O tânără în scaun cu rotile a devenit medic

Imobilizată într-un scaun cu rotile din cauza unei boli genetice, o tânără din Iași a reușit să își vadă visul împlinit. A absolvit anul acesta Facultatea de Medicină, iar acum este medic rezident în dermatovenerologie. Andreea Nechita este o tânără în vărstă de 25 de ani care a învins sistemul și prejudecățile celor din jur  și a reușit să își îndeplinească visul.

separator

Desi la naștere părea un copil perfect sănătos, însă odată cu trecerea anilor, părinții au observat unele modificări de deplasare. După mai multe investigaii, tânăra a fost diagnosticata cu Amiotrofie spinală tipul III.

„Boala a debutat usor, dar sigur si aproape ireversibil. Mergeam mai incet comparativ cu ceilalti copii de varsta mea, urcam scarile cu dificultate, si mai tarziu, spre adolescenta, mi-am pierdut abilitatea de a merge independent. Toata copilaria mi-am petrecut-o prin diferite clinici pentru a afla un diagnostic cert, desi, de cele mai multe ori, diagnosticele erau diferite, la fel ca si tratamentele indicate. In anul 2007, dupa un consult in China, mi s-a confirmat diagnosticul. Tot atunci am inceput si terapia cu celule stem si OEC, dar fara sa obtin imbunatatiri. Un an mai tarziu, in 2008, am fost supusa unei noi incercari: operatie de ocluzie intestinala care mi-a adus ca si bonus starea de soc septic. Dupa o lunga perioada de repaus, incercand sa ma ridic, mi-am dat seama ca am pierdut tot ceea ce obtinusem prin kinetoterapie”, a explicat Andreea Nechita.

„Cei 6 ani de facultate au trecut mult mai repede decat ma asteptam, insa trebuie sa recunosc ca nu a fost usor. Au fost sesiuni grele si obositoare, dar toate m-au invatat ca un medic trebuie sa se dedice in totalitate profesiei sale. Marea majoritate a colegilor mei m-au tratat normal, m-au ajutat si au stiut sa îmi ofere mereu o vorba buna sau un sfat. Atât profesorii, cât si colegii au fost surprinsi de ceea ce imi propusesem, dar cred ca vointa si curajul meu i-au convins. Chiar daca am absolvit doar de cateva luni, deja le simt lipsa colegilor si a orelor de curs. Am fost acolo zi de zi, si cu siguranta am avut ceva de invatat de la fiecare”, a spus Andreea. Nu aveam niciun motiv pentru care sa ma limitez si sa raman doar cu diploma de Bacalaureat”, a declarat tanara.

Timpul petrecut în spitale si pe la diferite centre de recuperare, i-au intensificat aspiratia de a urma Facultatea de Medicină. Această dorință a fost susținută și de speranța vindecării sale.

„Avand in vedere situatia mea, mi-am dorit o meserie stabila, in care sa interactionez cu oamenii si sa pot sa ii ajut. Cine poate întelege mai mult suferinta, decât cel care trece prin ea? Consider ca abilitatea de a asculta ti întelege pe cel în suferinta este enorm de importanta si contribuie la tratamentul oricarei patologii. Cu siguranta aceste calitati ma vor ajuta sa devin un medic bun”, a spus Andreea.

În toți acești ani, Andreea a învățat să se bucure de lucrurile mici, să aiba mai multă încredere în ea, să își urmeze visurile indiferent cât de greu este.

„Acum ma aflu la inceputul unui nou drum. Sunt medic rezident in Dermatovenerologie si urmeaza sa imi incep pregatirea medicala pentru urmatorii 5 ani. Mi-am dorit aceasta specialitate inca de cand am luat decizia de a sustine examenul de admitere la Medicina. Nu obisnuiesc sa imi fac multe planuri de viitor. Cineva spunea: «Daca vrei sa il faci pe Dumnezeu sa rada, povesteste-i planurile tale». Stiu doar ca fiecare are un destin si o misiune care trebuie indeplinita. Sper ca în anii ce vin sa reusesc sa îmi împlinesc visurile si, mai ales, sper din tot sufletul ca prin exemplul meu de viata sa contribui, macar un pic, la schimbarea mentalitatilor privind abilitatile persoanelor care se deplaseaza cu ajutorul fotoliului rulant”, a marturisit tanara rezidenta.

În acest an, în Iași, patru tineri în scaune cu rotile au absolvit Facultatea de Medicina, potrivit bzi.ro.

alte Articole interesante