Metode contemporane de contracepţie

La ora actuală există o multitudine de metode de contracepţie, pe care cuplurile le utilizează pentru a  planifica o sarcină. Îţi prezentăm toate metodele de contracepţie existente în acest moment. Consultă medicul

separator
şi apoi, după necesitate, decideţi împreună care metodă este cea mai potrivită pentru tine. 

contra111

Aşadar:

Estimarea momentului ovulaţiei şi perioadei fertile

Numită şi planificare familială naturală, calcularea momentului ovulaţiei presupune, de fapt, evitarea relaţiilor sexuale în perioada când femeia este cea mai fertilă. Metoda mucusului cervical şi a temperaturii corporale bazale sunt cele mai eficiente în acest caz. Consultă specialistul în planificarea familiei pentru explicaţii suplimentare.

webmd_rf_graphic_of_most_fertile_days_of_month

Pro: nu necesită folosirea medicamentelor sau altor dispozitive.

Contra: restricţionează sexul spontan, 25% dintre persoanele care folosesc constant această metoda rămân însărcinate.

Spermicidele

Conțin o substanţă chimică care nimiceşte spermatozoizii din spermă. Spermicidele pot fi eliberate sub formă de spumă, jeleu, cremă, peliculă, comprimate sau ovule, şi sunt plasate în interiorul vaginului înainte de actul sexual. Utilizarea frecventă a acestora poate produce iritaţia țesuturilor şi creşterea riscului de infecţii şi boli cu transmitere sexuală. Frecvent sunt folosite în asociere cu alte metode contraceptive.

webmd_rf_photo_of_spermicide

Pro: sunt simplu de folosit.

Contra: pot crește riscul de boli cu transmitere sexuală, 29% dintre persoane pot rămâne însărcinate.

Prezervativul masculin

Prezervativul din latex este o metodă clasică de barieră. Acesta previne sperma să ajungă în corpul femeii, totodată oferă protecție contra multor boli cu transmitere sexuală. Dintre cuplurile care folosesc exclusiv această metodă, 15% înregistrează apariţia sarcinilor pe parcursul unui an.

webmd_rf_photo_of_condom_in_hand

Pro: disponibil pe scară largă, protejează împotriva celor mai multe boli cu transmitere sexuală.

Contra: sunt eficiente numai dacă se folosesc corect de fiecare dată.

Prezervativul feminin

Prezervativul feminin este o pungă subțire de plastic care se aliniază pereţilor vaginului şi poate fi aplicat cu până la 8 ore înainte de actul sexual. Are un inel flexibil, din plastic, ce se aşează în poziţie. Este mai puțin eficient decât prezervativul masculin.

webmd_rf_collage_of_female_condom_application

Pro: disponibile pe scară largă, oferă anumită protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, conduce mai bine căldura corpului  decât prezervativul masculin.

Contra: poate produce zgomot, 21% dintre persoane rămân însărcinate.

Diafragma

Este o cupolă de cauciuc ce se plasează pe colul uterin înainte de actul sexual. 16% dintre persoane pot rămâne gravide din cauză că nu folosesc corect aparatul.

webmd_rm_collage_of_diaphragm_application

Pro: preţul convenabil

Contra: se aplică de către medic, nu oferă protecție contra BTS; utilizată în timpul menstruaţiei creşte riscul sindromului de șoc toxic.

Capacul cervical

Este similar diafragmei, dar mai mic. Alunecă pe colul uterin şi blochează intrarea în uter. Este folosit împreună cu spermicide. Rata de eșec pentru capacul cervical este de 15% pentru femeile care nu au avut niciodată sarcini şi 30% pentru celelalte.

webmd_rf_collage_of_cervical_cap_application

Pro: poate sta pe loc 48 ore, este ieftin.

Contra: necesită aplicat de către medic, nu oferă protecție împotriva BTS, nu poate fi utilizat în timpul menstruaţiei.

Buretele contraceptiv

Este fabricat din spumă şi conţine spermicid. Se introduce în dreptul colului uterin cu până la 24 de ore înainte de sex. Rata de eşec – 16% pentru femeile care nu au avut niciodată sarcini, 32% pentru celelate. Poate fi aplicat de către utilizator.

webmd_rf_collage_of_sponge_application

Pro: nu necesită prescripție medicală, efectul este imediat.

Contra: dificultatea de a-l introduce corect, nu oferă protecție contra BST, nu poate fi utilizat în timpul menstruaţiei.

Pilulele anticoncepționale

Cel mai comune tipuri conţin hormoni estrogen şi progesteron şi previn ovulaţia. Luate conform orarului, pilulele sunt foarte eficiente. În jur de 8% dintre persoane rămân gravide şi asta numai dacă sunt omise anumite prize, doze. Se administrează cu prescripţia medicului.

Pro: ciclu menstrual regulat, fără dureri premenstruale.

Contra: nu protejează contra BTS, pot cauza efecte secundare, inclusiv sensibilitate crescută a sânilor, hiperpigmentarea pielii, risc de formare a trombilor intravasculari, creşterea nivelului tensiunii arteriale, adăugare în greutate ş.a. În acelaşi timp, au şi o serie de contraindicaţii.

Plasturele contraceptiv

Poate fi utilizat în locul pilulelor contraceptive. Este purtat pe piele și schimbat săptămânal, timp de 3  săptămâni, iar la a patra săptămână – se elimină. Plasturele eliberează aceleași tipuri de hormoni ca pilula contraceptivă şi este la fel de eficace.

princ_rm_photo_of_birth_control_patch

Pro: nu este nevoie să-ţi aminteşti zilnic de pilulă.

