Adenofibromul mamar: tumoarea glandelor mamare care afectează femeile tinere

Afecțiunile glandelor mamare sunt relativ frecvente în rândul femeilor, având în vedere că mai mult de jumătate dintre acestea ajung să se confrunte, la un moment dat, cu diverse probleme medicale la nivelul sânilor. Potrivit statisticilor, 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani sunt predispuse să dezvolte adenofibrom mamar, o tumoare a glandelor mamare, care afectează în special femeile tinere. Problema este cu atât mai importantă cu cât orice nodul depistat la sâni, necesită în primul rând diferențiere de cancerul mamar, indiferent de vârsta pacientei, ne spun medicii.

separator

Adenofibromul mamar (n.r. fibroadenom mamar – o noțiune folosită mai rar) constituie în jur de 70% din tumorile mamare întâlnite la femeile tinere, fiind inclus în categoria tumorilor benigne (necanceroase) ale sânilor.

De regulă, adenofibromul este reprezentat de un nodul solitar, foarte mobil, bine delimitat, ferm, nedureros la palpare, ce nu afectează pielea din jur ori forma mamelonului.nnn

Mai frecvent, nodulul este localizat în cadranul superior al glandei mamare, spre axilă, având dimensiuni de 1-2 cm, foarte rar – de până la 5-12 cm.

Nedureros în majoritatea cazurilor, nodulul poate deveni sensibil în timpul menstruației și tratamentului cu preparate contraceptive și adesea se reduce în dimensiuni odată cu înaintarea în vârstă, iar la menopauză pot apărea calcificări în masa acestuia.

Cum este diagnosticat adenofibromul mamar?

Diagnosticarea unui nodul la sân determină o femeie să înfrunte momente apăsătoare, deoarece, odată ce este depistat acesta, specialistul mamolog are o misiune importantă – aceea de a exclude malignizarea, adică cancerul.

În țările înalt dezvoltate, se efectuează cu succes biopsia sub ghidaj ecografic, singura metodă care exclude malignizarea cu un nivel înalt de precizie. Fibroadenomul_mamar_22628Pe de altă parte, puncția pentru examenul citologic, metoda aplicată inclusiv în țara noastră, nu este preferată în țările europene, în algoritmul de diagnosticare a adenofibromului mamar, deoarece oferă rezultate imprecise.

Cum se tratează adenofibromul mamar?

Elena T., o tânără în vârstă de 22 de ani, din Chișinău, diagnosticată acum câteva luni cu adenofibrom mamar la sânul drept, a binevoit să ne împărtășească mai multe detalii din propria experiență.

Tânăra este convinsă că sfaturile ei vor ajuta multe alte femei să conștientizeze cât de importantă este depistarea precoce a nodulilor la sân, dar și aplicarea corespunzătoare și în timp util a măsurilor de tratament.

Elena și-a descoperit formațiunea prin autoexaminare – un nodul nedureros, ferm la palpare, bine delimitat, de 1,5 – 2 cm, localizat la nivelul sânului drept, în vecinătatea areolei mamare.

,,Am aflat de existența acestui nodul ferm și bine delimitat din întâmplare, în timp ce îmi palpam sânul drept, îl putea simți doar la atingere, nu era vizibil. Începuse să mă îngrijoreze foarte mult această formațiune, chiar dacă nu-mi afecta forma mamelonului. Eram înfricoșată, crezând că va dispărea de la sine însă nu a fost așa. M-am adresat medicului de familie, încercam să-mi păstrez liniștea interioară și să mă axez pe ceea ce aveam de făcut. Mi-am dat seama, totodată, că sutele de comentarii, pe care le citeam pe forumurile de pe internet, nu mă ajutau cu nimic și era absolut necesar să consult un specialist mamolog”, povestește Elena.

Mamografia și ecografia pot confirma aspectul benign și tipic al adenofibroamelor, însă este important de fiecare dată ca specialistul să excludă, în mod categoric, prezența unui proces malign. Din acest motiv, medicul i-a recomandat pacientei noastre să efectueze puncția pentru examenul citologic.

,,Pentru că mamografia, examenul radiologic al sânilor, prezintă o contraindicație pentru femeile tinere, de vârstă fertilă, ginecologul de la policlinică mi-a indicat ultrasonografia mamară. Ulterior, am fost trimisă, pentru consultație la medicul mamolog, din cadrul IMSP Institutul Oncologic. Chiar în ziua respectivă, am fost programată pentru o puncție-biopsie mamară. Pentru că circulă o mulțime de informații neadevărate despre această procedură, doar la auzul acestui cuvânt eram îngrozită. Însă, trebuie să menționez că această procedură nu este atât de dureroasă pe cât pare și mi-a oferit, în schimb, un rezultat rapid și exact, adică adenofibrom mamar la sânul drept”, ne-a dezvăluit tânăra.

Decizia, de a urma un tratament medicamentos sau chirurgical în legătură cu adenofibromul mamar, îi aparține specialistului mamolog. De regulă, sunt extirpați nodulii mari, care au dimensiuni de peste 3 cm, sau cei care denotă modificări clinice sau ecografice atipice pentru un adenofibrom mamar.

Potrivit specialiștilor, abstinența terapeutică, împreună cu monitorizarea clinică și eventual ecografică, se indică doar atunci când nodulul nu cauzează probleme, iar examinările clinice și imagistice sunt concordante și liniștitoare. Totuși, dacă există vreo ,,suspiciune” sau nodulul incomodează pacienta, acesta este eliminat pe cale chirurgicală.

Elena a fost operată, după ce specialistul i-a sugerat să înlăture nodulul prin intervenție chirurgicală.

,,În cazul meu, a trebuit să înlătur, chirurgical, nodulul, la indicația medicului, pentru a evita orice altă surpriză neplăcută pe viitor, având în vedere că acesta nu s-a micșorat în decurs de mai multe luni, iar biopsia a evidențiat celule atipice în focar. Mai mult, îmi crea disconfort, fiind dureros în zilele de menstruație. Intervenția chirurgicală a durat în jur 40 de minute, cu anestezie locală și o zi de spitalizare. Totodată, pentru că aveam nodulul localzat în profunzime, chirurgul mi-a aplicat și o sutură internă, pentru a nu avea denivelări de suprafață după cicatrizarea rănii. Consider că am fost norocoasă să-l întâlnesc pe Dr. Valeriu Cucieru, mamolog, specialist în chirurgia glandei mamare, medicul care m-a tratat cu mult profesionalism, bunătate și bun simț și care m-a ajutat să rezolv această problemă de sănătate, oferindu-mi o mulțime de sfaturi și recomandări sănătoase. Astăzi, mulțumită specialistului, experiența de care am avut parte îmi pare doar un vis urât, cicatricea este aproape inexistentă, nici forma sânului nu a avut de suferit, iar medicul mi-a dat asigurări că voi putea să și alăptez în siguranță atunci când va fi cazul.
Specialistul mi-a oferit o serie de recomandări, printre care: să evit traumatismele glandelor mamare, să efectuez regulat examenele medicale profilactice, să duc un stil de viață sănătos, să adopt o dietă bogată în fructe și legume, să-mi mențin greutatea corporală în limitele normale, să evit sedentarismul și stresul”, spune Elena.

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Părinții fără poliță medicală vor primi indemnizații pe copil până la vârsta de 2 ani
Articolul anterior
Stela Dănilă, Irina Madan și alte burlăcițe de-acasă, despre rochiile de mireasă pe care le vor purta la propriile nunți!
Articolul următor