O nouă ,,epidemie” amenință moldovenii. Iată cum poți preveni boala!

Ziua Mondială a Diabetului este marcată, anual, la 14 noiembrie. În 2018/2019, organizatorii au optat pentru desfășurarea unei campanii cu genericul ,,Familia și Diabetul”. Potrivit specialiștilor în domeniu, lumea actuală se confruntă cu o epidemie de diabet zaharat ,,fără precedent”. Dacă în anul 2015, la nivel mondial, au existat 415 milioane de adulți cu diabet zaharat, sporind până la 425 milioane în anul 2017, către 2045, numărul celor afectați ar putea ajunge la 629 milioane. Din cauza diabetului, la fiecare 7 secunde moare un om, boala afectând în special vasele mici de sânge și, în consecință, toate organele și sistemele din organism.

separator

În Republica Moldova, incidența diabetului zaharat este în creștere. În doar un an, numărul celor diagnosticați a crescut cu aproape 8 mii.

În anul 2017 la evidență, cu diabet zaharat, au fost luate 104.749 persoane, față de 96.651 în 2016, dintre care 428 și respectiv, 397 copii, în creștere fiind atât prevalența, cât și incidența.

Exercițiile fizice contribuie la prevenirea și combaterea diabetului zaharat

La nivel mondial, în prezent, trăiesc peste 425 milioane de persoane cu diabet zaharat – în majoritate cu diabet de tip 2 – formă de boală care practic ar putea fi prevenită prin:

-activitate fizică regulată,

-dietă sănătoasă și echilibrată,

-promovarea și adoptarea unui mediu și a unui stil sănătos de viață.

,,Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor de risc modificabili pentru diabetul de tip 2, membrilor cărora trebuie să li se ofere educația, resursele și mediul favorabil pentru a adopta un stil de viață sănătos”, spun specialiștii în domeniul sănătății publice.

Diabetul zaharat este una din bolile adesea depistate întâmplător şi probabil cea mai frecventă boală ,,tăcută’’. Diabetul poate rămâne nediagnosticat mulţi ani după instalare. Multe dintre persoanele care suferă de diabet nici măcar nu ştiu că au această boală ori nivel crescut al zahărului în sânge.

Senzaţia de sete, oboseala, urinarea abundentă, creşterea poftei de mâncare, scăderea în greutate sunt semne târzii ale acestei boli.

Trebuie să știi că testarea glicemiei și consultația medicului endocrinolog sunt gratuite. Dacă suspectezi anumite simptome, ai peste 40 de ani și suferi de obezitate sau ai un risc familial agravat de diabet zaharat, nu ezita să consulți medicul tău de familie!

alte Articole interesante