Ce trebuie să nu lipsească din trusa ta de prim ajutor

Pielea are nevoie de atenție și îngrijire corespunzătoare! Cel mai extins organ uman, cu rol de protecție, este supus în mod constant influenței factorilor nocivi de mediu: microorganisme, agenți chimici, fizici, suprafețe și obiecte periculoase, ce comportă risc de lezare și traumatism. Pielea trebuie protejată și curățată, atunci când este invadată de bacterii, virusuri și ciuperci și, vindecată, atunci când este lezată și rănită. Or, pielea curată și igienizată este condiția unui corp sănătos, întrucât ne ferește de o serie de boli infecțioase neplăcute.

separator
aaa

Pielea are are un rol important în procesul de eliminare a toxinelor și deșeurilor metabolice din organism. Ea protejează organismul împotriva razelor ultraviolete, participă la termoreglarea organismului prin eliminarea apei, apără corpul împotriva temperaturilor extreme și radiațiilor ultaviolete, participă la sintetizarea vitaminei D, comportă funcție imunologică, găzduiește neuroreceptori tactili, termici, de presiune și de durere. De ce este absolut esențial să păstrăm pielea curată?

Pe lângă faptul că există numeroși factori agresori externi, care pot amenința integritatea pielii și cauza răni și leziuni suprainfectate de bacterii din mediul înconjurător, pielea intactă, dar și lezată, prezintă o cale importantă de transmitere și pătrundere în organism a unor infecții patogene periculoase.

Cum ne poate îmbolnăvi pielea?

Pielea contaminată, în special tegumentul de pe mâini, crește riscul de îmbolnăvire, facilitând contactul microorganismelor cu mucoasele corpului uman, cum ar fi mucoasa cavității bucale, faringiene și digestive, conjunctiva ochilor, mucoasa nazală și cea vaginală.

Or, potrivit specialiștilor, respectarea măsurilor de igienă prezintăigiena-lectia-care-se-repeta-zilnic-18376380 cea mai importantă modalitate de prevenire a unei serii de boli infecțioase cu agenți patogeni (cu transmitere, de la om la om, prin mecanism fecal-oral). Acestea includ: hepatita virală A, hepatita virală E, dizenteria, enterovirozele Coxsackie si ECHO, infecția cu rotavirus, dar și infecțiile virale respiratorii, gripa etc.

De la o vârstă fragedă aflăm despre microbi și cum să ne ferim de ei, prin mijloace clasice, spălat pe mâini, dat cu spirt pe măini, folosirea șervețelelor antibacteriene.

Mai mult, atunci când rănim sau lezăm pielea, apelăm grăbiți la remediile antiseptice din sertarul cu medicamente, fie că e vorba despre soluția de alcool etilic, iodul, verdele de briliant ș.a., pentru că ne dorim să acționăm prompt și să ne vindecăm rapid.skin-wound-Common-Injuries-Article

Însă, cunoaștem cu toții, că aceste modalități tradiționale de dezinfectare nu rezolvă toate problemele. De exemplu, spirtul și verdele de briliant nu pot fi aplicate direct pe o rană deschisă deoarece produc iritație și senzație accentuată de usturime, iodul comportă risc de arsuri grave etc.

Ce facem când avem nevoie de un antiseptic cu adevărat eficient, inofensiv, în trusa noastră de prim ajutor?

Compania franceză Laboratoratoire INNOTECH International livrează pe piața farmaceutică unul dintre remediile antiseptice folosite cu succes de mai bine de 20 ani pe plan internaţional, Dermobacter.

Dermobacter este o  soluţie cutanată cu proprietăți puternice antibacteriene, antivirale şi fungicide, utilizate în tratarea și prevenirea infecţiilor la nivelul pielii şi mucoaselor.

yyyyyPreparatul se foloseşte în cabinetele medicale şi în sălile de operaţie, în chirurgie, ginecologie, dermatologie şi pediatrie, întrucât manifestă proprietăți antiseptice eficiente, datorită celor două substanțe active din componența sa: clorura de benzalconiu şi digluconat de clorhexidină.