Contra: poate provoca iritaţia pielii şi alte efecte secundare, similare cu cele ale pilulelor anticoncepţionale. Nu protejează contra BTS.

Inelul contraceptiv

Este un inel de plastic moale, purtat în interiorul vaginului. Inelul eliberează aceiaşi hormoni ca pilula și plasturele, fiind la fel de eficace. Se substituie o dată pe lună.

photolibrary_rf_photo_of_birth_control_ring

Pro: ciclu menstrual regulat, alină sindromul premenstrual, se substituie lunar.

Contra: poate provoca iritații vaginale şi alte efecte secundare, similare cu cele ale pilulelor. Nu protejează împotriva BTS.

Injecţia contraceptivă

Conţine substanţe hormonale ce protejează împotriva sarcinii pe o durată de trei luni. 3% dintre cuplurile care folosesc constant metoda înregistrează apariţia sarcinilor pe parcursul unui an.

Pro: se injectează doar de patru ori pe an, are eficienţă înaltă.

Contra: are efecte secundare similare cu cele ale pilulelor, nu protejează împotriva BTS.

Implantul contraceptiv

Este o tijă de dimensiunile unui chibrit, ce se introduce subcutanat pe braț. Eliberează aceleași tipuri de hormon ca şi pilula anticoncepţională. Este eficace timp de 3 ani.  Rata de eşec – mai mică de 1%.

Pro: durata de acţiune de trei ani, eficienţă înaltă.

Contra: costisitor, provoacă efecte adverse ca şi pilulele, inclusiv sângerări neregulate. Nu protejează împotriva BTS.

Dispozitivul intrauterin (DIU)

Este o piesă în formă de ,,T’’ din plastic, ce este introdusă în cavitatea uterului de către medic. Cele din cupru funcţionează timp de 10 ani. Cele hormonale necesită substituite după 5 ani. Ambele tipuri fac mai greu ca sperma să fecundeze ovulul. Mai puțin de 8 la 1000 de femei rămân însărcinate.

webmd_rf_illustration_of_iud_application

Pro: durata lungă de acţiune.

Contra: ciclu menstrual neregulat, cele din cupru – pot aluneca şi provoca efecte secundare.

Ligaturarea tubară

Se face numai dacă persoana este sigură că nu mai doreşte copii biologici în viitor. Mai este numită popular ,,trompe legate’’. Chirurgul ligaturează trompele uterine, prevenind astfel ovulul să contacteze cu spermatozoidul.

webmd_rf_illustration_of_tubal_ligation_surgery

Pro: are caracter permanent, aproape 100% eficienţă.

Contra: este o intervenție chirurgicală, poate fi un proces ireversibil, nu protejează contra BTS.

Implanturile tubare

Este un procedeu mai nou, ce face posibilă blocarea trompelor uterine, fără intervenție chirurgicală. Implanturile mici de metal sau silicon sunt plasate în interiorul fiecărei trompe. Ţesutul cicatriceal se dezvoltă în jurul implanturilor și blochează trompele.

webmd_rf_illustration_of_tubal_implant_surgery

Pro: are caracter permanent, nu necesită intervenţie chirurgicală, aproape 100% eficiente.
Contra: sunt necesare câteva luni pentru a fi funcţionale, pot crește riscul de infecții pelvine, au caracter ireversibil, sunt costisitoare.

Vasectomia

În afara prezervativelor, vasectomia este singura opțiune contraceptivă disponibilă la  bărbați şi implică închiderea chirurgicală a vasului deferent – tubul ce transportă sperma de la testicule, prin sistemul de reproducere. Vasectomia împiedică eliberarea spermei, dar nu interferează cu procesul de ejaculare.

webmd_rf_illustration_of_vasectomy_surgery

Pro: are caracter permanent, aproape 100% eficientă.

Contra: este o intervenție chirurgicală, nu are efect imediat, posibil ireversibilă.

Contracepţia de urgenţă

Funcţionează după producerea actului sexual, pentru a evita sarcina. Este o opțiune în cazul în care nu a fost folosită nici o metodă de contracepţie sau dacă metoda folosită a eşuat. Pilula conţine o doză foarte mare de hormoni şi se ia în primele 72 de ore după actul sexual. Mai nou, există şi pilula de urgenţă non-hormonală, care necesită prescripție medicală. Aceasta poate fi luată până la cinci zile după actul sexual.

princ_rm_photo_of_emergency_birth_control_pill

Retragerea (coitul întrerupt)

Retragerea este o metodă veche, în care bărbatul retrage penisul din vagin înainte de ejaculare. Datele arată că atunci când se face corect, 4%-18% dintre persoane rămân gravide pe parcursul unui an.

Pro: gratuită, nu necesită dispozitive sau remedii hormonale.

Contra: poate fi greu de făcut în mod corect, nu oferă protecție contra bolilor cu transmitere sexuală.

Vârsta și stilul de viață sunt factori importanți, când se optează pentru o anumită metodă de contracepţie. Pilulele, plasturele, inelul contraceptiv nu sunt recomandate femeilor de peste 35 de ani, fumătoare sau supraponderale. Pentru femeile aflate la vârsta perimenopauzei – injecţia contraceptivă poate fi o soluţie. Medicul poate să decidă care este metoda potrivită în fiecare caz.

În afara unui mijloc de contracepţie, 85% dintre cuplurile sexual active constată apariţia sarcinilor pe parcursul unui an.

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Ce mănâncă femeia care arată ca o adolescentă la 29 de ani
Articolul anterior
Vrei sa slabesti? Nu te inchide in casa! Citeva idei active
Articolul următor