Încă 16 cazuri de rujeolă în Capitală

Rujeola ia amploare în Moldova. De la începutul lunii mai anului curent, au fost înregistrate deja 16 cazuri de rujeolă. Doar un caz de import din Ucraina a fost cauza apariţiei altor 14 cazuri în municipiul Chișinău. În majoritatea cazurilor, 87,5%, persoanele afectate nu au fost vaccinate împotriva rujeolei, informează cspchisinau.md.

separator

Cei mai afectați sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani, reprezentând 11 cazuri. Este de menționat faptul că au fost afectați 2 copii cu vârsta de până la un an, care nu erau eligibili de a fi vaccinați împotriva rujeolei.

Maladia se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecţiei este febra înaltă care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Situaţia  epidemiologică prin rujeolă este nefavorabilă în ţările vecine România şi Ucraina. Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile de a fi vaccinate.

În atenţia părinţilor! Copiii sunt protejaţi de rujeolă prin imunizare. Rujeola este o boală extrem de contagioasă, cu complicaţii foarte grave, care poate provoca decese.

alte Articole interesante