Vezi cum scoţi corect o căpuşă din piele!

Căpuşele sunt prezente în toate parcurile şi în pădure. Fie că te duci la o plimbare sau picnic, poţi oricând să te întorci acasă cu o asemenea insectă agăţată de pielea ta, care te poate îmbolnăvi mai grav decât îţi poţi imagina.

separator
capusa_in_piele_1

Ce complicaţii pot apărea?

Muşcătura căpuşei nu este periculoasă, însă favorizează transmiterea unor infecţii grave, precum:

1. Babesioza umana – o boală rară, de care se pot îmbolnăvi persoanele care au circa  40 de ani sau  cele care au probleme cu splina.

2. Febra Q – o infecţie ce se manifestă, prin instalarea unei moleşeli generale, însoţite de transpiraţie abundentă, cefalee puternică, mialgie.

3. Ehrlichioza umană granulocitară – la o săptămână de la muşcătură, apar simptome, precum diareea, erupţii cutanate, iar în formele grave poate fi fatală.

4. Tularemia – se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, inflamarea ganglionilor limfatici şi a amigdalelor. Poate degenera în septicemie, dacă nu este tratată la timp.

5. Lyme– este o boală infecţioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului prin muşcătura de căpuşă. Această boală se poate manifesta prin simptome, precum febră, cefalee, depresie, oboseală şi apariţia, cel mai frecvent la locul înţepăturii, a unui rash circular cu tendinţă de extindere numit eritem migrator. Netratată la timp, ea poate evolua spre stadiul cronic: artrită, cardită, neuroborelioză.

Cum procedezi pentru a o îndepărta?

Dacă observi pe piele o căpuşă mică, precum o sămânţă de mac, înseamnă că nu a stat înfiptă în corpul tău foarte mult timp şi nu a apucat să-ţi transmită bacteria Lyme, afirmă dr. Durland Fish, profesor la Universitatea Yale.

Asta nu înseamnă că nu trebuie îndepartata; cu cât stă mai mult pe piele (de la 48 de ore în sus) creşte şi riscul de transmitere a aceastei bacterii.

Medicii îţi recomandă să nu intri în panică, atunci când ai fost înţepat de o căpuşă. Ai 24 de ore la dispoziţie pentru a ajunge la medic. E recomandat ca extragerea insectei să fie realizată de un doctor. Dacă totuşi ai făcut-o personal, iar la câteva ore sau zile zona în care ai fost înţepat se înroşeşte pe un diametru de 3-4 cm, trebuie să te prezinţi neapărat la spital.

Dacă ai hotărât să o scoţi singură, atunci vezi acest video.

Посмотрите, как ПРАВИЛЬНО вытащить клеща из кожи! Весной всех тянет на природу! А Вы знаете как опасно весной бывать в …

Posted by Здоровье без лекарств on 2 Aprilie 2016

Măsuri utile de prevenţie a muşcăturilor de căpuşă:

  • Aplică un spray special împotriva insectelor. Astfel de sprayuri le găseşti în farmacii, dar trebuie să le foloseşti conform instrucţiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Există sprayuri care trebuie aplicate mai degrabă pe o piesă de îmbrăcăminte şi nu direct pe piele;
  • După ce ai intrat într-o încăpere, se recomandă să te speli bine cu multă apă şi săpun în zona pulverizată cu spray.
  • Acoperă suprafeţe cât mai mari de tegument (pantaloni lungi, şosete lungi, tricouri cu mânecă lungă) dacă te afli într-o zonă împădurită, în iarba înaltă (locuri de predilecţie pentru căpuşe). În astfel de zone se recomandă, ca hainele să fie cât mai deschise la culoare (căpuşile sunt mai uşor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare).

Celebrităţi care au avut boala Lyme cauzată de căpuşe

5Şerban Ionescu

Celebrul actor român Şerban Ionescu  a fost diagnosticat în 2011 cu borelioză provocată de înţepătura unei căpuşe. Iniţial, actorul a avut dureri la umărul stâng, iar medicii au crezut că este vorba despre reumatism, dar, după mai multe analize ulterioare, actorul a fost diagnosticat cu Borellia (boala Lyme). Iar în 2012 actorul a decedat.

george-w-bushGeorge W. Bush

În 2007, raportul anual privind starea de sănătate a preşedintelui a arătat că în luna august a anului 2006 Bush a fost tratat pentru boala Lyme. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că preşedintele a fost probabil muşcat de o căpuşă în timpul unei plimbări cu bicicleta. El a observat o erupţie pe piele pe care medicii au tratat-o rapid şi nu a avut alte simptome, potrivit CNN.

jamie-lynn-sigler-9Jamie Lynn Sigler

Actriţa, cunoscută pentru rolul ei din serialul „The Sopranos”, a contractat boala Lyme în anul 2000. La început, artista a simţit furnicături în picioare, iar ulterior a paralizat. Medicii i-au făcut analize timp de cinci zile pentru a descoperi cauza, a relatat New Jersey Star-Ledger.

„A fost o experienţă care mi-a schimbat viaţa. Am realizat că pot să pierd totul într-o singură clipă”, a mărturisit Jamie Lynn Sigler ziarului. Actriţa şi-a revenit complet după ce au luat antibiotice.

13004421614Alec Baldwin

Presa a aflat puţine detalii despre boala actorului Alec Baldwin, dar el a declarat pentru New York Times că simptomele sale sunt cronice şi revin în fiecare an.

Daryl_Hall_240_384_s_c1_c_t_0_0Daryl Hall

Duo-ul Hall and Oates a fost nevoit să-şi anuleze concertele din 2005, când Daryl Hall a fost diagnosticat cu boala Lyme, a scris USA Today . Cântăreţul a avut o erupţie pe piele şi simptome asemănătoare gripei.

49106Parker Posey

Actriţa a fost diagnosticată cu boala Lyme, în 2009.

„Pentru a mă vindeca am îmbinat medicina convenţională (antibiotice) cu remedii homeopatice şi suplimente”, a spus ea într-o declaraţie. „Prima rundă de antibiotice nu a distrus toate bacteriile din corp, dar am luat decizia să întrerup tratamentul şi să apelez la medicina holistică. Cu ajutorul unui medic homeopat care m-a ghidat cu dieta şi mi-a dat suplimente naturale mi-am recăpătat vitalitatea”, povestit Parker Posey.

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Miracolele de Paști încep pe 5 aprilie!
Articolul anterior
Filip Kirkorov a aflat că mai are o fiică!
Articolul următor