nocturne sunt unele dintre simptomele ce indică dereglarea circulaţiei sangvine a picioarelor tale. Cum poți preveni sau trata aceste simptome, află de mai jos.

separator

Ce se întâmplă cu picioarele tale?

Picioarele tale trebuie să transporte în mod constant sângele înapoi spre inimă – în pofida gravitaţiei! Există, însă, câţiva factori de risc care pot deregla sistemul de circulaţie sangvină, accelerând apariţia complicaţiilor:

  • Perioade lungi de stat în picioare sau pe scaun, sau, pur şi simplu, sedentarismul;

  • Sarcina cu schimbările hormonale asociate ei;
  • Fumatul şi obezitatea;
  • Vârsta înaintată;
  • Antecedente familiale de maladii venoase.

Acestea duc la tulburări venoase: insuficienţa valvulară și vene varicoase.

Ce poţi face tu?

Începe tratamentul timpuriu pentru a încetini progresarea bolii, a ameliora circulația sanguină în picioare și a minimaliza simptomele existente.

Aplică Lioton gel pe zonele dureroase

Datorită compoziţiei specifice cu heparină a gelului, Lioton este eficient împotriva tumefierii, tensiunii şi durerii în picioarele tale. Heparina – principalul ingredient al gelului Lioton – este un preparat anticoagulant şi antiinflamator cu o eficacitate înaltă care ajută la ameliorarea microcirculaţiei, având şi un efect antiedematos. Pe lângă aceasta, Lioton are un risc foarte scăzut de reacţii adverse şi oferă proprietăţi cosmetice atractive.

Gelul nu lasă pete, este uşor absorbit de piele şi oferă o reducere a simptomelor şi un efect răcoritor imediat.

Poartă ciorapi compresivi (de susţinere)

Atunci când stai în picioare sau mergi un timp mai îndelungat, aceștea te ajută să pompezi sângele înapoi spre inimă.

Consumă alimente bogate în fibre

Deoarece te scapă de constipaţii care, de regulă, măresc presiunea intraabdominală şi supraîncărcă sistemul venos.

Nu uita să consumi regulat fructe

Antioxidanţii puternici ca vitamina C şi bioflavonoizii, care se conţin în fructele proaspete, sucurile de fructe, protejează stratul de colagen din pereţii vaselor sangvine. Colagenul este important pentru pereţii venelor determinând rezistenţa lor.

Exerciţiile potrivite pentru picioarele tale!

Rezistenţa muşchilor gambieni este un factor important pentru un flux venos normal. Prin comprimarea venelor picioarelor tale, muşchiul gambei oferă fermitate şi susţinere pereţilor vasculari şi valvelor. Astfel, exerciţiile adecvate pentru ameliorarea dinamicii şi rezistenţei muşchilor gambieni sunt foarte eficiente în ajutarea venelor tale. Iată 4 exerciții care te ajută să relaxezi picioarele:

Exerciţiul 1

Stai în picioare: Cu tălpile lipite de podea, ridică-te pe vărfuri cât mai sus şi rămâi aşa 3 secunde. Odihneşte-ţi picioarele, apoi balansează-te pe călcâie ridicând degetele picioarelor. Repetă de 10 ori.

Exerciţiul 2

Stai aşezată: Încet şi uniform, printr-o mişcare de alunecare, întinde piciorul înainte cu talpa lipită de podea cât de departe poţi, trage-l înapoi spre scaun şi ridică călcâiele. Repetă de 30 de ori.

Exerciţiul 3

Stai aşezată: Ridică puţin picioarele. Execută mişcări rotative de la părţile interioare ale tălpilor spre mijloc, apoi întoarce-le în sus; roteşte părţile exterioare spre exterior, apoi iarăşi întoarce-le în sus. Repetă de 30 de ori.

