Mamele își doresc o atitudine corectă și civilizată din partea personalului medical din instituțiile de stat

Un grup de mame au prezentat un șir de revendicări instituțiilor statului privind deficiențele din sistemul medical. Femeile care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova, au depus astăzi o declarație la mai multe instituții ale statului și au prezentat mai multe revendicări, transmite moldpres.md.

separator

 La declarație au fost atașate istoriile a 98 de femei care s-au confruntat cu deficiențe ale sistemului medical în acordarea serviciilor în perioada sarcinii și cea a nașterii. Solicitările au fost depuse concomitent la Guvern, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Oficiul Avocatului Poporului și Centrul Național Anticorupție.

„Femeile continuă să ne trimită istoriile lor personale, care arată că în sistemul medical prenatal există abuzuri și alte probleme foarte grave. E bine că aceste femei au prins curaj să vorbească. Ele dezvăluie mai multe situații de înjosire, umilire, discriminare, corupție și malpraxis”, a spus cosemnatara declarației Alina Andronache.

„Prin această declarație am cerut să fie efectuate controale în întreaga țară pentru a vedea pregătirea profesională a cadrelor medicale. La fel, ne-am expus că este foarte necesar ca în instituțiile medicale din țara noastră să existe consiliere psihologică. Urmează să primim un răspuns timp de 14 zile. Sper că va fi auzită vocea acestor femei, vor fi luate măsuri și situația în sistem se va schimba”, a menționat sursa citată.Declarația a fost susținută și de 36 de ONG-uri. Aceasta a fost depusă după ce o tânără a acuzat recent medicii de la Institutul Mamei și Copilului de neglijenţă în serviciu şi a susţinut că deşi i s-a indus medical naşterea, a fost lăsată să avorteze singură în veceul instituţiei, fiind ignorată de medici şi asistente.

Toate cazurile le puteți vedea AICI

alte Articole interesante