Curcuma luptă cu grăsimile din sânge

Turmericul sau curcuma este un condiment cu gust şi aromă deosebită, folosit mai ales în bucătăria asiatică. Rădăcina plantei Curcuma longa, din care provine turmericul, are în acelaşi timp numeroase propritetăţi folositoare pentru sănătate. Aceasta vindecă bolile inflamatoare, bolile de ficat, arde grăsimile din sânge, previne cancerul, dar şi îmbătrânirea prematură. Iată beneficiile curcumei în dietă!

separator
111Curcuma_longa_roots

Luptă cu procesele inflamatoare din organism

Turmericul sau curcuma, pe lângă faptul că este un condiment, mai are rol şi de medicament, întrucât în medicina populară indiană şi chineză, curcuma este folosită ca agent anti-inflamator într-o varietate de boli – intestine balonate, gălbeneală (icter) de natură hepatică, dureri menstruale, inflamaţia căilor urinare, durere de dinți, răceală, tuse, colici.

În condiţii experimentale s-a demonstrat că uleiul volatil de turmeric şi pigmentul de culoare portocalie (curcumina) au proprietăţi anti-inflamatoare comparabile cu hidrocortizona sau fenilbutazona – medicamente cu efect antiinflamator, iar spre deosebire de acestea, curcumina nu afectează stomacul.

Curcuma tratează bolile inflamatoare intestinale

Curcumina este eficientă în caz de boli inflamatoare intestinale, cum ar fi boala Crohn şi colita ulcerativă, sugerează cercetări recente. În studii de laborator, curcumina a protejat intestinele contra inflamaţiei, în cazul în care aceasta a fost introdusă în dietă cinci zile înainte. Cercetătorii susţin că pigmentul curcumina are acţiune antioxidantă şi inhibă, de asemenea, agentul proinflamator NF kappa-B.

Abstract image of Indian tumeric powder from vegetable market.

Uşurează evoluţia poliartritei reumatoide

Studiile clinice au demonstrat că turmericul exercită, de asemenea, efect antioxidant şi neutralizează în organism substanţele chimice dăunătoare, ce deteriorează celulele sănătoase, membranele lor. În multe boli, cum ar fi artrita (inflamaţia încheieturilor), radicalii liberi pot fi responsabili de procesul inflamator şi deteriorare eventuală a articulaţiilor. Într-un studiu recent, pacienții cu poliartrită reumatoidă, care au folosit curcuma pe lângă medicamentele de bază cu efect anti-inflamator, au redus mai bine proceszl inflamator şi durata rigidităţii matinale la nivelul încheieturilor. De asemenea, au crescut durata mersului pe jos.

Curcuma – benefică în fibroza chistică

Curcumina, constituentul major al curcumei de culoare galbenă, probabil că intervine în corecţia unui defect genetic (DeltaF508), responsabil pentru fibroza chistica, sugerează un studiu publicat în revista Animal Science. Fibroza chistică este o boală gravă ce atacă plămânii, formând un strat de mucus gros cauzator de infecţie, punând astfel în pericol viaţa. Mucusul dens afectează, de asemenea, pancreasul, fapt ce împiedică digerarea şi absorbţia adecvată a nutrienţilor din hrană.

turmeric_skincare11

Protecţie anti-cancer

Acțiunile antioxidante ale curcuminei protejează celulele de radicalii liberi, potenţiali cancerigeni ce denaturează ADN-ul. Curcumina ajută, de asemenea, organismul să distrugă celulele canceroase mutante. Studiile epidemiologice au corelat folosirea frecventă a curcumei în alimentaţie şi ratele mai mici ale cancerului de sân, prostată, pulmonar şi colon. O cercetare efectuată la Universitatea din Texas a stabilit că extractul de turmeric a ajutat la şoareci încetinirea răspândirii celulelor canceroase de la sân spre plămâni. Studiul a fost publicat în jurnalul Biochemical Pharmacology, în 2005.  De asemenea, o altă cercetare a demonstrat eficienţa turmericului în combaterea limfomului non-Hodgkin.

