Seminţele de susan, utile în curele de slăbire!

Cu un gust delicat de nucă, seminţele de susan sunt uimitor de sănătoase graţie conţinutului lor nutritiv înalt. Ele sunt apreciate şi pentru faptul că pot fi păstrate o perioadă îndelungată, fără a se râncezi, fiind disponibile în comerţ pe tot parcursul anului. De fapt, odată ce vei afla beneficiile seminţelor de susan, vei dori să te aprovizionezi cu acest aliment încărcat în minerale şi valoros pentru sănătatea ta!

separator

susanbun

Seminţele de susan sunt o sursă bogată de CALCIU!     

Seminţele de susan sunt o sursă excelentă de cupru, o sursă foarte bună de mangan, precum și o sursă bună de magneziu, calciu, fosfor, fier, zinc, molibden şi seleniu.

De exemplu, o lingură de seminţe de susan conţine 88mg de calciu, în timp ce 100g brânză de vaci – 60mg, iar 100ml de lapte – 113mg de calciu. 100g de seminţe de susan conţine 975mg de calciu, ceea ce constituie aproape doza zilnică necesară pentru un adult. În acelaşi timp, o lingură de seminţe de susan conţine 1,3mg de fier – aceeaşi cantitate se conţine în şase mere, de mărime medie.

Seminţele de susan îmbunătăţesc metabolismul osos şi ajută în procesul de creştere

Datorită conţinutului înalt de calciu, mangan, zinc şi alte minerale, acestea promovează sănătatea oaselor, dinţilor şi articulaţiilor (7,8mg de zinc/100g seminţe – de 1,5 ori mai mult decât în nuci). Zincul în organism ajută la creşterea densităţii osoase. Un studiu, publicat în Jurnalul American de Nutriţie, a constatat o corelație între deficienţa de zinc la adulţi și prezenţa semnelor de osteoporoză în zona șoldului și a coloanei vertebrale.

Seminţele de susan protejează inima, ficatul şi colonul  

Pe lângă minerale, susanul conţine acid folic şi alte vitamine ale grupului B, inclusiv două substanţe unice: sesamin și sesamolin – un grup de fibre dietetice (lignani), capabile să reducă nivelul de colesterol în sânge. Uleiul din seminţe de susan previne leziunile aterosclerotice ale vaselor de sânge, având efect antioxidant şi anti-inflamator. În plus, magneziul reglează nivelul tensiunii arteriale, iar seminţele de susan sunt încărcate în magneziu. De asemenea, mineralele şi uleiul seminţelor de susan sunt benefice pentru sănătatea ficatului. Seminţele de susan sunt bogate în fibre (14g fibre/100g produs) şi uleiuri, ce previn constipaţia.

ulei_de_susan_33360800 buna

Seminţele de susan promovează sănătatea pielii şi a cavităţii bucale

Acestea sunt pline de zinc, un mineral necesar pentru producerea colagenului și creşterea elasticităţii pielii. Zincul repară în organism ţesuturile deteriorate, inflamate, are efect antiacneic, reduce exemple şi erupţiile alergice ale pielii.

Pe lângă faptul că furnizează calciul şi manganul, necesar pentru dinţi puternici, seminţele şi uleiul de susan ajută la înlăturarea plăcii dentare. Un studiu a constatat că uleiul de susan are efect antibacterian asupra bacteriilor Streptococcus, din salivă şi placa dentară.

Sunt benefice în diabetul zaharat 

Un studiu, publicat în 2011 în American Journal of Clinical Nutrition a determinat că uleiul de susan ,,îmbunătățeşte eficiența glibenclamidei, un medicament oral antidiabetic, indicat pacienţilor cu diabet zaharat tip 2’’.

Seminţele de susan au efect anti-inflamator

Cuprul are efect antiinflamator în poliartrita reumatoidă şi alte afecţiuni, fiind un mineral important în sinteza enzimelor antiinflamatoare și antioxidante.  În plus, cuprul activizează enzima liziloxidaza, necesară pentru producerea colagenului şi elastinei, ce oferă structură, rezistență și elasticitate vaselor de sânge, oaselor, articulațiilor.

???????????????????????????????????

Te ajută să slăbeşti

O lingură de seminţe de susan conţine 52 kcal. Dacă incluzi seminţele de susan în mâncarea ta, nu vei adăuga kilograme, pentru că ele conţin nutrienţi benefici, ce te vor ajuta să te ataşezi mai uşor de regimul tău alimentar şi să slăbeşti sănătos. Seminţele de susan conţin proteine (18g/100g produs), fibre şi uleiuri bune. Un articol publicat în  Journal of Nutrition specifică că ,,proteinele în alimentaţie te ajută să slăbeşti, dar şi să păstrezi masa musculară, în special dacă le combini cu antrenamentul cardio şi cel intensiv’’.

Christine Gerbstadt, dietetician, subliniază că ligninele, prezente în unele plante, dar şi în seminţele de susan, ajută la arderea mai multor grăsimi, deoarece determină ficatul să formeze mai multe enzime necesare în cursul arderii acestora.

Sfat: dacă vrei să slăbeşti, nu trebuie doar să adaugi seminţe de susan în dietă. Consumă seminţe de susan în locul altor alimente înalt calorice lipsite de nutrienţi.

Câteva idei pentru a consuma seminţe de susan:

  • Adaugă seminţe de susan în salate de legume crude, verdeţuri;
  • Înainte de consum, cu cel puţin două ore, este potrivit să înmoi seminţele în apă sau iaurt, pentru a creşte asimilarea nutrienţilor din ele;
  • Iaurtul cu seminţe de susan este absolut delicios, hrănitor şi sănătos; adaugă 1-2 linguri de seminţe de susan în iaurtul tău;
  • Serveşte seminţe de susan cu fulgii de ovăz sau alte cereale la micul dejun. Nu uita să incluzi în dieta copilului câte 2-4 linguriţe de seminţe de susan înmuiate, în fiecare zi;
  • Poţi asezona carnea de pui sau somon cu seminţe de susan înainte de a o găti, foloseşte seminţele la prepararea pâinii, brioşelor, fursecurilor.

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Ce minunăţii găteşte fiica lui Radu Sîrbu, la doar 9 ani!
Articolul anterior
Karizma, pe cale să nască
Articolul următor