Care sunt simptomele unei crize biliare

Alimentele ce conţin grăsimi sănătoase sunt importante într-o dietă echilibrată, pentru buna funcţionare a colecistului, sau vezicii biliare. Grăsimile sănătoase în alimentaţie stimulează excreţia şi formarea bilei, asigurând în acest mod drenarea eficientă a vezicii biliare.

separator
dischinezie_biliara

Vezica biliară excretă conţinutul ei, adică fierea sau bila, în duoden, iar aceasta contribuie la digestia grăsimilor din alimente. Bila ajută la emulsionarea grăsimilor şi digerarea lor. Secreţia bilei variază la omul adult între 0,5 şi 1 litru pe zi, constant, cu amplificări în timpul mesei.

Studiile arată că mesele luate regulat şi care au în compoziţia lor şi grăsimi sănătoase determină golirea vezicii biliare şi ajută, de fapt, la prevenirea apariţiei litiazei biliare, adică a pietrelor la fiere. Bila ajută, de asemenea, la stimularea peristaltismului intestinal. În unele cazuri, constipația este un semn al carenței biliare în organism și poate fi tratată prin stimularea secreției de bilă.

Alimentaţia sănătoasă, de regulă, nu ar trebui să pericliteze funcţionarea normală a colecistului, iar alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi, care trebuie evitate de fiecare dată într-o dietă echilibrată, nu vor deranja excesiv un colecist sănătos. Lucrurile însă pot evolua altfel atunci când persoana suferă de anumite afecţiuni ale vezicii biliare, precum dischinezia biliară, litiaza biliară (pietre la fiere), mai rar un proces cronic inflamator al colecistului fără calculi. În asemenea cazuri, vezica biliară începe să reacţioneze la o anumită categorie de alimente, în special cele bogate în grăsimi.

Ce poate declanşa o criză biliară?
Criza biliară este, de regulă, provocată de mâncatul în exces, copios, dar şi de consumul unei serii de alimente bogate în grăsimi, precum prăjelile, bucatele grase, sosurile, smântâna, maioneza, untul, ouăle, ciocolata, alcoolul, băuturile carbogazoase, care stimulează funcţia excretorie a bilei şi pot declanşa o criză biliară, în contextul unui colecist deja afectat. Alimentele ingerate cauzează secreţia colecistokininei, hormon care pune în funcţiune vezica biliară, iar fierea ajută la descompunerea grăsimilor şi vitaminelor liposolubile la nivelul intestinului.

criza_biliara

Cum îţi dai seama că ai o criză biliară?
Crizele biliare se produc frecvent în perioada sărbătorilor, atunci când tentaţiile alimentare sunt peste tot. Dacă se mănâncă mult, peste măsură, sau se consumă alimente provocatoare, precum cele sus-menţionate, e posibil să dezvolţi o criză biliară, având ca substrat afecţiuni deja existente ale colecistului, mai cu seama litiaza biliară, adică pietre la fiere.

O criză biliară poate dura de la câteva minute la câteva ore, sau zile, şi să necesite spitalizarea pacientului afectat. Durerea într-o criză biliară apare în zona abdomenului, la câteva minute sau ore după alimentaţie, uneori nocturn. Durerea este pronunţată, în special în cazul prezenţei calculilor la nivelul vezicii biliare. Dacă iniţial durerea apare în partea dreaptă, superioară a abdomenului, în zona stomacului şi ficatului, subcostal, apoi ulterior aceasta poate cuprinde burta în întregime şi iradia spre umărul drept şi vârful omoplatului drept. Durerea apare brusc şi nu se calmează la încercarea de a obţine o poziţie confortabilă, împiedică respiraţia profundă. Ea este însoţită de balonare, senzaţie de greaţă şi, foarte frecvent, vărsături. În unele cazuri poate apărea febra, ca semn al apariţiei complicaţiilor, inflamaţiei acute a vezicii biliare. O criză biliară acută necesită atenţie şi îngrijire medicală.

