Întărește-ți imunitatea cu remedii naturiste!

Peste 75% din afecţiunile respiratorii acute cum sunt guturaiul și gripa survin în sezonul rece al anului, în special la persoane care au o imunitate scăzută.

separator

Daniela Cornea,
medic imunolog

Această scădere este indusă de o serie de factori: stresul cronic, insuficiența de vitamine, alimentația nerațională sau insuficientă, modul sedentar de viață, fumatul, utilizarea în exces sau nejustificată a medicamentelor, în special a antibioticelor.

Imunitatea organismului este compusă din organe limfoide (ganglioni limfatici, timus ș.a.), celule (limfocite B și T, macrofage ș.a.) și imunitatea umorală (imunoglobuline, interferoni ș.a.). Atunci când organismul este atacat de agenți infecțioși sistemul imunitar sintetizează anticorpi, care luptă cu virușii sau bacteriile.

Oasele, mușchii, țesuturile moi, organele interne sunt structuri proprii, acceptate de propriul sistem imun, iar substanțele străine, numite antigene: viruși, bacterii, fungi și substanțele toxice pe care le produc, sunt captate și nimicite de imunitatea organismului.

Există imunitate înnăscută și imunitate dobândită.

Imunitatea înnăscută este moștenită de la părinți și nu mai poate fi modificată până la sfârșitul vieții. Imunitatea dobândită apare în urma suportării a diverse infecții sau după vaccinare, când organismul sintetizează anticorpi specifici fiecărui virus sau bacterie, care-i conferă organismului o protecție de durată. De exemplu o persoană care a suportat rujeola, sau a fost vaccinat anti-rujeolă capătă o protecție față de acest virus pe toată viața și respectiv, nu va face această boală nici peste ani de zile. Dar în majoritatea cazurilor această protecție durează doar câțiva ani, ceea ce impune să ne vaccinăm repetat. De exemplu vaccinarea împotriva tetanosului trebuie făcută la fiecare 5 ani.

În cazul când sistemul imun este foarte slăbit sau dereglat, trebuie de început un tratament medicamentos complex, dar numai la indicația și sub controlul medicului specialist. Adeseori schema de tratament se ajustează fiecărei persoane în parte.

Sistemul imunitar este considerat ocrotitorul organismului față de toate infecțiile, iar odată cu sosirea iernii acesta slăbește considerabil și atunci devenim mai vulnerabili în fața virozelor și gripei.

Pentru a ajuta organismul să aibă o imunitate mai puternică urmează sfaturile noastre:

1. Amestecă, în proporții egale, miere de salcâm cu tinctură de propolis, polen crud și sirop de cătină. Soluția obținută are un puternic efect antioxidant, stimulează secreția glandelor interne și duce la creșterea imunității.

2. Nucile în combinație cu mierea este un remediu perfect pentru stimularea imunității. Nucile măresc rezistenţa organismului la infecţii şi stimulează activitatea cerebrală.

3. Sucul din citrice și legume sunt o sursă de vitamina C, antioxidanți și elemente nutritive. Acesta previne scăderea imunității și apariția virozelor.

4. Ciupercile, de asemenea cresc imunitatea deoarece stimulează producția și activitatea celulelor albe din sânge.

5. Ceaiul din măceși crește imunitatea și revigorează organismul în caz de febră.

Text: Sorina Țurcanu

Țara care vrea să le interzică tinerilor să mai fumeze

În cazul în care proiectul de lege privind tutunul și vapatul va fi adoptat în cele din urmă, vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009 în Marea Britanie va fi o infracțiune, scrie bani.md.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, copiii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri nu vor putea cumpăra niciodată o țigară în mod legal, relatează Sky News.

Planul s-a numărat printre cele trei politici cheie anunțate de premierul britanic Rishi Sunak la conferința Partidului Conservator de anul trecut.

Cu toate acestea, unii conservatori mai permisivi au criticat interdicția, ceea ce înseamnă că premierul ar putea fi nevoit să se bazeze pe sprijinul din partea cealaltă a Camerei Comunelor pentru a trece proiectul de lege.

Printre cei care se opun interdicției se numără predecesoarea lui Sunak, Liz Truss, care a descris planurile ca fiind „profund neconservatoare” și Boris Johnson, care a catalogat mișcarea drept „o nebunie”.

Parlamentarilor conservatori li s-a acordat un vot liber cu privire la legislație și se așteaptă ca mai mulți să se opună atunci când va avea loc prima dezbatere completă în Camera Comunelor, marți.

Cu toate acestea, Partidul Laburist va susține propunerile, ceea ce face probabil ca legislația să treacă acest prim obstacol, indiferent de opoziția conservatorilor.

Proiectul de lege nu ar incrimina fumatul în sine, iar cei cu vârsta de 18 ani sau mai mult pot cumpăra țigări pentru totdeauna fără repercusiuni legale. Cu toate acestea, persoanele mai în vârstă ar putea fi nevoite să aibă asupra lor un act de identitate dacă vor să cumpere țigări în viitor.

Scopul interdicției este de a împiedica oamenii să fumeze chiar înainte de a se apuca de fumat, deoarece guvernul a atras atenția asupra faptului că fumatul creează o dependență foarte mare, patru din cinci fumători începând să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani și rămânând dependenți pe viață.

