Medic sexolog: ,,Cele mai multe dintre problemele sexuale la femei rămân nediagnosticate’’!

14407665_1098407050274214_160229837_n
Adrian Sadovnic
medic, sexolog,
specialist urolog – androlog,
Tel. 0692 52 022

Dacă ai crezut că doar bărbaţii se confruntă cu probleme de natură sexuală, să ştii că nu este chiar aşa. Datele statistice arată că femeile suferă de tulburări asemănătoare la fel de frecvent ca şi bărbaţii. Cum se manifestă disfuncţiile sexuale la femei, în ce mod afectează acestea relaţia de cuplu, dar şi cum pot fi depăşite problemele sexuale la reprezentantele sexului feminin te ajută consultaţia medicului specialist sexolog.

 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sănătatea sexuală  este ,,o îmbinare a aspectelor somatice, afective, intelectuale şi sociale ale fiinţei sexuale, cu scopul de a ajunge la îmbogăţirea şi la împlinirea personalităţii umane, a comunicării şi a iubirii’’.

separator

În ciuda faptului că studiile au arătat că disfuncția sexuală este destul de frecventă, 43% dintre femei și 31% dintre bărbați suferind de probleme sexuale şi în jur de 70% dintre cupluri confruntându-se măcar o dată în viaţă cu probleme de sexualitate, tulburările rămân deseori nesoluţionate şi conduc la dificultăţi de comunicare în cuplu, întrucât marea majoritatea dintre persoane se simt reticente în a discuta despre sexualitate.

lipsa-sexului

Însă, acest lucru, nu ar trebui să se întâmple! Medicul specialist sexolog depistează cauzele ce stau la apariţia tulburărilor de sexualitate într-un cuplu şi oferă sfaturi utile. Din fericire, cele mai multe cazuri de disfuncţie sexuală sunt tratabile, de aceea este important să ceri ajutorul unui specialist în domeniu.

Disfuncţiile sexuale sunt cele mai frecvente tulburări de sexualitate la femei

Atunci când facem referinţă la raportul sexual, trebuie să cunoaştem că există trei faze ale unui răspuns sexual uman:

  • Libidoul sau dorinţa de satisfacere sexuală
  • Trezirea sexuală sau erecţia în cazul bărbaţilor şi lubrifierea vaginală la femei şi
  • Orgasmul

Fie că disfuncţiile sexuale se referă la dereglări ale răspunsului sexual, fie că au la bază durerea asociată raporturilor sexuale, acestea pot afecta toate componentele unui răspuns sexual.

Scăderea libidoului

Deficienţa sau absenţa persistentă şi repetată a fanteziei imaginative de natură sexuală şi a dorinţei de activitate sexuală face partea din categoria tulburărilor de instinct sexual. Printre altele, acest tip de disfuncţie este întâlnit mult mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Deobicei, pacientul se confruntă cu scăderea libidoului şi aversiune sexuală persistentă sau repetată, evitând în exclusivitate ori parţial contactele genitale cu partenerul sexual.

cuplu_in_pat_click

Dorinţa sexuală scăzută la femei poate avea mai multe cauze, între care disfuncţiile hormonale, dereglările depresive, sarcina, stresul, oboseala, griji legate de carieră şi creşterea copiilor, rutina ori plictiseala sexuală în cuplu. Mai frecvent, în asemenea situaţii, problema rezidă în identificarea conflictelor de cuplu decât prezenţa unei tulburări de natură organică.

Tulburările de excitaţie

Întâlnite la fel de frecvent la bărbaţi şi femei, tulburările de excitaţie se manifestă prin incapacitatea persistentă sau repetată de a menţine o activitate sexuală adecvată până în momentul  împlinirii actului sexual (a lubrifierii şi intumescenţei organelor sexuale).

La femei, lipsa excitării în timpul activității sexuale duce adesea la insuficienţa lubrifierii vaginale.

