În Moldova a fost detectat un nivel periculos de substanță care cauzează cancer

Concentraţia gazelor cauzatoare de cancer a fost depășită în aproape toate casele din Moldova, dar statul nu are bani pentru a cerceta acest subiect. Aceste rezultate şocante au fost anunţate în cadrul prezentării studiului Centrului Naţional de Sănătate Publică. Concentraţia de radon este de 3-4 ori mai înaltă în subsoluri, demisoluri şi la parterele caselor rezidenţiale din Moldova, arată cercetarea.

separator

Specialiştii Centrului au măsurat tot anul nivelul concentraţiei de radon în interiorul caselor particulare şi multietajate, în subsolurile şi arhivele instituţiilor medicale, în depozite şi în locurile de extracţie a pietrei.

Radonul este un gaz radioactiv care provoacă cancer pulmonar și cancer osos. În case radonul pătrunde de sub pămînt sau este eliminat din materialele, cu care este construită sau căptuşită clădirea.

În opinia vicedirectorului CNSP, Ion Băhnărel, la Chişinău cel mai mult radon se elimină în zonele de-a lungul rîului Bîc. Unica modalitate eficientă de a evita pericolul acţiunii nocive a radonului este renunţarea la utilizarea materialelor de construcţie interzise, care conţin radionuclizi naturali, cum ar fi zgura, cenușa, fosfogipsul, susțin specialiștii.

În Moldova problema poluării cu radon este deosebit de acută. În ţară nu există echipament, care ar permite măsurarea operativă a concentraţiei de radon. CNSP a prelucrat rezultatele studiului său în Cehia.

sursa

alte Articole interesante