Medic oncolog: ,,Ar trebui ca lumea să știe că peste jumătate din citostatice sunt extracte de plante”

Cancerul este unul dintre cele mai discutate subiecte ale secolului din domeniul sănătății. Această boală de temut are origini atât de vechi, însă deocamdată nimeni nu i-a găsit leacul pentru a o învinge definitiv, deși oamenii de știință sunt mereu în căutarea ,,remediului miraculos” care să pună punct maladiei.

separator
Conf. Dr. Șerban Negru, medic primar oncolog, oferă răspuns la cele mai frecvente întrebări privind cancerul. Așadar:

1. Una din 8 femei va face cancer în cursul vieții… E adevărat?

,,… va face cancer de sân. Una din 8 femei va face cancer de sân în cursul vieții. Dacă vreți o statistică și mai îngrijorătoare: o femeie din 3 va face cancer în decursul vieții… un cancer oarecare. Probabilitatea de a face un cancer este undeva către 40%. Ca să fiu și mai clar, 40% din oameni vor face cancer în timpul vieții, prin urmare este aproape 1 din 2”, afirmă medicul.

2. Despre cazurile de cancer în rândul copiilor…

,,Da… Incidența în rândul copiilor este ușor crescută, dar și vindecarea este tot mai mare în ultimele decenii. La ora actuală, peste 80% din cancerele pediatrice se vindecă”.

3. Care este tipul de cancer în fața căruia orice medic este dezarmat. Pe care nu-l vindecă aproape niciodată.

,,Nu există cancer pe care să nu-l vindecăm aproape niciodată… există cancere care se vindecă mai puțin sau mai mult. Vă dau extremele: cancerul de pancreas probabil se vindecă mai puțin de 5%, cancere care răspund foarte bine la chimioterapie sunt leucemiile, limfoamele, cele testiculare și în bună măsură cancerele la copii, ele se vindecă în proporție de 90%. Cancerul de pancreas este cel mai agresiv…

În ce sens este agresiv? Evoluează rapid, nu răspunde la tratamentele standard, nu avem terapii care să fie eficiente. Se caută multe explicații pentru acest tip de cancer, se pare că sunt celule rezistente la chimioterapie și nu există alte tratamente moderne care să dea rezultate. Iar problema majoră este că nu există simptomatologie în fazele incipiente. Avem rezultate bune în anumite tipuri de cancer, să vă dau un exemplu: melanomul metastatic. Acum cinci ani era mortal aproape 100% în interval de sub 1 an. Astăzi, cu noile terapii de tip imunoterapie, aproape 50% din pacienți sunt supraviețuitori pe termen lung și posibil să fie vindecați”.

4. Care este cea mai cercetată formă de cancer?

Probabil cancerul de sân. Este cel mai frecvent cancer la femei și iarăși trebuie să fac o mențiune, în țările civilizate supraviețuirea la 10 ani în cancerul de sân se apropie de 85%.

5. Există cancere care se resorb?

,,Niciun cancer nu se resoarbe cu excepția rarisimelor cazuri când avem remisie spontană. Asta se întâmplă în sub 1% din cazuri. Majoritatea, deci peste 99% din cazuri, evoluează progresiv spre deces. Toate cancerele”.

6. Chimioterapia provoacă alte cancere?

,,Într-o foarte mică măsură e adevărat. La 20, 30 de ani după încetarea chimioterapiei există o probabilitate ceva mai mare de a dezvolta un al doilea cancer. Probabilitatea crește însă doar cu câteva procente, nu se dublează.

7. Cancerul dacă e lăsat în pace intră în remisie, chiar și cele mai agresive forme?

,,Nu există așa ceva. Ne întâlnim și noi cu situații aparent inexplicabile, însă există câteva zecimi de procent, mai puțin de 1% din pacienți care intră în remisie spontană. Se pare că, în perioada anterioară remisiunii, au avut o infecție majoră care resetează sistemul imun. Acesta reușește ulterior să recunoască celula malignă pe care înainte o tolera. Cam aceasta este explicația acceptată… Subliniez, este un fenomen excepțional de rar”.

8. Dacă te atingi de un cancer (prin biopsie), el se împrăștie…?

,,Este o prostie. Cancerul se împrăștie prin felul lui de a se comporta. Aproape toate cancerele au această proprietate de a metastaza. Nu există nicio legătură cauzală între biopsie și apariția metastazelor”.

9. Se poate evita chimioterapia după extirparea unei tumori?

,,Uneori, da. Nu toate operațiile sunt urmate de chimioterapie, dacă e un stadiu mic nu e necesar și nu merită să faci chimioterapie. La un cancer mamar în stadiu incipient cu aspecte favorabile, probabilitatea de metastazare ulterioară este de câteva procente. Chimioterapia prin ea însăși expune pacienta la un risc de aproape 1% de deces din cauza efectelor secundare. Prin chimioterapie, reduci riscul de metastazare cam la jumătate. Deci dacă riscul de metastazare era de 3-4% și-l reduci la 2% expunând pacienta la niște tratamente care prin ele însele au niște riscuri, nu merită! Dar dacă ai un risc de metastazare de peste 80%, cum se întâmplă în stadiile avansate, atunci reducându-l la jumătate prin chimioterapie merită să-ți asumi toate riscurile. Chimioterapia trebuie făcută atunci când probabilitatea de diseminare este atât de mare încât ne asumăm riscurile date de tratament”.

10. Răspunsul la un tratament eficient împotriva cancerului îl putem găsi în natură? În tratamentele naturiste?

,,În primul rând, ar trebui ca lumea să știe că peste jumătate din citostatice sunt extracte de plante. Nu sunt substanțe fabricate în cine știe ce uzină obscură ci sunt extracte din plante. Vorbim aici de primele antracicline, de taxani, de extractele de vinca. Sunt clase întregi de citostatice care sunt extracte de plante, așadar vorbim de tratamente naturiste în cel mai pur sens. Am reușit prin izolare de laborator să obținem acel ceva pe care plantele îl produc împotriva cancerului. Acesta ar trebui să fie un argument foarte bun împotriva demonizării chimioterapiei.

Toată lumea percepe chimioterapia ca pe ceva aprioric rău, or, n-o să mai auziți spunând că nu are efecte secundare sau că e nu e mai greu de tolerat, deși majoritatea pacienților o tolerează rezonabil, totuși. La ora actuală, avem tratamente foarte bune împotriva greții şi a altor reacţii provocate de chimioterapie…”

sursa: www.avantaje.ro

alte Articole interesante