Ce efect au hormonii sexuali prezenţi în mâncarea ta

Ai ştiut sau nu, hormoni sexuali există în hrana ta. De fapt, hormoni sexuali sunt prezenţi în alimente în mod natural, în cantităţi infime, dar când aceştia sunt introduşi în alimente de către producători, au cu totul alt efect asupra sănătăţii noastre.

separator
1

Cantităţi mici de hormoni sexuali există în mod natural în anumite produse de origine animală pe care le consumăm zilnic, precum carnea, laptele, peştele, iar aceştia nu dăunează organismului uman prin cantităţile lor mici.

În acelaşi timp, există şi un nivel maxim admisibil de hormoni pe care îi pot conţine produsele alimentare, reglementat unanim de către specialiştii din ramura alimentaţiei, în cazul în care animalelor li s-au injectat substanţele hormonale în timpul creşterii.

Uneori însă, iar acest lucru probabil că se întâmplă tot mai des, alimentele noastre pot fi invadate de-a dreptul cu hormoni sexuali sau alţi hormoni şi substanţe de creştere. De la – permis – şi până la aplicarea practică lucrurile iau o întorsătură radicală în fermele de creştere, iar hormonii sintetici ajung să fie introduşi animalelor în cantităţi uriaşe pentru a spori producţia.

Aşa se face că puii de o lună sunt buni de tăiat, găinile – la 2 luni fac ouă, vacile dau câte 45 sau chiar 90 de litri de lapte pe zi, iar scroafele fată câte 20 de purcei, pe bandă rulantă. Iar noi savurăm produsul finit: pe cât de ,,gustos’’, pe atât de periculos.

vaci-ferma

Există motiv să ne îngrijorăm că vom primi cantități periculoase de hormoni adăugaţi în alimente?

Hormonii sunt substanţe chimice, care transmit informaţii de la un ogran sau ţesut la altul, fiind secretaţi de către glandele endocrine din corp şi care prin sânge ajung la organe punându-le în mişcare. Pe lângă hormonii sexuali, mai sunt cei de creştere, ai foamei, ai saţietăţii ş. a. Hormonii sintetici sunt nişte pulberi care odată ajunse în organism sunt metabolizate de ficat.

În SUA utilizarea hormonilor sexuali steroizi este permisă numai la creşterea vitelor, nu şi la fermele de pui sau porci, unde se folosesc alţi hormoni, cei de creştere. Experţii în alimentaţie susţin că hormonii sexuali (estradiol, progesteron, testosteron), aceştia administraţi vitelor pentru a îmbunătăţi câştigul animalului în greutate, ratele de creștere și producția de lapte, sunt admişi în carne în anumite limite maxime de siguranță pentru sănătatea omului.

Pe de altă parte, în Europa utilizarea hormonilor de creştere este interzisă încă din anii ’80, dar aceştia sunt folosiţi cu succes în America. În ţările europene importul de carne injectată cu hormoni de creştere este interzis, dar este admis cel al cărnii injectate cu hormoni sexuali steroizi. Chiar dacă analizele arată de fiecare dată că nu există nici urmă de hormon de creştere în mâncarea noastră, pericolul poate veni din altă parte.

pui

S-au găsit între timp alte resurse anabolizante, adica alte metode pentru a transforma rapid nutreţul în carne. Puii sunt acum modificaţi genetic să producă, fiind îngrăşaţi forţat cu furaje speciale, încât cresc ca pasionaţii de fast-food-uri. S-a inventat furajul concentrat, cu scopul de a converti cât mai puţin nutreţ în cât mai multă carne, iar fermele moderne sunt de neconceput fără ajutorul acestor aditivi din furaje. Carnea de pui rezultată este lipsită de vitaminele şi mineralele din sol sau iarbă.

Deşi nu sunt chimic hormoni, aceşti aditivi din furaje sunt agenţi de creştere forţată ce stimulează la animale producerea hormonilor proprii, iar toate acestea sunt permise prin lege.
Pentru curcani, fiind atraşi de roşu, chimiştii au elaborat granule cu colorant special, ca să mănânce mai mult. Apoi, producătorul indică să nu-i mai dai furajul vreme de cinci zile înainte de tăiere şi nimic din ce-a mâncat pasărea nu îţi poate face vreun ,,rău’’.

Unii cercetători susţin că grăsimea animalelor furajate cu aditivi şi-a schimbat compoziţia. Aceasta produce în exces hormoni, numiţi eicosanoide, care ajunşi în corpul uman oferă creierului informaţii greşite, iar organismul devine incapabil să se apere de acnee, boli cardiovasculare, cancer şi obezitate.
Oricât de interzise si de verificate nu ar fi produsele animaliere îmbibate cu hormoni şi substanţe de creştere, industria cărnii nu se abţine de la grozăvii. Anul trecut, guvernul Marii Britanii a descoperit la un restaurant carne de pui având extracte proteice ca să reţină mai multă apă şi să tragă intens la cântar, însă pentru a afla acest lucru britanicii au facut analize ADN. La noi – asemenea analize nu se fac, iar cele care sunt făcute – evident că arată rezultate bune.

genetically-modified-chickens

Agricultura s-a „chimizat” de-a binelea, iar epidemia obezităţii este strâns legată de componenţa alimentelor şi grăsimii pe care o consumăm, aceasta dereglând hormonii sexuali ai omului, feminini şi masculini.

Hormonii sexuali din clasa steroizilor sunt folosiţi în fermele de creştere a animalelor, acest lucru este permis. Purceii moderni fac 100 de kilograme în 6 luni, nu într-un an, cum ar fi normal.
Pe lângă toate astea, hormonii de creştere se pot forma în nutreţuri ca rezultat al mucegăirii acestora, fiindcă în mucegai se formează micotoxine, ciuperci microscopice producătoare de substanţe cu efect hormonal de creştere. Substanţele hormonale din produsele animaliere, carne, lapte, ouă – nu dispar prin fierbere şi sunt cancerigene, afectează sistemul nevros, produc malformaţii şi dereglează echilibrul hormonal la om.

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Soţia lui Alexandru Manciu s-a lansat în televiziune
Articolul anterior
Angelina Jolie, implicată într-un accident rutier!
Articolul următor