Premieră medicală în Moldova! O echipă de medici chirurgi a lucrat 48 de ore fără întrerupere pentru a efectua trei transplanturi de organe

Trei oameni au primit șansa de a putea duce un mod normal de viață. Donatorii sunt doi bărbați și o femeie, cu vârsta cuprinsă între 38 și 49 de ani, aflați în moarte cerebrală. Prelevările de organe au fost efectuate la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, iar transplanturile – la Spitalul Clinic Republican. Echipa de medici chirurgi au lucrat timp de aproape trei zile, fără întrerupere.

separator

bb

Coordonatorii de la Spitalul Sfânta Treime au reușit să mențină donatorii decedați până a fost posibilă efectuarea prelevării de organe. Între timp, au fost efectuate trei transplanturi de ficat și se așteaptă efectuarea a două transplanturi de rinichi. Rudele donatorilor au fost de acord ca de la acești pacienți să fie prelevați rinichii, ficații și doar de la o singură persoană – corneea, informează e-sanatate.md.

Pentru a beneficia de aceste intervenții chirurgicale au fost alese persoanele care au stat mai mulți ani în lista de așteptare sau cele care se aflau internate în spital în stare gravă.

Pacienții donatori sufereau de boli cerebro-vasculare acute, unul a avut o malformație congenitală, iar doi sufereau de anevrism cerebral.

Pentru ca donarea să aibă loc, echipa de medici a intrat în sala de operații marți la ora 8.00 și a ieșit joi dimineața.

Conform Agenție de Transplant, în prezent, în lista de așteptare pentru transplant hepatic sunt înscrise aproximativ 70 de persoane, iar pentru cel renal – aproape 30. De la începutul anului curent medicii au realizat 11 transplanturi de ficat și 15 operații de transplant renal, comparativ cu 9 și respectiv 24 de intervenții în 2016.

alte Articole interesante