Clorura de benzalconiu este cunoscută pentru acţiunea sa rapidă și puternic antimicrobiană (antibacterienă, antivirală, antimicotică), precum şi pentru cea spermicidă. Aceasta acționează asupra germenilor germenilor Gram pozitivi (stafilococul auriu, streptococcii, Corynebacterium) și Gram negativi (Proteus, Klebsiela, Mycolasma, Ureaplasma, inclusiv Pseudomonas aeruginosa), bacteriilor transmise pe cale sexuală (Tricomonas vaginalis, Clamidia, Neisseria Gonoreea), fungilor (ciuperci sau micoze, Candida albicans), virusurilor (Herpex Simplex, Cytomegalovirus (CMV), HPV).

Clorhexidina este un agent antimicrobian ce acționează asupra germenilor Gram pozitivi și Gram negativi, cum ar fi Escherichia coli, Enterobacter, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococ hemolitic, Steptococcus faecalis, Salmonella Sp, Klebsiella Sp, Proteus spec., Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Microsporum canis, Aspergillus versicolor, inclusiv asupra germenilor rezistenți, precum Staphylococcus aureus meticilinorezistent (MRSA) sau Enterococul rezistent la vancomicina (VRE).

Important! Clorhexidina se leagă cu stratul cornos al pielii, ceea ce determină o activitate antimicrobiană persistentă. Preparatul nu este inactivat de sânge şi proteine serice. De aceea, în comparație cu alte substanțe antiseptice, clorhexidina își păstrează activitatea într-un mediu cu exudat purulent.

Cum se folosește Dermobacter?

Dermobacter se folosește nediluat (aplicat pe piele) sau diluat (în proporție de 1:10 pe mucoase, soluția necesită preparare imediat înainte de a fi utilizată), o dată sau de două ori pe zi, timp de 7-10 zile, în curățarea rănilor și tratamentul rănilor cutanate și mucoase cauzate de infecții ori suprainfectate.

Dermobacter are efect antiseptic asupra rănilor, fiind utilizat în chirurgie și dermatologie:

– în tratamentul rănilor pielii și mucoaselor;
– ulcere trofice, escare;
– dermatite bacteriene (piodermită, supuraţie, abces, foliculită, furunculoză);
– dermatite fungice (candidoze, dermatofitie, intertrigos);
– dermatite virale (varicelă, zona zoster, herpes, erupţii cutanate virale);
– infecții vaginale bacteriene și fungice.

În pediatrie, Dermobacter este indicat ca remediu antiseptic local în erupțiile de varicelă și în îngrijirea zilnică.

Care sunt avantajele preparatului Dermobacter:

– Efectul antiseptic se instalează rapid, în decurs de un minut;
– Preparatul are efect rezidual (efectul antibacterian se menține în decurs de 6 ore);
– Favorizează cicatrizarea plăgii;
– Nu ustură, nu produce arsură;
– Fără miros, fără culoare;
– Preparatul își păstrează acțiunea antimicrobiană inclusiv în rănile cu exudat purulent;
– Este mai eficient decât iodul (evidenţele experimentale certifică superioritatea clorhexidinei faţă de preparatele pe bază de iod, determinând o scădere a riscului de infecţii postoperatorii cu 62%);
– De asemenea, este recomandat în profilaxia gripei H1N1 și a Pseudopestei aviare, ca dezinfectant pentru mâini (este recomandat spălatul mâinilor cu multă apă, după scurgerea timpului minim de acțiune a preparatului, ori înainte de prepararea și luarea mesei).
– Dermobacter este un medicament eliberat fără prescripţie medicală.
– Dermobacter se poate utiliza ca remediu antimicrobian în infecţii bacteriene și fungice ale pielii și mucoaselor, atât la copii cât şi la adulţi.

