Abonează-te și primește săptămânal cele mai bune articole pe adresa ta de email

Incontinența urinară: cauze, simptome, măsuri corecte de îngrijire și igienă!

Incontinența urinară este o problemă neplăcută și jejantă care poate afecta, la un moment dat, atât femeile cât și bărbații. Pierderea involuntară a urinei, udarea lenjeriei intime și a îmbrăcămintei sunt semne care pot avea la bază o serie de cauze medicale și impun măsuri speciale de tratament și îngrijire.

separator

Care sunt cauzele incontinenței urinare?

În mod normal, vezica urinară trebuie să reţină urina complet. Incontinenţa de urină se defineşte ca pierderea involuntară de urină în afara micțiunilor și creează un disconfort și impact major social și profesional. Cea mai frecventă cauză a incontinenței urinare la femei este slăbirea fasciilor și mușchilor perineului și ai sfincterului uretral.

Problemele de natură neurologică, nașterile naturale multiple, sarcina, obezitatea, infecțiile urinare pot cauza incontinență urinară la vârsta adultă, însă, cel mai adesea, slăbirea sfincterului uretral la femei este determinată de înaintarea în vârstă, apariția menopauzei și scăderea nivelului hormonilor estrogeni responsabili de reducerea elasticității și troficității musculare.

La bărbați, cea mai frecventă cauză a incontinenței urinare este adenomul de prostată.

Conform ultimelor studii, 5,5% din populaţia Republicii Moldova suferă de incontinenţă. Circa 200.000 de persoane se confruntă cu alterarea funcției vezicii urinare.

Cum se manifestă incontinența urinară?

Incontinenţa urinară de efort este de departe cea mai des întâlnită afecţiune de acest tip şi apare, de obicei, în urma unui efort brusc precum tusea, strănutul, râsul, ridicarea sau împingerea unei greutăţi sau în momentul schimbării poziției corpului (de exemplu, atunci când femeia se ridică de pe scaun).

Prin urmare, orice acțiune care crește presiunea intraabdominală conduce la evacuarea involuntară de urină. Potrivit datelor statistice, la diferite etape ale vieţii, episoade mai mult sau mai puţin frecvente de incontinenţă de efort se întâmplă aproximativ la 55% dintre toate femeile.

Alteori, incontinența apare atunci când persoana simte nevoia urgentă de a urina, însă, din păcate, nu reușește să rețină urina până să ajungă la baie la timp.

Adesea, incotinența urinară nu se poate soluționa definitiv și determină stări depresive, afectează încrederea în sine. Atunci când nu se poate rezolva în alt mod, o soluţie potrivită în caz de incontinență poate fi utilizarea produselor speciale absorbante, inclusiv a lenjeriei intime absorbante.

Marca comercială TENA este lider mondial în managemenutul incontinenței!

TENA oferă o gamă largă de produse de cea mai înaltă calitate pentru toate gradele de severitate ale incontinenţei. TENA dezvoltă soluţii inovatoare în centrele de cercetare TENA din Suedia, SUA şi Japonia, în colaborare cu experţii medicali profesionişti.

De peste 40 de ani TENA reprezintă standardul european de calitate în domeniul îngrijirii şi igienei personale.

Produsele TENA sunt necesare persoanelor care se confruntă cu pierderi involuntare de urină. Fie că îngrijiți de un bolnav din familie sau activați într-un centru profesionist de îngrijire a persoanelor cu incontinență, oricare ar fi situaţia dumneavoastră, TENA vă susţine!

Asortimentul TENA:

  • TENA prezintă o gamă largă de produse de calitate înaltă pentru toate gradele de severitate ale incontinenţei.
  • TENA Scutece tradiţionale pentru maturi – asigură protecţie şi comfort pentru persoanele cu mobilitate redusă sau care stau la pat.
  • TENA Scutece-chiloţi – imită lenjeria de corp și conferă protecţie contra scurgerilor pentru persoane mobile.
  • TENA Absorbante urologice pentru femei – asigură protecţie împotriva scurgerilor şi libertate în mișcare.
  • TENA Absorbante urologice pentru bărbați – conferă protecţie împotriva scurgerilor, discreție şi confort.

TENA Produse pentru îngrijire:

  • Tena Protectoare pentru pat – sunt concepute pentru a proteja patul sau alte suprafeţe în timpul schimbării scutecului sau în timpul procedurilor igienice.
  • Tena Cremă antiseptică – asigură protecţie suplimentară, fiind ideală pentru pielea iritată şi sensibilă.
  • Tena Şerveţele umede – contribuie la curăţarea delicată şi hidratarea pielii.

Produsele pentru îngrijire și igienă TENA le puteți găsi în toate farmaciile ,,Farmacia Familiei”!

alte Articole interesante
unicamd