Febra reprezintă un mecanism de apărare a organismului în faţa unor procese inflamatorii şi infecţioase. Este, deci, un simptom care arată eficienţa sistemului imunitar. De fiecare dată când este prezentă, trebuie stabilită cauza declanşatoare. Dacă durează mai mult de trei zile sau depăşeşte 38,5°C, trebuie să ne prezentăm la medic.
Ceaiurile au efecte antitermice şi imunostimulatoare
O alternativă sănătoasă, pe lângă apă, sunt ceaiurile din plante medicinale care intensifică transpiraţia şi ajută la scăderea febrei, au efecte antiseptice, antiinflamatoare: ceaiul de soc şi ceaiul de ghimbir, băute călduţe, provoacă transpiraţie puternică şi stimulează circulaţia sangvină.
Ceaiul din scoarţă de salcie şi cel din creţusca au în compoziţie salicilină (precursorul natural al aspirinei), cu acţiune antitermică puternică. Pot fi folosite şi infuziile de busuioc, cimbru, tei, muşetel, coada-soricelului, maghiran, angelică, mentă, muguri de plop.
Este bine ca ceaiurile să fie băute calde, cu adaos de miere de albine şi suc de lămâie. Poţi bea şi 2-3 căni de ceai alb sau verde care, pe lângă hidratare, ne furnizează substanţe imunostimulatoare şi antioxidante. Este recomandat ca în perioada febrilă să adoptăm o dietă mai uşoară, cu multe supe/ciorbe de legume, salate proaspete, fructe (citrice, ananas, papaya, fructe de pădure, struguri), să diminuăm cantitatea de proteine şi grăsimi animale, dar şi consumul de lapte dulce.
Este indicat să utilizăm condimente şi ierburi aromatice, adăugate în mâncare sau în ceai: scorţişoară, nucşoară, piper, ardei iute, busuioc, maghiran, oregano, sofran.
Totodata, ceapa, usturoiul şi hreanul au proprietăţi imunostimulatoare, antiseptice şi antivirale.