Ce trebuie să facă femeile imediat după SEX. Sfaturi utile

Potrivit medicului primar Obstetrică și Ginecologie, doctor în Științe Medicale din România,  Raluca Hera, după o partidă de sex cu partenerul tău, oricât de tentant ar fi să mergi la culcare sau să te grăbești să ajungi la serviciu, reține că există câteva aspecte de care trebuie să ai grijă, înainte de toate.

separator

1. Spală-ți zona intimă, însa nu exagera – pentru că în zona genitală pot rămâne fire de păr pubian, lubrifiant și lichid seminal, nu uita cât de importantă este igiena intimă. Așa că este o idee bună să te speli rapid cu apă călduță și cu un săpun fără parfum. Un duș este, de obicei, cea mai bună idee în acest caz. La fel ca în cazul oricărui duș, nu doar după sex, ar trebui să eviți să folosești săpunul direct în vaginul tău. Totodată, evită folosirea șervețelelor umede.

2. După ce te-ai spălat, usucă zona intimă cu un prosop curat – deoarece, infecțiile fungice (precum cele cauzate de ciuperca microscopică Candida albicans) prosperă în locurile calde și umede, așa că vaginul tău trebuie să fie uscat după ce te-ai spălat cu apă și cu săpun. Un prosop curat și moale este tot ce ai nevoie pentru a usca pielea din zona intimă, după duș.

3. Mergi la toaletă și urinează dacă simți nevoia – fie că ai făcut sex cu sau fără prezervativ, un sfat util este să urinezi după raportul sexual, pentru că acest lucru te va ajuta și te va proteja împotriva infecțiilor tractului urinar. Este important sa reții că cel mai bine este să urinezi când simți într-adevăr această nevoie – chiar dacă ea apare la două minute, la 20 de minute sau la o oră după ce ai făcut sex cu partenerul tău.

4. Bea apa multă și mănâncă alimente bogate în probiotice – la fel ca în cazul altor forme de activitate fizică, este important sa îți menții corpul hidratat și după ce ai făcut sex. Volumul de apă pe care îl bei după sex te va hidrata și te va ajuta să elimini din vezica urinara acele bacterii care pot cauza infecții la nivelul tractului urinar. Totodată, alimentele care conțin probiotice (iaurtul sau alte alimente fermentate) sunt variante excelente pe care le poți consuma ca gustări, pentru a restabili rezervele de bacterii „bune” și pentru a preveni infecțiile fungice. Aceste alimente conțin bacterii „bune”, similare cu cele prezente în vagin, iar astfel îți alimentezi organismul cu acești aliați, reducând riscul unor infecții fungice.

5. Poartă lenjerie intimă confortabilă – un alt pas important pe care e bine să îl adopți după o partidă de sex, mai ales că te ajută să previi infecțiile bacteriene și infectiile fungice, este să porti lenjerie intima din bumbac sau – și mai bine – să nu porți nimic în zona intimă după sex. Nu sunt recomandate articolele de lenjerie intimă din nylon și alte materiale care provoacă mâncărimi sau care nu lasă pielea să respire.

6. Notează orice disconfort care nu este normal, legat de sex – uneori, se întâmplă săsimță durere în timpul sexului. Cele două disconforturi principale pe care le poți observa din când în când sunt durerea cauzată de uscăciunea vaginală și o senzație mai profundă, care ar putea fi cauzată de probleme cum ar fi constipația, un spasm muscular sau de faptul că partenerul tău lovește unul dintre ovare (lucru care este mai probabil dacă te afli la ovulație). Cu toate acestea, disconfortul (dacă îl simți de fiecare dată sau în majoritatea cazurilor când faci sex) nu este normal, mai ales dacă senzatia persistă câteva ore bune și nu este influențată de cât a durat partida voastră de sex.

În cazul în care se întamplă să simți deseori sau de fiecare dată un disconfort precum cele descrise mai sus, discută cu medicul ginecolog, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme mai grave, precum: chisturile ovariene, fibroza uterină, endometrioza sau cancerele din sfera genitală.

Sursa

alte Articole interesante