Patru cazuri de rabie, înregistrate de teritoriul Moldovei

În perioada 1-7 noiembrie 2019, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 4 cazuri pozitive de rabie, confirmate în laboratoare specializate.

separator
Cazurile au fost înregistrate:

-la o bovină din raionul Sângerei;
-la 2 câini, în raioanele Fălești și Căușeni;
-la o vulpe în raionul Slobozia.

Rabia este o zoonoză mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae) care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obişnuit la animale şi om prin muşcătura unui animal infectat.

Mai puţin obişnuit, rabia poate fi transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui animal. Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută şi, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.

Cât de mare este riscul pentru oameni de a face rabie?

Cu toate că vaccinarea antirabică şi programele de control al animalelor, alături de tratamente adecvate şi aplicate cât mai precoce persoanelor care au fost muşcate au redus considerabil numărul de cazuri umane de rabie, totuşi, la nivel mondial, aproximativ 59.000 de oameni mor anual (în medie o persoană la fiecare 10 minute, 40% din cei mușcați de un animal bolnav sunt copii sub 15 ani), ceea ce menţine rabia ca principală zoonoză la nivel mondial. Astăzi se constituie într-o boală reemergentă, mai ales datorită creşterii numărului de animale de companie nevaccinate, a numărului de câini vagabonzi, a despăduririlor extinse etc.

Se recomandă populației să respecte anumite reguli pentru prevenirea cazurilor de rabie:

-animalele de companie trebuie vaccinate antirabic;
-animalele domestice nu trebuie lăsate să hoinărească şi trebuie supravegheate atunci când sunt libere;
-castrarea sau sterilizarea animalelor de companie le poate scădea tendința de a hoinări;
-să nu lase expuse în exterior resturi menajere, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân;
-copiii să fie învățați să nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase ;
-un animal sălbatic trebuie supravegheate de la distanță şi nu trebuie să se apropie de el deoarece adesea animalele bolnave de rabie pot devein extrem de blânde și chiar plăpânde;

În cazul în care ați fost mușcat de un animal trebuie să:

-curățați temeinic rana cu multă apă și săpun pentru a reduce riscul unei infecții;
-vă adresați imediat la mediul de familie pentru a se stabiliși aplica un tratament corespunzător;
informați și subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Dacă un animal a fost mușcat:

-animalul va fi manipulat cu grijă deoarece, fiind rănit și stresat, poate provoca mușcături. Obligatoriu mâinile vor fi protejate cu mănuși;
-trebuie chemat medicul veterinar sau informată subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor;
-animalul trebuie să fie supus examinării și după caz protocoalelor antirabice

Dacă observaţi un animal care se comportă neobișnuit, cazul trebuie raportat medicului veterinar, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor sau Primarului localității.

alte Articole interesante