Ce să faci în crizele de gastrită

Gastrita, acută sau cronică, este o inflamaţie a mucoasei stomacului cauzată şi exacerbată, în special, de neglijarea regulilor sănătoase în alimentaţie şi stilul de viaţă vicios.

separator
1

În ce mod nerespectarea regimului alimentar regulat şi a meselor la ore fixe poate să conducă la boli de stomac?

Mâncatul la ore fixe, conform unui orar stabil, determină organele aparatului digestiv să îşi formeze însele un ritm propriu de activitate. Altfel spus, în ajun de ora mesei, sau la anumite ore (lucru individual, în funcţie de programul alimentar al fiecăruia), tractul digestiv se pregăteşte în mod reflex pentru funcţia de digestie, secretând sucurile digestive agresive gastrice, intestinale, pancreatice, dar care în lipsa mesei, adică a bolului alimentar, îşi găsesc drept ţintă de acţiune mucoasa stomacului şi a duodenului, producând în acest mod leziunile ei erozive. În plus, are de suferit în acest caz inclusiv funcţia pancreasului, a vezicii biliare şi a ficatului, adaptate şi ele să funcţioneze după acelaşi orar. Dr. Petru Scerbacov, medic gastroenterolog, profesor, şeful secţiei de endoscopie al CCŞP din Moscova afirmă că ,,nerespectarea unui orar alimentar constant’’ este un factor important în apariţia bolilor aparatului digestiv. Dar – nu e tot!

Iată cauzele ce pot fi pe deplin evitate, dar care duc negreşit la apariţia bolilor de stomac:
• Regimul alimentar dezordonat, fără orar stabil, anularea frecventă a micului dejun, cina nocturnă;
• Predilecţie în alimentaţie pentru bucate piperate, uscate, de consistenţă dură necruţătoare mecanic, fierbinţi sau reci;
• Mâncatul în grabă, mestecarea deficitară a hrănii;
• Alimentare inadecvată – hrana trebuie consumată fracţionat, în cantităţi mici, de obicei de mărimea palmei fiecăruia în farfurie;
• Mesele rare şi abundente – nutriţioniştii recomandă două gustări în zi, la două ore după dejun şi prânz, lucru care evită inclusiv îngrăşarea şi susţine paradoxul: cei care mănâncă mai rar se îngraşă mai des şi mai rapid.
• Includerea în hrană a alimentelor încărcate cu E-uri şi aditivi sintetici, aromatizatori, coloranţi, care au acţiune nocivă proinflamatoare, cresc aciditatea gastrică, crează condiţii pentru înmulţirea Helicobacter pylori, bacterie implicată în apariţia gastritelor şi a ulcerului, sensibilizează alergic sistemul digestiv;
• Abuz în alimentaţie de alimente stimulatoare ale secreţiei gastrice: afumături, murături, prăjeli, produse fast-food, zahăr, conserve, sucuri, mezeluri, brânzeturi, coloranţi artificiali, care „derutează” digestia;
• Alimentaţia încărcată în grăsimi saturate, carne grasă de raţă, gâscă, porc, brânzeturi grase determină organele digestive să funcţioneze intensiv.
• Tutunul, cafeaua, alcoolul, stresul, oboseala favorizează apariţia bolilor de stomac;
• Obiceiul de a face abuz de preparate medicamentoase ce sunt în stare să lezeze mucoasa stomacului, cum ar fi aspirina, ibuprofena, paracetamolul poate cauza boli gastrice.

reteta-unui-leac-oriental-pentru-gastrita-si-ulcer-dieta-indicata-in-bolile-gastro-duodenale-18486819

Cum să uşurezi durerea de stomac existentă?
• Încearcă să mânânci regulat, în cantităţi mici alimentele pe care le poţi tolera;
• Evită în perioada acută salatele de legume sau fructe, inclusiv fructele de pădure, care datorită celulozei pe care o conţin pot accentua durerile gastrice;
• În durere acută de stomac nu este potrivit consumul de varză, nap, ridichi, măcriș, ceapă, legume sărate, marinate;
• Evită acum alimentele stimulatoare ale secreţiei gastrice: bulion fiert de carne, peşte sau ciuperci, alcool, cafea, ciocolată, ceai concentrat, alimente piperate, murături, prăjeli, produsele din aluat dospit, clătite, checuri, pâinea proaspătă, din secară, sosuri, băuturi carbogazoase, smântână.
• Apa plată mineralizată bicarbonată, carne fiartă negrasă, moale de pui, viţel, iepure, curcan, ouă fierte moi, omletă, un terci de consistenţă moale, bine fiert, pe bază de apă, de cereale de griş, hrişcă, ovăz pot să-ţi prindă bine;
• Laptele de migdale, piureul din cartofi şi morcovi fierţi, pasta de alune protejează mucoasa stomacului;
• Remediile naturiste (sub diverse forme – ceai, infuzie, decoct, înmuiate) au proprietăţi antiinflamatoare, cicatrizante şi regenerante, conţin substanţe mucilaginoase, ce pot calma durerea de stomac, protejează mucoasa gastrică şi contribuie la vindecarea stomacului. Acestea sunt: frunze şi seminţe de schinduf (Trigonella foenum-graecum), decoctul din rădăcină de lemn dulce, decoct de seminţe de in, muşeţel, floarea de salcâm, uleiul din nucă de cocos, pulberea din scoarţă de ulm.

images

• Sucul de cartofi este dotat cu molecule unice antibacteriene care pot ajuta la ameliorarea ulcerului gastric, susţin cercetătorii de la Universitatea din Manchester.
• Un studiu recent din SUA a arătat că leguma broccoli contine sulforafan, compus ce distruge bacteria Helicobacter pylori, cauzatoare a ulcerului şi cancerului de stomac.
• Propolisul s-a arătat eficient în tratamentul ulcerului gastric produs de Helicobacter pylori, datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi bactericide, însă în fazele acute de boală acest produs este nerecomandat din cauza conţinutului de alcool.
• Mierea are proprietăţi curative excelente, însă, din cauza efectului ei de a stimula secreţia gastrică, nu este recomandată pentru consum în durerile gastrice acute.

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Ea este Miss Moldova 2014! Vezi cum arăta Miss Basarabia 1932!
Articolul anterior
Rețeta Jamie Oliver: Dovleac umplut cu orez și fructe uscate
Articolul următor