Cea mai periculoasă substanță conținută în obiectele din plastic. Cum îți afectează sănătatea?

Uniunea Europeană a anunțat că până în 2021 plasticul de unică folosință va fi interzis pe teritoriul statelor membre. Iar pentru situațiile în care nu există alternativă, consumul va trebui redus până în 2025.

separator
La baza stă informația conform căreia 70% din deșeurile marine provin din astfel de obiecte. Dincolo de prezența lor propriu-zisă în ape sărate sau dulci, problema e că unele dintre ele eliberează bisfenol A, o substanță extrem de periculoasă, care poate fi integrată de specii de pești ori vegetația acvatică. Și care trece, ulterior, și de stațiile de epurare. Adică putem ajunge în situația în care să bem plastic de la robinet.

Substanță numită bisfenol A, pe care o conțîn unele dintre acestea, trece în apă. La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, o echipă de cerecetători a decoperit particule infime, nanoparticule.

Substanțele pe care le conțin obiectele din plastic perturbă sistemul endocrin, au efect similar cu al estrogenului. Apar mai repede atât pubertatea, cât şi bolile endocrine grave.

Dovezi științifice că ar dauna sănătății avem pentru două tipuri de plastic. Sunt numerotate cu 3 sau cu 7 în interiorul semnului de reciclare.

Plasticul marcat cu 7 eliberează bisfenol A în alimente. Acest material a fost folosit la fabricarea biberoanelor ani de zile. Teoretic, din 2010, este interzis în Uniunea Europeană, dar poate fi găsit, în continuare, în pahare ori farfurii de plastic.

Organizația Greenpeace vine cu recomandări practice. Folosiți bețe de hârtie. Beți cafea și apă din pahare refolosibile. Refuzați tacamurile de unică folosință.

sursa

alte Articole interesante