De ce este important să faci investigaţii medicale?
Intoleranţa organelor digestive la ingestia alimentelor nu este un lucru de neglijat. Investigaţiile medicale de specialitate se impun categoric în asemenea cazuri. Tratamentul unei crize biliare depinde în mare măsura de gravitatea afecţiunii. Însă, o criză acută, cu simptome severe, sau o afecţiune cronică a vezicii biliare, ce cauzează crize recurente, frecvente, sunt situaţii ce necesită de fiecare dată investigaţii medicale şi tratament de specialitate, fără a lăsa aceste cazuri pe seama auto-tratamentului la domiciliu.

Ce poţi face în cazul unei crize biliare, până la sosirea medicului?
– Exclude să bei şi să mănânci pentru o perioadă;
– Ia o poziţie orizontală în timpul crizelor dureroase;
– Poţi administra de sine stătător un medicament cu acţiune analgezică şi antispastică;
– Un ceai de muşeţel te poate ajuta, pentru că muşeţelul are efect antispastic şi sedativ;
– Evită în perioadele de criză acută, ceaiurile ce sporesc formarea şi excreţia bilei, precum cel de rostopască, anghinare, mentă, sunătoare, măceş;
– Dacă nu apare febra, poţi aplica pe zona ficatului o compresă cu apă caldă, care să calmeze vezica biliară. Când criza este asociată cu febră, acest lucru nu se poate face;
– Solicită ajutorul medicului, pentru a te putea bucura ulterior de o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.

Ce să faci dimineața pentru scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, deseori, nu dă semne de avertizare, însă, dacă este lăsată necontrolată, poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv arterele, inima, creierul, rinichii, ochii și multe altele. Din fericire, există schimbări în stilul de viață pe care le poți face: „Încercarea acestor schimbări dimineața – când presiunea începe să crească, chiar înainte de a te trezi – este un moment deosebit de bun pentru a începe”, spune John Higgins, MD, cardiolog sportiv la McGovern Medical School de la UTHealth din Houston.

Dimineața este, de asemenea, momentul în care evenimentele cardiace cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord sunt mai probabil să se întâmple, adaugă dr. Higgins. Uneori, aceste probleme cardiace pot fi cauzate, parțial, de o tensiune arterială crescută dimineața.

Iată cele mai bune obiceiuri de dimineață pentru a scădea tensiunea arterială, indiferent dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau vrei doar să menții inima sănătoasă.

Mai puțină cofeină

Ceașca ta de cafea de dimineață ar putea duce la niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale, mai ales dacă bei mai multe căni pe zi.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina este un stimulent, care poate adăuga un stimulent în pasul tău, dar poate, de asemenea, să crească tensiunea arterială.

Deși motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru este dezbătut, unii experți cred că se datorează faptului că poate bloca un hormon care ajută la lărgirea arterelor. Alții cred că se datorează faptului că poate determina glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină, potrivit Clinicii Mayo.

„Două până la patru căni de cafea (aproximativ 200 până la 300 de miligrame de cofeină) vor crește de obicei tensiunea arterială cu aproximativ 8 mm Hg sistolică (adică, numărul de sus) și 6 mm Hg diastolică (adică, numărul de jos),” spune Dr. Higgins.

Veștile bune? Acest vârf nu durează de obicei mult. „Se stinge în aproximativ patru ore”, spune dr. Higgins.

Totuși, pentru a mneține tensiunea arterială stabilă de dimineață, începe ziua cu o ceașcă de cafea decofeinizată, spune el. Și dacă încă ți-e poftă de cofeină, așteaptă până dimineața târziu și bea o singură ceașcă.

Dacă ai antecedente de probleme cu inima sau hipertensiune arterială, discută cu medicul pentru a afla cât de multă cofeină poți consuma pe zi.

Mic dejun echilibrat

Ai obiceiul de a sari peste micul dejun? Lipsa acestei mese poate avea, de fapt, un efect major asupra tensiunii arteriale.

Săritul peste micul dejun este asociat cu hipertensiunea la adulți, conform unei meta-analize din martie 2022 din ‌International Journal of Hypertension‌‌.‌.