Exerciţiul 4

Stai aşezată: Întinde piciorul înainte cu talpa arcuită. Roteşte-ţi talpa în direcţia acelor de ceasornic, apoi în direcţia opusă. Repetă de 5 ori pentru fiecare picior.

Astfel, exerciţiile fizice pentru muşchi ajută la prevenirea supraîncărcării şi slăbirii picioarelor tale şi îţi păstrează sistemul venos sănătos.

Alege încălțămitea potrivită!

De  cele mai multe ori femeile sunt cele care se plâng de dureri, crampe și alte probleme legate de picioare, deoarece sunt cele care poartă încălțăminte cu tocuri înalte sau fără tocuri, ceea ce în timp generează unele afecțiuni ale membrele inferioare. Evită încălțămintea incomodă și nu uita: Ai grija de sănătatea ta!

 Text: Snejana Țugui

Reprezentanţa „Berlin-Chemie AG”
în Rep. MoldovaAdresa: str.Alexandru cel Bun 85, Chişinău
Telefon: +373 22 212558
Fax: +373 22 244284
E-mail: moldova@berlin-chemie.com

Avertisment! Numărul bolnavilor de cancer s-ar putea dubla curând

Tot mai multe cazuri de cancer. Potrivit chirurgului clujean Patriciu Achimaș Cadariu, este esențial să ne pregătim încă de acum pentru o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri, pe fondul îmbătrânirii populației și a unui stil de viață nesănătos, accentuat de o monitorizare deficitară a pacienților din grupurile de risc. Declarațiile au fost prezentate de Actual de Cluj, scrie doctorulzilei.ro.

Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu este specializat în obstetrică-ginecologie și a deținut funcția de ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș. Este conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și doctor în științe medicale.

„Evit să fac previziuni alarmiste, dar este posibil ca volumul de pacienți, în special în domeniul cancerului, să crească cel puțin dublu în viitor. Referitor la afecțiunile cardiovasculare, nu fiind expert în acest domeniu, cred că ar fi indicat să consultăm opinia colegilor, dar cu siguranță ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de pacienți”, a subliniat deputatul clujean, potrivit G4media.ro. 

El consideră că, pe lângă implementarea unor strategii coerente, este necesară construirea de noi spitale, îmbunătățirea pregătirii personalului medical și, mai ales, promovarea educației sanitare.

Medicul a precizat că un aspect fundamental este educația. Pentru a preveni problemele majore de sănătate, este esențial să învățăm că este necesar să ne prezentăm regulat la medic. În unele țări, cei care nu se prezintă riscă să nu beneficieze de decontarea unor tratamente. De asemenea, ar fi benefic să învățăm despre efectele nocive ale fumatului, despre faptul căm nu este recomandat decât în cantități moderate – totuși, etanolul în sine este un agent toxic, și despre importanța activității fizice, precum și despre menținerea unui indice de masă corporală sănătos.

În loc să adoptăm o alimentație echilibrată, bazată pe consumul de fructe și legume, este tentant să îi oferim copilului un pumn de ciocolată să o ia cu el la școală și să scăpăm de grija mesei sale. În loc să ne dedicăm timpul copilului pentru activități în aer liber sau pentru practicarea unui sport, nu este mai simplu să ne lăsăm copilul în fața televizorului sau să petrecem timp inactiv pe canapea?

Acestea sunt aspecte care țin, în cele din urmă, de bun simț. Da, viața modernă s-a schimbat radical într-un timp foarte scurt, iar din perspectivă antropologică, suntem aproape de momentul în care pentru a ne hrăni, oamenii alergau kilometri întregi în fiecare zi și consumau cantități reduse de alimente. Această schimbare s-a produs cu rapiditate.

Guvernul a aprobat acțiunile necesare pentru reducerea mortalității prin cancer și susținerea pacienților diagnosticați cu această boală cruntă

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Planul stabilește acțiuni concrete în vederea depistării precoce și controlul cancerului, precum și accesul la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă a pacienților cu maladii oncologice.

