De ce poartă medicii halate verzi sau albastre atunci când operează

Halatele medicilor obișnuiau să fie albe, culoarea curățeniei. Apoi, la începutul secolului al XX-lea, un doctor influent a trecut la verde pentru că a considerat că ar fi mai ușor pentru procesul de adaptare a ochilor unui chirurg, potrivit unui articol din 1998 al revistei Today’s Surgical Nurse.

separator

Deși nu se știe dacă acesta este motivul real pentru care halatele sunt verzi, culoarea este potrivită pentru a ajuta medicii să vadă mai bine în sala de operații. Explicația ar fi că verde este opusul lui roșu pe paleta de culori.

Verdele ar putea ajuta medicii să vadă mai bine din două motive. În primul rând, albastru sau verde poate reîmprospăta o viziune de medic la lucrurile roșii, inclusiv sângele de la un pacient în timpul intervenției chirurgicale.

Creierul interpretează culorile relativ una de celălalt. Dacă un chirurg privește la ceva roșu și roz, devine desensibilizat. Semnalul roșu din creier se estompează, ceea ce ar putea face mai greu să vezi nuanțele corpului uman. Privind ceva verde, ochii cuiva pot fi mai sensibili la variațiile roșii, potrivit lui John Werner, un psiholog care studiază viziunea la Universitatea din California.

În al doilea rând, o astfel de concentrare profundă asupra culorii roșii poate duce la distragerea iluziilor verzi pe suprafețele albe. Aceste „fantome” ar putea apărea dacă un doctor își schimbă privirea de la țesutul roșu spre ceva alb, cum ar fi o draperie chirurgicală.

O iluzie verde a insidelor roșii ale pacientului poate apărea pe fondul alb. Fenomenul apare deoarece lumina albă conține toate culorile curcubeului, inclusiv roșu și verde.

Cu toate acestea, în cazul în care un medic se uită la halatul verde sau albastru în loc de alb, aceste „fantome” deranjante se amestecă și nu devin o distragere a atenției, în conformitate cu Paola Bressan, care studiază iluzii vizuale la Universitatea din Padova, Italia, scrie teotrandafir.com.

alte Articole interesante

Alte Articole interesante