Și nu doar când mănânci, ci ‌și ce‌ mănânci este la fel de important. De exemplu, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu nuci și fructe este un mic dejun grozav, echilibrat, care promovează o tensiune arterială mai bună din mai multe motive, spune dr. Higgins.

În primul rând, nucile sunt bogate în omega-3 sau grăsimi sănătoase. Doar o ceașcă de nuci (cum ar fi nucile, migdalele sau alunele) pe zi este legată de o reducere a tensiunii arteriale sistolice de până la 8 mm Hg, adaugă dr. Higgins. În plus, fructe precum kiwi, banana și portocale au fost asociate cu o tensiune arterială scăzută, spune el.

În plus, fructele și nucile sunt de obicei părți importante ale dietei DASH și ale dietei mediteraneene, ambele fiind bogate în alimente pe bază de plante și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod semnificativ, conform unei lucrări din august 2020 din „‌Kardiologia Polska”‌‌.

Fără zahar

De la gogoși la produse de patiserie și cereale, alimentele preferate pentru micul dejun pot fi, din păcate, umplute cu zaharuri adăugate. Și prea mult zahăr poate afecta tensiunea arterială.

„Mâncarea cu zahăr, în special sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, poate afecta căile din organism legate de hormonul aldosteron și peptida endotelină, care ajută ambele la reglarea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

În plus, „nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt asociate cu ateroscleroza (acumularea de plăci în arterele tale), ceea ce va duce la artere mai rigide și, în cele din urmă, la creșterea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

Pentru a preveni acest lucru, limitează cantitatea de zahăr adăugat pe care o consume și o bei în fiecare zi. Fii deosebit de atent când mănânci lucruri precum batoanele pentru micul dejun, iaurturi și cerealele, care au adesea îndulcitori adăugati. Pentru referință, orice aliment cu o valoare zilnică (DV) de 20% (sau mai mare) esteconsiderat un aliment bogat în zahăr, conform studiului Harvard T.H. realizat de Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Zaharurile naturale din fructe și legume ‌nu‌ cresc tensiunea arterială, conform Dr. Higgins. Așa că poți consuma aceste alimente hrănitoare.

Exerciții în mod regulat

În timp ce un antrenament intens vă va face inima să bată și vă va crește temporar valorile tensiunii arteriale, exercițiile fizice dimineața sunt o modalitate excelentă de a susține o tensiune arterială sănătoasă în general.

Două ore și jumătate de exerciții aerobice de intensitate moderată (sau 75 de minute de exerciții aerobice de mare intensitate) și/sau antrenament de forță timp de 90 până la 150 de minute în fiecare săptămână pot scădea tensiunea arterială cu până la 5 mm Hg, spune dr. Higgins.

Meditează dimineața

A face corpul să se relaxeze, mai ales la începutul zilei,  poate avea un efect pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru se poate realiza printr-o practică de meditație, potrivit Harvard Health Publishing.

De fapt, oamenii cu hipertensiune arterială ușoară care practică meditația bazată pe mindfulness s-a dovedit că și-au scăzut tensiunea arterială sistolică și diastolică în studii, potrivit University of Maryland Medical System.

Unul dintre motivele pentru care meditația funcționează în acest caz? Corpul tău este determinat să producă mai mult oxid nitric, care ajută la lărgirea vaselor de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială, potrivit Harvard Health Publishing.

Poți folosi tehnici de meditație și respirație pentru a scădea tensiunea arterială în orice moment al zilei, dar meditația de dimineață poate fi deosebit de utilă pentru a-ți începe ziua cu un sentiment de calm, conform Dr. Higgins.

Dacă ești începător, stai  în liniște timp de cinci minute dimineața. Poți încerca să faci asta timp de 20 de minute, dar dacă nu ai timp, cinci minute vor fi suficiente.

Iată câțiva pași pentru o meditație bazată pe mindfulness, pentru a promova răspunsul de relaxare al corpului tău, conform Harvard Health Publishing:

Stai într-un loc liniștit, cu ochii închiși.

Relaxează-ți mușchii și repetă în tăcere un cuvânt, o frază, un sunet sau o scurtă rugăciune la alegerea ta, iar și iar.