Dermobacter – un antiseptic pentru întreaga familie!

Dermobacter nu dă senzaţia de usturime sau de arsură, se aplică pe piele nediluat, iar pe mucoase diluat în proporţie 1:10.

Dermobacter – este un medicament eliberat fără prescripţie medicală.
Demobacter – antiseptic pentru întreaga familie!

Ce să faci dimineața pentru scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, deseori, nu dă semne de avertizare, însă, dacă este lăsată necontrolată, poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv arterele, inima, creierul, rinichii, ochii și multe altele. Din fericire, există schimbări în stilul de viață pe care le poți face: „Încercarea acestor schimbări dimineața – când presiunea începe să crească, chiar înainte de a te trezi – este un moment deosebit de bun pentru a începe”, spune John Higgins, MD, cardiolog sportiv la McGovern Medical School de la UTHealth din Houston.

Dimineața este, de asemenea, momentul în care evenimentele cardiace cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord sunt mai probabil să se întâmple, adaugă dr. Higgins. Uneori, aceste probleme cardiace pot fi cauzate, parțial, de o tensiune arterială crescută dimineața.

Iată cele mai bune obiceiuri de dimineață pentru a scădea tensiunea arterială, indiferent dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau vrei doar să menții inima sănătoasă.

Mai puțină cofeină

Ceașca ta de cafea de dimineață ar putea duce la niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale, mai ales dacă bei mai multe căni pe zi.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina este un stimulent, care poate adăuga un stimulent în pasul tău, dar poate, de asemenea, să crească tensiunea arterială.

Deși motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru este dezbătut, unii experți cred că se datorează faptului că poate bloca un hormon care ajută la lărgirea arterelor. Alții cred că se datorează faptului că poate determina glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină, potrivit Clinicii Mayo.

„Două până la patru căni de cafea (aproximativ 200 până la 300 de miligrame de cofeină) vor crește de obicei tensiunea arterială cu aproximativ 8 mm Hg sistolică (adică, numărul de sus) și 6 mm Hg diastolică (adică, numărul de jos),” spune Dr. Higgins.

Veștile bune? Acest vârf nu durează de obicei mult. „Se stinge în aproximativ patru ore”, spune dr. Higgins.

Totuși, pentru a mneține tensiunea arterială stabilă de dimineață, începe ziua cu o ceașcă de cafea decofeinizată, spune el. Și dacă încă ți-e poftă de cofeină, așteaptă până dimineața târziu și bea o singură ceașcă.

Dacă ai antecedente de probleme cu inima sau hipertensiune arterială, discută cu medicul pentru a afla cât de multă cofeină poți consuma pe zi.

Mic dejun echilibrat

Ai obiceiul de a sari peste micul dejun? Lipsa acestei mese poate avea, de fapt, un efect major asupra tensiunii arteriale.

Săritul peste micul dejun este asociat cu hipertensiunea la adulți, conform unei meta-analize din martie 2022 din ‌International Journal of Hypertension‌‌.‌.

Și nu doar când mănânci, ci ‌și ce‌ mănânci este la fel de important. De exemplu, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu nuci și fructe este un mic dejun grozav, echilibrat, care promovează o tensiune arterială mai bună din mai multe motive, spune dr. Higgins.

În primul rând, nucile sunt bogate în omega-3 sau grăsimi sănătoase. Doar o ceașcă de nuci (cum ar fi nucile, migdalele sau alunele) pe zi este legată de o reducere a tensiunii arteriale sistolice de până la 8 mm Hg, adaugă dr. Higgins. În plus, fructe precum kiwi, banana și portocale au fost asociate cu o tensiune arterială scăzută, spune el.

