Un caz revoltător! O femeie ar fi fost lăsată să nască singură în toaleta spitalului

Administrația IMSP Institutul Mamei și Copilului s-a autosesizat în cazul femeii care ar fi fost lăsată acum două săptămâni să nască în veceul istituției medicale. Potrivit unui comunicat de presă emis de instituție, la adresa spitalului nu a parvenit nicio plângere în acest sens. Totodată, administrația susține că a fost instituită o comisie care urmează să stabilească exact toate circumstanțele cazului.

separator

Odată cu stabilirea acestora, toate persoanele care se pot face vinovate, care au admis încălcări ale eticii și deontologiei medicale, precum și a regulamentului de activitate a subdiviziunii, vor fi sancționate și se vor lua toate măsurile corespunzătoare în privința acestora, notează comunicatul.

„Administrația Institutului Mamei și Copilului condamnă vehement orice încălcări ale protocoalelor medicale în vigoare, orice devieri de comportament admise de oricare dintre colaboratorii medicali, ce activează în cadrul instituției, calificându-le drept inadmisibile și incompatibile cu profesia de medic”.

Amintim, că o femeie susține că ar fi fost lăsată să nască în veceul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău. O scrisoare anonimă a devenit virală pe rețelele de socializare, în care aceasta scrie prin ce chinuri groaznice ar fi trecut acum două săptămâni, când a născut prematur în instituția medicală.

Potrivit femeiei, se afla la termenul de doar 21 de săptămâni, iar medicii i-au diagnosticat copilul cu malformații. Ea spune, că personalul medical ar fi neglijat-o, iar asistenta medicală a avut un comportament inuman față de ea.

„Aşa m-am chinuit 23 ore. Soră medicală a întrat o dată și mi-a adus sudna, spunându-mi : „hai poate rabzi până la 8 ca să vină medicii, să nu naști la mine”. Mă rugam la Dumnezeu să nu nasc chiar, mă temeam să nimeresc pe mâna ei. A mai întrat la 3 noaptea la mine și a început a striga: „și raji? Sperii alte fete!””, scrie femeia. 

Avocatul Promo Lex, Dumitru Slusarenco afirmă că i-a oferit fetei consultanța juridică primară.

„Fata e tare speriată și se fac multe presiuni asupra ei, acum. Ea are nevoie de ajutor și susținere, iar oamenii care se fac vinovați de aceste chestii oribile trebuie trași la răspundere”, a scris Slusarenco pe pagina sa de Facebook.

Iată mai jos textul postării publicate pe rețelele de socializare:

„Vreau să fac auzită această istorie, ca să ajungă la ochii fiecăruia… Scriu această postare nu pentru ca să fiu miluită, ci să știe lumea ce se întâmplă la CENTRUL MAMEI ȘI AL COPILULUI!!! În urmă cu 2 săptămâni am fost nevoită să nasc, de fapt să chemăm nașterea (termen 21 săptămâni). Inițial am ajuns cu dureri de burtă la urgenţă, doamna de gardă m-a alungat acasă, cică tot bine. Noaptea iar m-a luat ambulanţa. Am fost internată, de sâmbătă până luni nici nu se apropiau de mine, au văzut în istorie că îngerașul meu e foarte bolnav și au așteptat până luni. Luni doamna Fuior mi-a confirmat patologiile și deja s-a început procesul. Am trecut prin iad și scriu cu lacrimi în ochi.
M-au trimis să îmi cumpăr pastile care îmi cheamă nașterea. Prima pastilă am băut-o și am așteptat o zi. Menționez că nu mâncasem 2 zile.
A doua zi m-au trezit la 6 dimineața și mi-au zis să pun sub limbă o pastilă, în 5 minute s-au început durerile, peste jumate de oră încă una, am luat în total 4 pastile. Aveam dureri groaznice. Nimeni nici nu întra în cameră. Eram doar cu o fată, care trebuia să se ducă acasă, dar a rămas cu mine, văzând atârnarea lor. Peste 2 ore mi-au pus încă 2 pastile sub limbă. Vărsam verde, fată care era cu mine a fugit să îi cheme, iar din coridor am auzit: „șap și dacă varsă, nu poate ieși până la baie?” ok…. Mi-au pus o injecție, mi s-a început un șoc, mă zbăteam mai ceva ca peştele, nu tremuram, dar mă zbăteam. Fata a chemat medicul, iar el zice că tot normal, dar nici nu mă puteau ține.
Mi-au dat încă 2 pastile. Nu aveam nimic puteri, plângeam de durere și mergeam în genunchi… Mi-au mai pus câteva injecții… Deja nu aveam puteri nici să ţip, nici să mă mișc.
Aşa m-am chinuit 23 ore. Soră medicală a întrat o dată și mi-a adus sudna, spunându-mi : „hai poate rabzi până la 8 ca să vină medicii, să nu naști la mine”. Mă rugam la Dumnezeu să nu nasc chiar, mă temeam să nimeresc pe mâna ei. A mai întrat la 3 noaptea la mine și a început a striga: ” și raji? Sperii alte fete!” Doamne…. Doamne…. Mă rugam să îmi rupă apele, leșinam de durere, vroiam să îmi bag mâine le să le rup singură, săream cu toată durerea în sus, mergeam, mă târâiam pe sub pat, vroiam deja să mă arunc peste geam….
Când simțeam că mi se duc ochii peste cap am chemat soră medicală, am rugat-o să cheme doctorul că nu pot, într-adevăr nu puteam nici să deschid ochii, iar ea îmi spune : „iaca încă banii nu i-am mai cheltuit pentru tine pe telefon, eu o să decid când vine doctorul și când nu”…. Ooohhhh doamne… La 4 jumate dimineaţa eram plină de sânge, soră medicală tot nu vroia să cheme doctorul, a zis că tot normal, așteptăm apele, a ieșit ea din cameră, trec 10 minute, mi-am luat sudna și m-am dus la baie. Am născut singură, Singură în sudna, o strigăm iar ea nu venea, deși era aproape. Am născut din picioare, cu un picior pe masa din baie și cu un picior ridicat, fetelor că un câine am născut…. Până a venit ea, eu eram cu fetiţa în braţe…. A venit și strigă la mine iar, că baia e de sânge și să nu mă uit la fată, dar până a venit ea, eu deja o analizam și plângeam, tremuram cu ea… Doamne….. Doamne….. Mi-au tăiat cordonul și m-au trimis dintr-un capăt de coridor în alt capăt, cu cleștele în mâna…. Mă țineam de pereți… M-am urcat pe capră, deja cu ajutorul fetei care era cu mine, ea a auzit strigătele mele, iar soră medicală aștepta medicul cu ușa închisă…. Au adus fata li găsit mine și îmi zice: „da asta nu-i nici fata și nici băiat”. Doamne…. Credeam că nu se termina durerea aia… Mi-au pus anestezie și când m-am trezit la 8, nu venea nimeni… A întrat medicul și îmi zice „apu și ai crezut?! Te-i odihnit o zi și amu te-i chinuit, lasă că nu mori….. Eu voiam să mor…. Să mă îngroape la picioarele ei…”

