O elevă a demonstrat că excesul de telefonie mobilă dăunează creierului. Experimentul cu grâul iradiat

Luciana Lăpuşneanu este elevă în clasa a 11-a la Colegiul „Gh. M. Murgoci” din Brăila. Tânăra a efectuat niște studii de laborator şi analize microscopice timp de cinci luni, demonstrând că folosirea constantă a telefonului mobil poate provoca probleme serioase de sănătate, ce pot duce până la cancer. Experimentele tinerei i-au uimit până și pe academicienii din România.

separator

Lucrarea sa, intitulată “Telefonie-Ecologie–Neoplazie”, a impresionat juriul din care au făcut parte şi doi academicieni, Constantin Toma, profesor de Biologie la Universitatea A.I. Cuza din Iaşi, un specialist în botanică structurală, şi Ionel Miron, profesor de Biologie la aceeaşi universitate, un specialist în hidrobiologie.

Studiul pe care l-a efectuat i-a adus şi locul I la concursul naţional „Educaţia ecologică şi societatea umană” de la Galaţi. Lucrarea ce vizează efectele telefoniei mobile asupra sănătăţii reprezintă rezultatul a cinci luni de cercetare atât teoretică, cât şi practică.

Studiul a inclus mai multe probe de cercetare, iar una dintre acestea, partea interesantă a studiului, a venit când adolescenta a început analizele de laborator şi studiile microscopice la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Brăila.

”Lucrarea mea include studii microscopice privind malformaţia plumului şi a embrionului grâului iradiat. Practic, am pus boabe de grâu în mai multe situaţii diferite, însă toate în aceleaşi condiţii de umiditate şi temperatură. Lotul martor a fost ferit de radiaţii, cel de-al doilea lot a stat lângă un rooter wireless deshis permanent pe o perioadă de trei săptămâni, iar apa cu care am udat plantele a stat tot lângă rooter. Al treilea lot de grâu a fost udat cu apă încălzită într-un cuptor cu microunde. După 21 de zile, am observat că lotul wireless, cum l-am numit eu, avea un aspect degenerat. Era uscat, faţă de celelalte loturi care erau verzi. Am vrut să duc cercetarea mai departe şi am analizat plantele şi microscopic. Am constatat aceleaşi malformaţii ale plumului şi embrionului de grâu la lotul care a stat lângă rooter”, explică eleva întregul proces pe care l-a sintetizat în lucrarea ştiinţifică.

În paralel, a făcut şi alte experimente legate de capilarele plantelor, ce se aseamănă destul de mult cu cele umane, constatând că apa urcă de patru ori mai puţin pe capilarele plantelor afectate de undele electromagnetice ale rooterului.

”Ţesutul nostru cefalic se încălzeşte când vorbim la telefonul mobil şi acest lucru se poate observa uşor în imaginile termografice. Coroborând ceea ce am obţinut din studiul teoretic şi din cel practic, am concluzionat că toate aceste gadgeturi, de la telefoane şi până la laptopuri şi tablete, deci tot ceea ce înseamnă unde şi radiaţii electromagnetice, ne influenţează, din păcate, în mod negativ viaţa. Prin acest proiect încerc să îi conştientizez atât pe colegii mei, cât şi pe cei din jur în legătură cu pericolul la care se expun, să îi încurajez să se protejeze şi să renunţe la această dependenţă de telefonul mobil. Ca soluţie la această problemă, m-am gândit că putem folosi dozele de aluminiu, pe care le putem tăia, aplatiza şi le putem pune în pereţii apartamentului sau casei unde locuim, pentru a ne izola de radiaţiile electromagnetice. Ar fi de preferat să se procedeze astfel în camerele copiilor, unde să nu fie introduse niciun fel de gadgeturi”, mai punctează eleva olimpică la biologie.

Rezultatele studiilor sale sunt confirmate şi de cercetările efectuate la nivel internaţional în domeniul efectelor undelor electromagnetice produse de telefonul mobil asupra sănătăţii umane.

”Există studii care sunt în faza preliminară a concluziilor, însă oferă câteva indicii asupra efectelor pe care îl are telefonul asupra celulelor nervoase şi a activităţii corticale a creierului. S-a observat că utilizarea timp de o oră, o oră şi jumătate pe zi a telefonului mobil, timp de câteva luni de zile, influenţează negativ celulele nervoase şi astfel se explică îmbătrânirea prematură a creierului şi a demenţelor la vârste din ce în ce mai mici. Demenţa era o afecţiune pe care psihologii şi psihiatrii o diagnosticau în jurul vârstei de 65-70 de ani, însă în momentul de faţă debutul acesteia apare undeva la 45 de ani. Aceste efecte asupra omului au început să fie observate de când a început dezvoltarea telefoniei mobile, adică în ultimii 15-20 de ani. De asemenea, utilizarea tefonului mobil se pare că ar fi implicată şi în cazurile de infertilitate masculină, mai ales la persoanele care ţin telefonul foarte aproape de zona pelviană. În ultima perioadă s-au înmulţit cancerele testiculare la bărbaţi, influenţate fiind tot de radiaţiile emise de telefonul mobil”, punctează Valentin Boldea, medic de familie, potrivit adevarul.ro.

