Băile fierbinți te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus, însă nu sunt indicate tuturor

Dacă ești una din persoanele care detestă exercițiile cardio, acum poți înlocui mersul la sală, cu o baie relaxantă și fierbinte. În urma unei cercetări a medicului Steve Faulkner, s-a aflat că băile lungi și fierbinți reduc caloriile și previn diabetul zaharat de tip 2. Studiul realizat dezvăluie că o baie fierbinte, la 40 de grade Celsius, timp de o oră, te ajută să elimini 140 de calorii, echivalentul a 30 de minute de mers pe jos. De altfel, aceste îmbăieri relaxante reduc nivelul de zahăr din sânge și luptă împotriva inflamației cronice.

separator

baie
Atenție însă, persoanele care suferă de boli de inimă, tensiune arterială ridicată, diabet sau alte probleme de sănătate nu trebuie facă băi fierbinți fără un consult medical în prealabil și permisiunea medicului personal.

Care este riscului atacului de inimă când faceți baie fierbinte în cadă? Unii medici sunt de părere că apa fierbinte cauzează stress suplimentar pentru inimă, prin creșterea ritmului acesteia.

Cardiologii care au studiat acest fenomen spun că șansa este destul de redusă. Dar, în același timp, sfătuiesc ca relaxatul în cadă să nu dureze mai mult de 15 minute.

Statul în cadă cauzează și dilatarea vaselor de sânge, pe măsură ce organismul se acomodează cu temperatura ridicată. În mod normal, acest lucru ar cauza scăderea tensiunii arteriale, deoarece artere mai largi înseamnă și presiune mai redusă pentru a pompa sângele prin corp. Dar forța apei contra organismului previne acest lucru. Ieșirea din cadă îndepartează această contraforță. În plus, gravitatea permite sângelui să cadă spre picioare, iar pe măsură ce sângele coboară, afectând astfel creierul, poate apărea leșinul.

Adeseori, au fost raportate decese cauzate de infarct, provocat de băi fierbinți prelungite.

Încă se mai discută pe tema afectării fetușilor și dezvoltării acestora. Există numeroase păreri specializate prin care femeilor însărcinate nu li se recomandă să facă băi fierbinți în cadă.

Pentru majoritatea persoanelor, câteva minute într-o cadă cu apă fierbinte sunt sigure și benefice. Iar pe cei care suferă de artrită îi ajută pentru dezmorțirea încheieturilor și a muschilor, prin creșterea circulației sanguine și destinderea țesutului conjunctiv.

alte Articole interesante