Doi nou-născuți au fost salvați de la moarte de către medicii moldoveni

Doi nou-născuți care se zbăteau între viață și moarte au fost salvați de către specialiștii din cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Micuții au fost diagnosticați cu arc aortic întrerupt și respectiv cu tumora mediastinală, boli întâlnite rar în Republica Moldova. Operațiile au decurs cu succes, iar săptămâna trecută micuții au fost transferați din Terapia Intensivă Malformații Cardiace Congenitale a SCR în Chirurgia nou-născuți din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

separator

Operațiile au fost dificile și complexe. În ambele cazuri au operat medicii Oleg Repin, Liviu Maniuc, Eduard Cheptănaru și Șciuca Nicolae.

„În astfel de cazuri, dacă copiii nu sunt operați în primele zile de viață, consecințele pot fi fatale. Ambele echipe de doctori, asistente, anesteziologi și-au depus efortul pentru ca intervențiile chirurgicale să aibă rezultatul mult așteptat”, a declarat șefa Secției de terapie intensivă cardiochirurgicală pentru copii, Vera Dogotari.

Mama bebelușului ce avea arc aortic întrerupt povestește că ea a aflat despre boala fiicei încă în perioada când era însărcinată: „Fiica mea a fost operată la a opta zi după naștere. Știam din timpul sarcinii despre diagnosticul ei. Am aflat din mediul on-line că și la noi în țară se efectuează astfel de operații dificile. Apoi am discutat cu medicul și mi-a confirmat acest lucru. Am vorbit cu doctorii, știam că riscul este foarte mare, dar medicii mi-au spus că vor face tot posibilul ca să-mi salveze fetița. Eu am încredere în medicii noștri. Acum eu mă simt bine, copilul este stabil, datorită echipei care a fost condusă de Eduard Cheptănaru”.

„Arcul aortic întrerupt este o malformație în care vasul principal, care iese din inimă și alimentează cu sânge tot organismul este întrerupt totalmente”, afirmă medicul Vera Dogotari. ” Din fericire operația a fost cu succes, iar recuperarea postoperatorie, grea, anevoioasă, a dat rezultate pozitive. A fost făcută intervenție chirurgicală cu suport de inimă artificială, în decurs de o oră, cu arest circulator. Adica timp de o oră, a fost oprită inima bebelușului. Malformația a fost corectată totalmanete” a mai spus medicul.

Al doilea copil, un băiețel, a suferit intervenție chirurgicală la a doua zi după naștere. Potrivit chirurgului operator, Liviu Maniuc, micuțul avea o tumoră mediastinală, care comprima inima și aorta și cauza insificiență cardiacă. Tumoarea a fost depistată postnatal. Medicii au înlăturat-o, iar perioada de recuperare post-operatorie a durat peste 3 săptămâni. Personalul medical a supravegheat micuții zi și noapte, ca aceștia să se poată bucura de o viață normală alături de părinții lor.

sursa: www.scr.md

alte Articole interesante