Când gândurile rătăcite interferează (cum vor ele), lasă-le să vină și să plece și să revină la cuvântul, fraza sau sunetul care-ți ghidează meditația.

Sursa: Living Strong; clicksanatate.ro

Cancerul poate fi detectat după miros, ne spun medicii

Mirosul corpului poate fi un indicator folositor în depistarea anumitor tipuri de boli. Chiar și cancerul poat fi detectat după miros, spune un medic, și asta deoarece unele maladii determină organismul să producă substanțe specifice.

separator

Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat cum pot fi recunoscute bolile periculoase, precum cancerul, diabetul și bolile renale, după miros. Transpirația care miroase neobișnuit vorbește despre procesele distructive din organism, spune medicul.

De exemplu, în bolile oncologice, corpul emană un miros specific de ,,carne alterată”. În plus, temperatura corpului crește și apare transpirația accentuată ca mecanism de termoreglare.

Specialistul a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.

Medicul a mai menționat că, în caz de diabet, o persoană miroase a ,,mere putrezite și a acetonă”. Când insulina este insuficientă, glucoza nu intră în celule. Prin urmare, începe procesul de producere a energiei din grăsimi. Astfel se formează corpuri cetonice, care sunt transformate în acetonă.

Medicul a adăugat că în boli de ficat și rinichi – transpirația pacientului capătă miros de amoniac.



Medic: Cum putem reduce riscul de cancer colorectal

În ultimele decenii în țara noastră se atestă o creştere lentă, dar continuă a morbidităţii prin cancer colorectal. Anual, la nivel mondial, se inregistreaza peste 1,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal. Pentru conştientizarea riscului acestui tip de cancer, un medic, specialist în chirurgie coloproctologică, atrage atenţia asupra unor lucruri pe care orice adult ar trebui să le ştie.

1. Ce factori pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal?

Factorii principali de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal includ sedentarismul, supraponderalitatea, fumatul, dieta săracă în fibre, consumul de alcool, consumul excesiv de carne roșie, precum și consumul insuficient de fructe și legume, împreună cu predispoziția genetică, afirmă medicul austriac Alexis Freitas, consultant chirurg al Consiliului european de chirurgie/coloproctologie.

2. În cazul acestui timp de afecțiune, care sunt cele mai frecvente simptome?

Simptomele cancerului colorectal pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni, însă principalele indicii ale acestui tip de cancer sunt sângele în scaun și durerea abdominală, în special în stadiile avansate. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la un control medical, deoarece durerile abdominale pot ascunde probleme grave de sănătate.

3. Când este cel mai des identificat acest tip de cancer?

Stadiul în care este depistat acest tip de cancer diferă de la țară la țară. În țările unde există un program de screening și pacienții vin regulat la investigații de prevenție, cum este colonoscopia, cancerul colorectal este depistat în stadii incipiente.

4. Ce analize sunt necesare pentru diagnosticare?

Principalele analize pe care le recomandăm sunt colonoscopia, CT/RMN (dacă colonoscopia nu este posibilă), teste histopatologice, teste de sânge și de scaun.

5. Cum putem reduce risul dezvoltării cancerului colorectal?

Ca să putem reduce riscul dezvoltării acestui cancer, trebuie să mergem la controlul anual, iar dacă am trecut de vârsta de 50 de ani recomandăm să fie făcut colonoscopia, la fiecare 5 ani sau în funcție de factorii de risc pe care îi avem.

6. Ce tratamente sunt recomandate pentru aceasă afecțiune?

Tratamentele recomandate acestui tip de cancer sunt: polipectomia endoscopică în primele stadii; chirurgia (chirurgie laparoscopică cu incideță unică, chirurgie laparoscopică, chirurgie convențională); radioterapia și chimioterapia. Acestea sunt cele reomandate în funcție de cât de avansată este boala.

sursa

O tânără s-a fotografiat zi de zi, timp de un an. Finalul este șocant. Victima apare desfigurată din cauza abuzului domestic.
Articolul anterior
6 alimente sănătoase pe care le consumi greşit
Articolul următor