În plus, fructele și nucile sunt de obicei părți importante ale dietei DASH și ale dietei mediteraneene, ambele fiind bogate în alimente pe bază de plante și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod semnificativ, conform unei lucrări din august 2020 din „‌Kardiologia Polska”‌‌.

Fără zahar

De la gogoși la produse de patiserie și cereale, alimentele preferate pentru micul dejun pot fi, din păcate, umplute cu zaharuri adăugate. Și prea mult zahăr poate afecta tensiunea arterială.

„Mâncarea cu zahăr, în special sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, poate afecta căile din organism legate de hormonul aldosteron și peptida endotelină, care ajută ambele la reglarea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

În plus, „nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt asociate cu ateroscleroza (acumularea de plăci în arterele tale), ceea ce va duce la artere mai rigide și, în cele din urmă, la creșterea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

Pentru a preveni acest lucru, limitează cantitatea de zahăr adăugat pe care o consume și o bei în fiecare zi. Fii deosebit de atent când mănânci lucruri precum batoanele pentru micul dejun, iaurturi și cerealele, care au adesea îndulcitori adăugati. Pentru referință, orice aliment cu o valoare zilnică (DV) de 20% (sau mai mare) esteconsiderat un aliment bogat în zahăr, conform studiului Harvard T.H. realizat de Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Zaharurile naturale din fructe și legume ‌nu‌ cresc tensiunea arterială, conform Dr. Higgins. Așa că poți consuma aceste alimente hrănitoare.

Exerciții în mod regulat

În timp ce un antrenament intens vă va face inima să bată și vă va crește temporar valorile tensiunii arteriale, exercițiile fizice dimineața sunt o modalitate excelentă de a susține o tensiune arterială sănătoasă în general.

Două ore și jumătate de exerciții aerobice de intensitate moderată (sau 75 de minute de exerciții aerobice de mare intensitate) și/sau antrenament de forță timp de 90 până la 150 de minute în fiecare săptămână pot scădea tensiunea arterială cu până la 5 mm Hg, spune dr. Higgins.

Meditează dimineața

A face corpul să se relaxeze, mai ales la începutul zilei,  poate avea un efect pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru se poate realiza printr-o practică de meditație, potrivit Harvard Health Publishing.

De fapt, oamenii cu hipertensiune arterială ușoară care practică meditația bazată pe mindfulness s-a dovedit că și-au scăzut tensiunea arterială sistolică și diastolică în studii, potrivit University of Maryland Medical System.

Unul dintre motivele pentru care meditația funcționează în acest caz? Corpul tău este determinat să producă mai mult oxid nitric, care ajută la lărgirea vaselor de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială, potrivit Harvard Health Publishing.

Poți folosi tehnici de meditație și respirație pentru a scădea tensiunea arterială în orice moment al zilei, dar meditația de dimineață poate fi deosebit de utilă pentru a-ți începe ziua cu un sentiment de calm, conform Dr. Higgins.

Dacă ești începător, stai  în liniște timp de cinci minute dimineața. Poți încerca să faci asta timp de 20 de minute, dar dacă nu ai timp, cinci minute vor fi suficiente.

Iată câțiva pași pentru o meditație bazată pe mindfulness, pentru a promova răspunsul de relaxare al corpului tău, conform Harvard Health Publishing:

Stai într-un loc liniștit, cu ochii închiși.

Relaxează-ți mușchii și repetă în tăcere un cuvânt, o frază, un sunet sau o scurtă rugăciune la alegerea ta, iar și iar.

Când gândurile rătăcite interferează (cum vor ele), lasă-le să vină și să plece și să revină la cuvântul, fraza sau sunetul care-ți ghidează meditația.

Sursa: Living Strong; clicksanatate.ro

Cancerul poate fi detectat după miros, ne spun medicii

Mirosul corpului poate fi un indicator folositor în depistarea anumitor tipuri de boli. Chiar și cancerul poat fi detectat după miros, spune un medic, și asta deoarece unele maladii determină organismul să producă substanțe specifice.

separator

Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat cum pot fi recunoscute bolile periculoase, precum cancerul, diabetul și bolile renale, după miros. Transpirația care miroase neobișnuit vorbește despre procesele distructive din organism, spune medicul.