O femeie, salvată dintr-o stare extrem de gravă de către medicii din țara noastră

O pacientă de 75 ani a fost salvată de medici din starea extrem de gravă, după ce a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut pe dreapta.

O pacientă de 75 ani, salvată de medici dintr-o stare extrem de gravăFoto: IMSP Institutul de Medicină Urgentă

Potrivit IMSP Institutul de Medicină Urgentă, timp de 14 zile pacienta a beneficiat de tratament, îngrijiri medicale și reabilitare prin kinetoterapie în cadrul Secției Neurologie.

În ziua externării a plecat acasă fără deficit neurologic și a mulțumit personalului medical pentru munca depusă. 

„Succesul acestui caz tratat constă și în adresarea imediată la medic, adică pacienta a ajuns în fereastra terapeutică de timp, moment în care se poate efectua revascularizarea vasului ocluzionat. Astfel, echipa multidisciplinară de medici specialiști a acționat imediat cu tratament prin tromboliza intravenoasă sistemică și procedura  de revascularizare intervențională – trombul a fost aspirat din vasul care alimentează creierul”, a menționat IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Costurile financiare ale cazului rezolvat au constituit în jur de 300.000 lei și au fost acoperite integral de către CNAM.

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la om.

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

O epidemie care a început în 2020 a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte. Cel mai recent, răspândirea virusului printre mai multe specii de mamifere, inclusiv la bovinele domestice din SUA, a crescut riscul de răspândire la oameni, a precizat OMS, transmite digi24.ro.

„Acest lucru rămâne, cred, o preocupare enormă”, a declarat reporterilor de la Geneva Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției de sănătate a ONU. 

Luna trecută, vacile și caprele s-au alăturat listei speciilor afectate – o evoluție surprinzătoare pentru experți, deoarece nu se credea că acestea sunt susceptibile la acest tip de gripă. Autoritățile americane au anunțat luna aceasta că o persoană din Texas se recuperează din cauza gripei aviare, după ce a fost expusă la vite de lapte, iar 16 turme din șase state au fost infectate aparent după expunerea la păsări sălbatice. Varianta A(H5N1) a devenit „o pandemie animală zoonotică globală”, a declarat Farrar. 

„Marea îngrijorare, desigur, este că prin…infectarea rațelor și a găinilor și apoi din ce în ce mai mult a mamiferelor, acest virus evoluează acum și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și apoi, în mod critic, capacitatea de a trece de la om la om”, a adăugat el. Până în prezent, nu există dovezi că H5N1 se răspândește între oameni.

Dar în sutele de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, „rata mortalității este extraordinar de mare”, a spus Farrar, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la virus. Din 2003 până în 2024, 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 au fost raportate la nivel mondial din 23 de țări, potrivit OMS, ceea ce ridică rata de mortalitate la 52%. 

Cazul recent din SUA de infectare a oamenilor după contactul cu un mamifer infectat evidențiază riscul crescut. Atunci când „intri în populația de mamifere, atunci te apropii de oameni”, a declarat Farrar, avertizând că „acest virus nu face decât să caute gazde noi.” 

Farrar a solicitat o monitorizare sporită, afirmând că este „foarte important să se înțeleagă câte infecții umane au loc… pentru că acolo va avea loc adaptarea (virusului).”

„Este tragic să spunem acest lucru, dar dacă sunt infectat cu H5N1 și mor, ăsta e sfârșitul”, a spus el. „Dacă mă duc prin comunitate și îl răspândesc la altcineva, atunci începe ciclul.”

El a spus că se depun eforturi pentru dezvoltarea de vaccinuri și terapii pentru H5N1 și a subliniat necesitatea de a se asigura că autoritățile sanitare regionale și naționale din întreaga lume au capacitatea de a diagnostica virusul. Acest lucru se face astfel încât „dacă H5N1 se va transmite la oameni, cu transmitere de la om la om”, lumea ar fi „în măsură să răspundă imediat”, a spus Farrar, făcând apel la un acces echitabil la vaccinuri, terapii și diagnostice.

Cazurile de rujeolă, la un nivel alarmant în România

Explozia cazurilor de rujeolă în Europa își face simțită prezența puternic în România și Austria, acestea fiind printre cele mai afectate țări. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri continuă să pună probleme, afectând nu doar copiii, ci și adulții, scrie presa română.

În primele patru luni ale anului, de la 1 ianuarie până la 14 aprilie, România a înregistrat un număr alarmant de peste 12.300 de cazuri de rujeolă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, au fost confirmate 949 de cazuri noi.

Județele Brașov și Mureș, împreună cu Municipiul București, se confruntă cu cele mai mari numere de îmbolnăviri, cu Brașov înregistrând 1.854 de cazuri, Mureș 1.132 de cazuri și București cu 1.305 de cazuri.

Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării

În contextul acestor evoluții, dr Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a subliniat că situația legată de rujeolă nu este aproape de a se încheia și se estimează că va continua.

„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta.

Potrivit medicului, în spital ajungă aproape zilnic persoane cu rujeolă, și deși nu toți au nevoie de spitalizare, unii dintre ei trebuie monitorizați permanent, iar alții ajung chiar la terapie intensivă.

Imagini inedite cu Irina Rimes pe vremea când era elevă la Soroca! Cum arăta artista
Articolul anterior
Un incendiu a izbucnit într-o cafenea din centrul Capitalei. Foto
Articolul următor