Magazinele care nu respectă regulile vor fi sancționate imediat, iar guvernul spune că banii îi va folosi pentru alte măsuri de reprimare.

La începutul acestui an, noua coaliție guvernamentală din Noua Zeelandă a abrogat ceea ce ar fi fost prima interdicție la nivel mondial privind posibilitatea tinerilor de a cumpăra țigări.

Un simplu test ar putea indica vârsta biologică reală și riscul de boli

Oamenii de știință spun că există diferențe mari între vârsta noastră, respectiv numărul de ani pe care îi avem, și vârsta biologică reală, care, în termeni simpli, reprezintă uzura organismului, respectiv a celulelor și a organelor. Cunoașterea vârstei biologice ar putea acum ajuta la calcularea riscului de îmbolnăvire al unei persoane, scrie doctorulzilei.ro.

Spre deosebire de vârsta cronologică, vărsta biologică este un indicator puternic al stării de sănătate a unei persoane. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători americani de la Universitatea din Pittsburgh a descoperit markeri din sânge care pot dezvălui vârsta biologică a unei persoane, ceea ce ar putea ajuta la tratarea diferitelor probleme de sănătate care pot apărea pe măsură ce organismul uman îmbătrânește.

„Imaginați-vă două persoane în vârstă de 65 de ani. Una merge cu bicicleta la serviciu și face schi în weekend-uri, iar cealaltă nu poate urca nici măcar un rând de scări. Au aceeași vârstă cronologică, dar vârste biologice foarte diferite. De ce îmbătrânesc acești doi oameni în mod diferit?”, spune Aditi Gurkar, medic geriatru la Universitatea din Pittsburgh.

Rolul indicelui metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM)

În noul studiu, publicat în revista Aging Cell şi citat de 360medical.ro, cercetătorii au căutat, în special, diferiți metaboliți – molecule mici eliminate de procesele biologice din organism. Acestea pot fi folosite ca dovezi pentru a determina ce procese au loc în organism și cât de bine se desfășoară acestea.

În total, au fost identificați 25 de metaboliți care au prezentat diferențe semnificative între persoanele cu îmbătrânire sănătoasă și cele cu îmbătrânire rapidă. Acest grup de molecule a fost denumit indicele metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM).

Indicele HAM ar putea servi ca un predictor al îmbătrânirii la om, spun autorii studiului. Echipa a identificat, de asemenea, trei metaboliți care păreau a fi deosebit de importanți în stimularea îmbătrânirii biologice.

În testele efectuate pe un grup separat, indicele HAM s-a dovedit a fi 68% precis în calcularea vârstei biologice. Cu mai multe cercetări, ar putea fi posibil să se dezvolte un test de sânge pentru evaluarea rapidă și ușoară a vârstei biologice.

Acest test ar putea fi apoi efectuat pe persoane la vârste mai timpurii, atunci când modificările proceselor moleculare sunt mai ușor de modificat: la o persoană de 30 de ani, de exemplu, căreia i se spune că vârsta sa biologică este mult mai mare decât ar trebui să fie.

„Acea persoană ar putea apoi să se gândească să schimbe mai devreme anumite aspecte ale stilului său de viață – fie că este vorba de îmbunătățirea somnului, a dietei sau a regimului de exerciții fizice – pentru a spera să-și inverseze vârsta biologică”, spune Gurkar.

Încă un virus își arată colții! Explozie de cazuri la un centru de refugiați din R. Moldova! 17 persoane diagnosticate

Numeroase cazuri de rujeolă au fost înregistrate la un centru din Republica Moldova, unde sunt cazați refugiați. 17 persoane au rujeolă, după cum a informat șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală, Vladimir Bolocan, în timpul ședinței operative a serviciilor Capitalei.

„Din cele 22 de cazuri suspecte, doar 17 au fost confirmate, patru au fost infirmate, iar un caz încă rămâne suspect. Totodată, există trei cazuri sporadice cu infectare de rujeolă în capitală și localitatea Hulboaca. Aceste cazuri nu au legătură epidemiologică între ele și nu prezintă nici un risc de desfășurare a unui nou focar”, a anunțat oficialul.

Multe cazuri de rujeolă, la un centru de plasament al refugiaților din Republica Moldova

De asemenea, Vladimir Bolocan a atras atenția că, în ultima vreme, crește îngrijorător numărul infectărilor cu rotavirus, doar în luna aprilie fiind raportate 18 cazuri, ceea ce reprezintă 50% din totalul de îmbolnăviri din primul trimestru.

Șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală a îndemnat părinții să-și imunizeze copiii, menționând că vaccinul de rotavirus se administrează în primele șase luni de viață, este unul sigur și nu are contraindicații.

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolei (Morbillivirus) din familia Paramyxovirus. Este caracterizată de simptome precum febră, tuse, secreții nazale, ochi roșii și sensibili la lumină (conjunctivită) și o erupție cutanată distinctivă. Rujeola este extrem de contagioasă și se răspândește prin picături mici de secreții respiratorii ale persoanelor infectate, de obicei prin tuse sau strănut.

Boala poate fi gravă și poate duce la complicații precum pneumonie, encefalită (inflamarea creierului) și pierderea vederii, conform radiomoldova.md citat de evz.ro.

Sărbătorile de iarnă – prilej de tristețe sau de bucurie?
Articolul anterior
Eroină la doar 12 ani!
Articolul următor