Un fruct parfumat cu pulpa tare și astringentă. Care te măgulește cu aspectul ei galben strălucitor și cu mirosul de fruct intensiv, de aceea se spune că „Toamna miroase a gutuie”. Conține importante cantități de fibre alimentare, are proprietăți dezinfectante, favorizează eliminarea acidului uric și are un conținut scăzut de calorii – aurul siluetei tale.
Să aflăm secretul acestui fruct aromat
Este un depozit de vitamine A, C, E, K și complexul de vitamine B; minerale (calciu, cupru, fier, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu, zinc) și fibre alimentare.
De ce trebuie să consumi gutuia?
– Conține antioxidanți puternici care protejează organismul de radicalii liberi, respectiv reduce riscul de cancer și încetinește procesul de îmbătrânire.
– La fel de eficientă este și în cazul stărilor de stres, anxietate, irascibilitate.
– Gustul astringent al fructului i-l conferă taninurile, care protejează membrana mucoasă a intestinelor și reduce riscul de cancer la colon. De aceea este indicat în tratamentul diareei și enteritei (inflamație a mucoasei intestinului subțire). Acest produs vegetal complex (tanin) are efect constipant, hemostatic, antiseptic şi antiviral.
– Fiind bogată în fibre alimentare, consumul regulat de gutuie, te ajută să slăbești, în plus reduce colesterolul din sânge.
– Ajută la digestie, iar persoanele care suferă de ulcer gastric pot consuma regulat acest fruct.
– Datorită conținutului de potasiu și a vitaminei C, gutuia, asigură sănătatea sistemului cardiovascular și reduce riscul bolilor de inimă.
– Dacă este consumată regulat, gutuia se dovedește eficientă în cazul bolilor de tuberculoză, dizenterie, insuficiență hepatică.
– Sucul de gutui este bun pentru cei care suferă de anemie, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli ale tractului gastro-intestinal și chiar astm. Este un bun tonic pentru menținerea sănătății optime a organismului.
Contraindicații: Semințele de gutuie sunt otrăvitoare și nu trebuie să le consumi. Fructele crude pot provoca iritații în gât și pot cauza dificultăți de respirație.
Foarte multe persoane nu consumă gutuie în stare crudă pentru că pulpa este destul de dură și îți dă o senzație de sufocare. De aceea, îți recomand să o mănânci coaptă pentru că își păstrează majoritatea nutrienților. O poți consuma cu miere, scorțișoară sau poți prepara delicioasele gemuri și jeleuri.
Text: Snejana Țugui