sursa: www.unimedia.info

Cazurile de rujeolă, la un nivel alarmant în România

Explozia cazurilor de rujeolă în Europa își face simțită prezența puternic în România și Austria, acestea fiind printre cele mai afectate țări. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri continuă să pună probleme, afectând nu doar copiii, ci și adulții, scrie presa română.

În primele patru luni ale anului, de la 1 ianuarie până la 14 aprilie, România a înregistrat un număr alarmant de peste 12.300 de cazuri de rujeolă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, au fost confirmate 949 de cazuri noi.

Județele Brașov și Mureș, împreună cu Municipiul București, se confruntă cu cele mai mari numere de îmbolnăviri, cu Brașov înregistrând 1.854 de cazuri, Mureș 1.132 de cazuri și București cu 1.305 de cazuri.

Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării

În contextul acestor evoluții, dr Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a subliniat că situația legată de rujeolă nu este aproape de a se încheia și se estimează că va continua.

„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta.

Potrivit medicului, în spital ajungă aproape zilnic persoane cu rujeolă, și deși nu toți au nevoie de spitalizare, unii dintre ei trebuie monitorizați permanent, iar alții ajung chiar la terapie intensivă.

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații! E dovedit științific

Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaților cu aproximativ 6 minute.

Această diferență mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii și al trezirii.

Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferențele de somn între sexe și au constatat că femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații, scrie La Repubblica. De asemenea, evaluările calității somnului arată că somnul femeilor este mai puțin odihnitor decât cel al bărbaților.

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea.

Studiul arată că secreția de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbați la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziție de a merge la culcare mai devreme.

Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbați, exact 24 de ore și 19 minute, iar la femei 24 de ore și 9 minute. Acest lucru, combinat cu producția mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbații, potrivit sursei citate de Mediafax.

Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbați.

„Deși această diferență poate fi mică, ea este semnificativă”, spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford.

„Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului și ciclul somn/veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbați.

Imaginați-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu șase minute mai repede sau mai încet. De-a lungul zilelor, săptămânilor și lunilor, această diferență poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul”, explică specialistul.

Aceste diferențe în biologia somnului ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătatea generală și bunăstare. Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive.

Anxietatea și tulburările depresive, mai frecvente la femei

„O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt pe deplin clare”, spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroștiințe și un alt autor al studiului.

De asemenea, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație legată de somn, în care au tendința de a mânca în mod repetat în timpul nopții. Un alt studiu a constatat că femeile sunt, de asemenea, cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniștite, care, la rândul său, împiedică somnul.

sursa

Video! 6 moduri în care poți să transformi hainele vechi în ținute inedite
Articolul anterior
Un moldovean și-a amenajat o frumusețe de beci la Milano
Articolul următor