Herpesul bucal este o afecţiune care te poate copleşi atunci când îţi doreşti cel mai puţin, iar perioada de tranziţie de la sezonul cald la cel rece este propice, spun medicii, pentru ,,dezlănţuirea’’ unei erupţii herpetice.
Cei mai frecvenţi factori care, se consideră, ar declanşa o erupţie herpetică recurentă sunt: stresul emoţional, oboseala, traumele fizice, boala însoțită de febră, ciclul menstrual, expunerea excesivă la soare sau la frig, consumul abuziv de ciocolată, nuci, alcool, dieta săracă în nutrienţi.
Alimentele ce conţin lizină combat herpesul
În ceea ce priveşte herpesul, cercetătorii americani susţin că lizina, aminoacid esenţial ce intră în componenţa majorităţii proteinelor din corpul uman, ar avea un efect inhibitor asupra virusului herpetic.
Mai multe studii sugerează că lizina (1-3 g pe zi) poate contribui la reducerea frecvenţei recurenţelor de erupţie herpetică şi, chiar, scurtează durata de boală în cazul apariţiei lor.
Consumul de alimente bogate în lizină, ar putea să accelereze timpul de recuperare şi să reducă şansele de apariţie ale erupţiilor herpetice recurente, adică ale recidivelor.
Pătrunjelul uscat conţine în jur de 3g de lizină per 100g de produs.
O dietă bogată în alimente ce conţin lizină, care să inhibe acţiunea virusului în organism şi să prevină apariţia leziunilor herpetice, include: peşte (mai ales cod, somon), ouă, soie, linte, mazăre, parmezan, carne de pui, miel, viţel, curcan, pătrunjel, alge marine uscate, seminţe de floarea soarelui.
Dieta săracă în nutrienţi, precum vitamina A, C, E şi zinc, pierde bătălia cu virusul herpetic
Alimentele care conţin laolaltă vitamina A, C, E şi zinc sunt cele binevenite în alimentaţie pentru a preveni ,,izbucnirea’’ erupţiilor herpetice. Acestea includ: ardei graşi, morcovi, gogoşari, carne de viţel, cereale integrale, ouă, frunze murate de viţă-de-vie, seminţe de floarea soarelui, specie de oregano, basilic, pătrunjel, migdale, spanac, ţelină, peşte, popcorn, tărâţe brută de grâu, roşii, coacăze negre.
Herpesul bucal este o afecţiune recurentă, recidivantă, la care simptomele apar la 1-3 săptămâni de la contactarea virusului şi dureaza 7-10 zile. Frecvenţa erupţiilor este mai mare pe parcursul primului an de la infectare, scăzând treptat ulterior şi devenind mai puţin severe. Eradicarea completă a infecţiei virale herpetice în organism, deocamdată, nu este posibilă.