Fructul care îţi curăţă arterele, te protejează contra îmbătrânirii şi te energizează, datorită cantităţii mari de vitamina C

Conţin multă vitamina C, mangan, kaliu şi antioxidanţi benefici pentru sănătate. Folosite în mod constant în dietă oferă protecţie cardiovasculară, reduc nivelul de colesterol în sânge, au proprietăţi anti-inflamatoare. Acizii pe care îi conţin, s-a demonstrat, ajută la reglarea nivelului de glucoză în sânge. De ce sunt delicioase, dar şi valoroase căpşunile?

separator
capsuni-colesterol-1024x640

Căpşunile sunt remarcate pentru cantitatea lor înaltă de vitamina C şi antioxidanţi

100g de căpşuni conţin 58,8mg de vitamina C, iar o porţie de căpşune (o cană, 150g căpşune) – are 97,6mg vitamina C, mai mult de 100% din doza zilnică recomandată de vitamina C pentru un adult. Pe lângă vitamina C, căpşunile conţin antioxidanţi, mangan, kaliu, acid folic, doze mici de calciu, fier, magneziu, cupru. Căpşunile sunt printre cele mai bune 50 de surse de antioxidanţi.

Căpşunile sunt aliatul vaselor de sânge

Inima şi vasele de sânge au nevoie de protecție zilnică contra stresului oxidativ şi daunelor inflamatorii, iar conținutul de antioxidanţi şi nutrienţi anti-inflamatori în căpşuni este, pur și simplu, remarcabil. Căpșunile sunt printre cele mai bune surse de vitamina C, cu rol esenţial antioxidant. În plus, acestea conţin mangan, cofactor pentru activarea enzimelor antioxidante (superoxid-dismutaza), considerat mineral antioxidant esenţial. Cele mai importante substanţe antioxidante şi nutrienți anti-inflamatorii în căpşunile proaspete, coapte sunt: antocienii, flavonolii, acizii hidroxi-benzoici, elagici, hidroxi-cinamici, resveratrolul.

Aceşti fitonutrienţi reduc oxidarea grăsimilor din sânge şi a lipidelor de la nivelul membranelor celulare, protejând în acest mod vasele de sânge contra aterosclerozei. Există, de asemenea, rezultate ce au documentat capacitatea căpşunilor de a scădea nivelul activității enzimei de conversie a angiotensinei, substanţă ce contribuie la creşterea nivelului tensiunii arteriale, în urma unui aport zilnic de 1-2 căni de căpșuni, pe parcursul unei perioade de 1-3 luni.

Căpşunile reduc procesele inflamatoare în organism

Datorită cantităţii lor mari de antioxidanţi şi acizi, consumul de căpşuni reduce procesele inflamatoare în organism. În studii pe animale, extractul de căpşuni a scăzut procesul inflamator în colita ulcerativă și boala Crohn, artrite, degenerescenţa maculară a retinei. De asemenea, căpşunile scad în sânge nivelul proteinei-C reactive, marker proinflamator.

gggg

Beneficiile în diabetul zaharat

Mai multe studii au determinat că aportul regulat de căpșuni, cel puțin 2-3 porţii de căpșuni pe săptămână, este asociat unui risc scăzut de diabet tip 2. Cercetătorii pun acest lucru pe seama conţinutului înalt de polifenoli din căpşuni, ce inhibă enzima alfa-amilaza, necesară pentru scindarea carbohidraţilor din alimente în zaharuri simple.

Protecţie anti-cancer

Cancerul poate fi indus de procesele inflamatoare cronice şi stresul oxidativ în exces. Datorită proprietăţilor lor antioxidante remarcabile, căpșunile în alimentaţie scad riscul de cancer. Există documentări în acest sens cu referire la cancerul de sân, de col uterin, de colon și esofagian. Majoritatea studiilor de laborator au determinat capacitatea polifenolilor de a distruge celulele canceroase.

Căpşunile asigură efect anti-îmbătrânire

Aportul de extract de căpşuni la animale a contribuit la consolidarea funcţiei cognitive, inclusiv a îmbunătăţit funcţia motorie – echilibrul și coordonarea mișcărilor. Conţinutul înalt de substanţe antioxidante oferă căpşunilor proprietăţi remarcabile anti-îmbătrânire.

22401563_BG1

Căte căpşuni poţi consuma zilnic?

Este încurajat consumul a 5-10 porţii de fructe şi legume, în fiecare zi, în diverse combinaţii. Poţi consuma zilnic o porţie de căpşuni (o cană, 150g căpşuni). Dacă nu ai mai consumat alte fructe în ziua respectivă este în regulă să mănânci 1,5-2,5 căni de căpşuni.

În acelaşi timp, 100g de căpşuni aportă 32 de calorii. Ia în considerare acest lucru, dacă eşti la un regim de slăbire, şi încearcă să consumi căpşuni, dar să reduci alte alimente calorice în dietă, întrucât  căpşunile sunt foarte bogate în vitamina C, iar tu ai nevoie să-ţi pui metabolismul în funcţiune. Vitamina C te ajută să slăbeşti. Ea activizează carnitina, substanţă depozitată în muşchi ce transformă grăsimea în energie.

Poţi substitui o felie de pâine albă de 67cal cu 200g de căpşuni.

Cum să alegi căpşunile pentru consum

  • Optează pentru fructe crescute ecologic;
  • Căpșunile sunt un aliment uşor perisabil, de aceea se achiziționează doar cu 1-2 zile înainte de consum;
  • Alege fructe ferme, fără mucegai, de culoare roşie intensă, fără pete galbene sau verzi, pentru mai multe substanţe nutritive, vitamina C;
  • Căpșunile de mărime medie sunt adesea mai aromate decât cele excesiv de mari;
  • Căpșunile nu ar trebui spălate decât înainte de a le consuma. Scoate capacele verzi doar după ce ai înmuiat căpşunile în apă, le-ai spălat şi le-ai scurs.

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Anna Lesko i-a tăiat moţul copilului!
Articolul anterior
Cum e posibil să aduni aproape 8.000 de lei timp de doar 3 ore în casa unui restaurant?! Îți spun participanții ”Business Factory 2”
Articolul următor