De exemplu, în bolile oncologice, corpul emană un miros specific de ,,carne alterată”. În plus, temperatura corpului crește și apare transpirația accentuată ca mecanism de termoreglare.

Specialistul a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.

Medicul a mai menționat că, în caz de diabet, o persoană miroase a ,,mere putrezite și a acetonă”. Când insulina este insuficientă, glucoza nu intră în celule. Prin urmare, începe procesul de producere a energiei din grăsimi. Astfel se formează corpuri cetonice, care sunt transformate în acetonă.

Medicul a adăugat că în boli de ficat și rinichi – transpirația pacientului capătă miros de amoniac.



Medic: Cum putem reduce riscul de cancer colorectal

În ultimele decenii în țara noastră se atestă o creştere lentă, dar continuă a morbidităţii prin cancer colorectal. Anual, la nivel mondial, se inregistreaza peste 1,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal. Pentru conştientizarea riscului acestui tip de cancer, un medic, specialist în chirurgie coloproctologică, atrage atenţia asupra unor lucruri pe care orice adult ar trebui să le ştie.

1. Ce factori pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal?

Factorii principali de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal includ sedentarismul, supraponderalitatea, fumatul, dieta săracă în fibre, consumul de alcool, consumul excesiv de carne roșie, precum și consumul insuficient de fructe și legume, împreună cu predispoziția genetică, afirmă medicul austriac Alexis Freitas, consultant chirurg al Consiliului european de chirurgie/coloproctologie.

2. În cazul acestui timp de afecțiune, care sunt cele mai frecvente simptome?

Simptomele cancerului colorectal pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni, însă principalele indicii ale acestui tip de cancer sunt sângele în scaun și durerea abdominală, în special în stadiile avansate. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la un control medical, deoarece durerile abdominale pot ascunde probleme grave de sănătate.

3. Când este cel mai des identificat acest tip de cancer?

Stadiul în care este depistat acest tip de cancer diferă de la țară la țară. În țările unde există un program de screening și pacienții vin regulat la investigații de prevenție, cum este colonoscopia, cancerul colorectal este depistat în stadii incipiente.

4. Ce analize sunt necesare pentru diagnosticare?

Principalele analize pe care le recomandăm sunt colonoscopia, CT/RMN (dacă colonoscopia nu este posibilă), teste histopatologice, teste de sânge și de scaun.

5. Cum putem reduce risul dezvoltării cancerului colorectal?

Ca să putem reduce riscul dezvoltării acestui cancer, trebuie să mergem la controlul anual, iar dacă am trecut de vârsta de 50 de ani recomandăm să fie făcut colonoscopia, la fiecare 5 ani sau în funcție de factorii de risc pe care îi avem.

6. Ce tratamente sunt recomandate pentru aceasă afecțiune?

Tratamentele recomandate acestui tip de cancer sunt: polipectomia endoscopică în primele stadii; chirurgia (chirurgie laparoscopică cu incideță unică, chirurgie laparoscopică, chirurgie convențională); radioterapia și chimioterapia. Acestea sunt cele reomandate în funcție de cât de avansată este boala.

sursa

Partenerii noștri
Author LABORATOIRE INNOTECH INTERNATIONAL
Adresa: Mitropolit Dosoftei 130, of.6
Tel.: +373 (22) 291-144
Facebook: https://www.facebook.com/Laboratoire-Innotech-International-Moldova-545293495504608/?fref=ts
Felicia Sârbu și-a arătat fiica! Casandra are deja 5 luni
Articolul anterior
Descoperă cele mai spectaculoase rochii de mireasă! Saloanele de mariaj au lansat propunerile pentru 2017
Articolul următor