Poți bea lapte dacă ești răcit?

Opinia conform căreia laptele crește secreția de mucus este foarte răspândită. Flegma, sau sputa, este o substanță lipicioasă produsă în sistemul respirator și care se acumulează în gât în timpul unei răceli. Unii oameni refuză să bea lapte și alte produse lactate din cauza convingerii persistente că acestea ar crește cantitatea de spută în organism. Adesea, reprezentanții practicilor medicale alternative îi sfătuiesc și pe astmatici să se abbțină de la consumul produselor lactate. Este oare adevărată această teorie? Ce spune specialistul?

separator

Liora Zilnick, nutriționist la Bridgepoint Hospital, din Toronto, Canada, a explicat cum stau lucrurile cu consumul de lapte în caz de răceală. Potrivit dietologului, odată cu abandonarea produselor lactate, o persoană pierde mai multe surse cheie de calciu și alte elemente esențiale. Dar este o asemenea privare justificată?

Potrivit unui studiu publicat în American Review of Bacteria, în rândul participanților cu răceli, consumul de lapte nu a condus la o creștere a eliminărilor nazale sau agravarea congestiei și simptomelor bolii. Numeroase studii au demonstrat, de asemenea, că nu există nici o legătură între consumul de lapte și agravarea simptomelor astmului.

În cazuri rare, astmul a fost acutizat la persoanele alergice la laptele de vacă, însă această intoleranță nu este caracteristică pentru toți astmații. Este curios faptul că oamenii care sunt convinși de legătura dintre utilizarea produselor lactate și formarea sputei, au remarcat o agravare a simptomelor respiratorii, în comparație cu persoanele care au fost sceptice în legătură cu această relație. Primul grup a observat, de asemenea, aceleași rezultate după consumul de lapte de soia, care a fost un placebo.

Deși produsele lactate nu măresc producția de mucus, ele pot face flegma mai groasă și mai iritantă la nivelul gâtului. Acest lucru poate face mai dificilă respirația și tusea.

Totuși, nu merită excluderea laptelui în caz de tuse și răceală. Pentru a ușura eliminarea sputei, beți mai multă apă, ne spune nutriționista. Iar acum află un secret: ar fi bine să știi că adulților, în general, li se recomandă să bea laptele dizolvat cu apă, în proporție de 1:1.

alte Articole interesante