Turmericul şi ceapa previn cancerului de colon

Curcumina, fitonutrientul găsit în turmeric, și quercitina, un antioxidant din ceapă, reduc dimensiunile tumorilor, dar şi cantitatea leziunilor precanceroase din tractul intestinal la om, arată o cercetare publicată în jurnalul Clinic Gasteroenterology and Hepatologie. Pacienţii cu polipoză adenomatoasă familială (boală moştenită) au fost tratați regulat cu doze constante de curcumina și quercetina. Peste şase luni, numărul mediu al polipilor a scăzut cu 60,4%, iar dimensiunea acestora– cu 50,9%.

Curcuma şi varza opresc cancerul de prostată

Cancerul de prostată este un eveniment rar întâlnit în India, acolo unde bărbaţii consumă des curcuma. Oamenii de ştiinţă au testat curcumina împreună cu isotiocianaţii, abundenţi în legumele crucifere, precum conopida, varza, broccoli, varza de Bruxelles, guliile, napii, şi au observat în condiţii de laborator un efect cumulativ protector mult superior în caz tumorilor de prostată. În acelaşi timp, în rândul populaţiei indiene în vârstă boala Alzheimer este întâlnită mult mai rar. Curcumina are efecte anti-îmbătrânire.

aaacurcuma

Turmericul scade riscul de leucemie la copii

O cercetare, prezentată recent în cadrul unei conferințe la Londra, oferă dovezi că un consum de alimente condimentate cu şofran indian sau curcuma ar putea reduce riscul de apariţie a leucemiei la copii. Din 1950 incidenţa acestui cancer a crescut dramatic, cu mai mult de 50%, mai ales la copiii de vârstă mai mică de cinci ani. Se presupune că factorii de mediu şi stilul de viaţă au influenţat acest aspect. În acelaşi timp, s-a constatat că rata leucemiei în rândurile copiilor este mult mai mică în ţările din Asia, decât în țările occidentale. ,,Această diferenţă ar putea fi cauzată de dieta bogată în legume, inclusiv turmeric”, afirmă prof. Moolky Nagabhushan din Chicago.

Curcuma neutralizează toxinele la nivelul ficatului

Cercetătorii susţin că nivelul a două enzime de detoxifiere a ficatului (UDP glucuronil transferaza și glutation-S-transferaza) a crescut semnificativ după ce animalele de laborator au fost hrănite cu turmeric.

Arde grăsimile în exces din sânge

Pigmentul curcumina din turmeric oferă protecţie cardiovasculară, previne oxidarea colesterolului în organism şi depunerea accestuia pe pereţii vaselor de sânge, evitând ,,înfundarea’’ arterelor. În plus, curcuma este o sursă bună de vitamina B6, necesară pentru reglarea nivelului de homocisteină, un produs intermediar metabolic,  dăunător în mod direct pereţilor sanguini. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt considerate un factor de risc important în ateroscleroză şi bolile de inimă, în timp ce aportul ridicat de vitamina B6 este asociat unui risc scăzut de boli de inimă.

Sfaturi practice în bucătărie:

  • Curcuma condimentează savuros carnea albă de pui, peştele, fructele de mare, mâncărurile de ceapă, cartofi, conopidă, varză, linte, ţelină, ardei gras, roşii, fasole, păstăi, supele, popcornul.
  • Poţi amesteca iaurtul simplu cu un pic de turmeric, sare şi piper dupa gust.
  • Poţi adăuga curcuma la salata de ou, pentru o culoare galbenă îndrăzneaţă şi un gust mai intens.
  • Poţi condimenta orezul brun cu stafide, merele coapte cu turmeric. Sosul pentru salata de legume poate fi nuanţat, adăugând în el pulbere de turmeric.
  • Optează mai degrabă pentru curcuma pură decât pentru amestecurile de condimente. Cercetările arată că pudra de curry conţine, de fapt, foarte puţină curcumină.

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Omletă la cuptor, cu multă verdeaţă!
Articolul anterior
Jessica Biel, în poză cu băieţelul ei de doar o săptămână
Articolul următor