O tânără a avut nevoie de transplant de ficat după ce s-a intoxicat cu ciuperci. Tatăl acesteia a decedat în spital

O tânără din Bihor, România, se zbate între viață și moarte, în spital, după ce a mâncat ciuperci otrăvitoare. Doar un transplant hepatic a mai putut-o poate salva. În schimb, pentru tatăl ei nu s-a mai putut face nimic. Bărbatul a murit acum două zile, tot din cauza ciupercilor.

separator

Organele unui tânăr de 14 ani din Bihor, aflat în moarte cerebrală, au fost prelevate de specialiști din țară și din Austria. Aproape 5 ore a durat intervenţia, timp în care medicii au luat inima, corneea, plămânii, rinichii şi ficatul. Cel din urmă organ a fost transplantat tinerei din Bihor aflată în comă la Institutul Fundeni după ce s-a intoxicat cu ciuperci otrăvitoare, scrie digi24.ro.

Tânãra de 18 ani, rămasă acum orfană, după ce și mama acestei a decedat, anul trecut, a ajuns la începutul sãptãmânii trecute la Spitalul Județean din Oradea, cu intoxicație provocatã de ciuperci. Pentru cã starea ei s-a agravat, a fost transferatã, alãturi de tatãl ei, la Terapie Intensivã.

„Tatăl a cules ciupercile, au mâncat tata și fiica lui. În momentul în care starea lor s-a agravat, s-a instituit proceduri de dializă hepatică. Tatăl ei a continuat tratamentul suportiv în Terapie Intensiva, din nefericire a decedat duminică seara”, a detaliat dr. Carmen Pantiș, medic ATI.

„Sunt manifestările care apar la 24-48 de ore de la consum, care sunt de obicei neurologice, dar și gastrointestinale și care au un mare grad de ireversibilitate”, explică dr. Amorin Popa, medic primar boli interne.

Specialiștii sfătuiesc să evităm consumul de ciuperci din pădure. „Recomandăm consumul de ciuperci de cultură doar provenite din unități autorizate sau însoțite de certificate de calitate, evitând cumpărarea ciupercilor de la comercianții ambulanți, culegătorii amatori sau persoanele străine de la marginea drumurilor”, a declarat Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Medicii spun că nici metodele tradiționale care arată dacă unele ciuperci sunt sau nu comestibile, nu sunt sigure.

În R. moldova, 41 de persoane au suferit anul acesta intoxicaţii cu ciuperci. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, astfel de cazuri au fost înregistrate în raioanele Floresti, Hancesti, Orhei şi în municipiul Chişinău. Doi frați, de 4 și respectiv 8 ani, din Florești, au murit în urma intoxicației cu ciuperci.

alte Articole interesante