Raporturile sexuale dureroase

Vaginismul, sau contracţia spastică a musculaturii externe a vaginului, ceea ce face imposibilă penetrarea, dispareunia, superficială sau profundă, primară sau secundară, manifestată prin dureri în timpul penetrării, pot avea cauze organice, psihologice sau mixte şi sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale denaturării unui raport sexual fiziologic între parteneri.

Durerea în timpul actului sexual poate fi cauzată de o varietate de afecţiuni, inclusiv endometrioza, tumori, chisturi ovariene, vaginita, lipsa lubrifierii, prezența țesutului cicatricial după o intervenție chirurgicală sau boală, boli cu transmitere sexuală.

Lipsa orgasmului la femei

Este o altă manifestare a disfuncţiilor sexuale. Deşi la femei, anorgasmia, ori lipsa orgasmului, nu împiedică raporturile sexuale, fenomenul necesită un examen clinic precis pentru stabilirea cauzelor tulburării. Motivul poate fi lipsa cunoştinţelor şi experienţei sexuale, stimularea insuficientă, represiunea sexuală, traumele psihologice etc.

Care este cauza problemelor sexuale la femei?

Există mai multe afecţiuni medicale care pot conduce inclusiv la probleme de sexualitate, acestea fiind diabetul zaharat, bolile de inimă, tulburările neurologice, disfuncţiile hormonale, menopauza, bolile  cronice de rinichi, de ficat, alcoolismul, abuzul de droguri etc. În plus, anumite medicamente pot afecta dorinţa sexuală şi funcţia sexuală, precum unele preparate cu efect antidepresiv, somnifere, chimioterapice, diuretice, benzodiazepine, opiacee.

La femei nu sunt deloc de neglijat cauzele de natură psihologică ce conduc la tulburări de sexualitate. Acestea pot include stresul, legat de problemele din familie şi cel de la locul de muncă, stările depresive, acţiunea traumelor psihologice antecedente.

probleme_femei_08417200Cum sunt diagnosticate disfuncţiile sexuale la femei

În anumite cazuri, cunoştinţele despre anatomia umană, funcţia sexuală, comportamentul sexual și răspunsul sexual, lubrifiere, eliminarea rutinei sexuale, tehnici erotice, corecţia medicamentoasă a tulburărilor hormonale din organism, pot ajuta o femeie să depăşească problemele sexuale.

Specialistul sexolog este cel care poate face un studiu clinic complet al tulburărilor de sexualitate atât la femei cât şi la bărbaţi. Pe lângă faptul că acesta indică un examen ginecologic şi evaluarea stării de sănătate a organelor genitale, medicul identifică şi alte probleme de natură psihologică, precum atitudinea persoanei faţă de sex, probleme de cuplu, anxietatea şi altele.

Specialistul ajută pacientul să precizeze caracteristicile clinice ale tulburării. Cu empatie, îl lasă pe acesta să relateze despre suferinţele sale şi să se exprime potrivit propriilor reprezentări.

Medicul explorează viaţa sexuală şi relaţională a pacientului, identifică antecedentele medicale, precum operaţiile chirurgicale suportate, suferinţele psihiatrice personale şi familiale, consultă, cu acordul pacientului, partenerul sexual.

Problemele sexuale la femei de cele mai multe ori persistă îndelungat, rămân nediagnosticate şi afectează în mod negativ relaţia de cuplu. Specialistul sexolog te ajută de fiecare dată să dobândeşti armonia în viaţa sexuală!

14409084_1272989946044985_1585403894_n

Cu respect dr. Adrian SADOVNIC
medic sexolog, urolog – androlog
specialist în probleme de cuplu
CONFIDENŢIALITATE GARANTATA!

 

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Fiica lui Marcel Și Kornelia Ștefăneț merge la grădiniță!
Articolul anterior
De tot râsul! Mirele și mireasa au stat pe tronuri DE AUR
Articolul următor