În ultimele decenii se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în lume, inclusiv în Republica Moldova. Anual sunt înregistrate circa 10.000 cazuri de tumori maligne la nivel național, acestea ocupând locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile.

Maladiile oncologice au rate de vindecare ridicate atunci când sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici internaționale.

Astfel, documentul de politici urmărește reducerea mortalității prin cancer cu 7% la nivel național până în anul 2025, prin modernizarea și fortificarea serviciilor de diagnosticare a pacienților cu maladii oncologice, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esențiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienții oncologici.

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie „The Guardian“. Un sondaj internaţional, care va fi publicat weekendul viitor, va dezvălui că 57% dintre experţii de top în boli cred acum că o tulpină de virus gripal va fi cauza următorului focar global de boli infecţioase mortale, scrie adevarul.ro

Convingerea că gripa este cea mai mare ameninţare pandemică din lume se bazează pe cercetări îndelungate care arată că evoluează şi suferă mutaţii constant, a declarat Jon Salmanton-García de la Universitatea din Köln, care a efectuat studiul.

„În fiecare iarnă apare gripa”, a spus el. „Aţi putea descrie aceste focare drept mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puţin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente – dar situaţia nu va fi întotdeauna la fel”, a precizat el. Detaliile sondajului – care a implicat contribuţia a 187 de oameni de ştiinţă – vor fi dezvăluite la congresul Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ESCMID) de la Barcelona, weekendul viitor.

Următoarea cauză cea mai probabilă a unei pandemii, după gripă, este probabil un virus – denumit Boala X – care este încă necunoscut ştiinţei, potrivit a 21% dintre experţii care au luat parte la studiu. Ei cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism care nu a fost încă identificat, care va apărea din senin, la fel cum s-a întâmplat şi cu virusul SARS-CoV-2, cauza COVID-19, atunci când a început să infecteze oamenii în 2019.

Aviara îngrozește oamenii de știință

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a exprimat temeri cu privire la răspândirea alarmantă a tulpinii de gripă H5N1, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară pe tot globul. Acest focar a început în 2020 şi a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte şi, de asemenea, a ucis milioane de păsări sălbatice.

Cel mai recent, virusul s-a răspândit la specii de mamifere, inclusiv la bovine domestice, care sunt acum infectate în 12 state din SUA, sporind şi mai mult temerile cu privire la riscurile pentru oameni. Cu cât virusul infectează mai multe specii de mamifere, cu atât are mai multe oportunităţi de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni, a declarat săptămâna trecută Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru publicaţia Nature .

Apariţia virusului H5N1 la bovine a fost o surpriză, a adăugat virologul Ed Hutchinson, de la Universitatea Glasgow. „Porcii se pot îmbolnăvi de gripă aviară, dar până de curând bovinele nu au făcut-o. Au fost infectaţi cu propriile lor tulpini ale bolii. Deci apariţia H5N1 la vaci a fost un şoc.

Înseamnă că riscurile ca virusul să pătrundă în tot mai multe animale de fermă şi apoi de la animalele de fermă la oameni devin din ce în ce mai mari. Cu cât virusul se răspândeşte mai mult, atunci şansele ca acesta să sufere mutaţii, astfel încât să se poată răspândi la oameni, cresc şi cresc”, a avertizat el.

Iar unele lecţii despre prevenirea răspândirii bolilor au fost uitate de la sfârşitul pandemiei de COVID, a remarcat Salmanton-García.

„Oamenii au reînceput să tuşească în palmă şi apoi să dea mâna cu alte persoane. Purtarea măştii a dispărut. Ne întoarcem la vechile noastre obiceiuri proaste. S-ar putea să ajungem să regretăm asta”, a avertizat el.

Păstrează-ţi bronzul şi toamna!
Articolul anterior
Milano Fashion Week: Un nou trend în lumea modei, însărcinată pe podium
Articolul următor