Premieră mondială! Un pacient a fost operat pe inimă sub hipnoză

Premieră în Franța, unde un pacient de 88 de ani, din Lille, a fost operat pe inimă sub hipnoză. O infirmieră, pregătită pentru acesată tehnică, i-a ”șoptit” la ureche despre pasiunile și călătoriile sale. Așa l-a făcut să creadă că se plimbă prin Egipt și Canda sau că are grijă de legumele din grădina lui favorită.
Și a funcționat. Chirurgii i-au înlocuit valva aortică fără anestezie.

separator
La o săptămână după intervenția chirurgicală, fără anestezie, bărbatul se simte foarte bine și chiar s-a întors la grădinărit, ocupaţia lui favorită. 

“Folosind această tehnică bazată pe discuție continuă și urmărind ritmul respirației, pacientul poate “evada” din propria lui minte. Este ca și când ar părăsi spitalul și ar fi purtat în locurile în care îi place să fie”, spune asistenta, potrivit stirileprotv.ro.

Sub hipnoză fiind, pacientul aproape a adormit câteva minute. Și spune că nu a simţit absolut nicio durere. Echipa medicală i-a înlocuit valva aortică fără anestezia generală, considerată foarte dură pentru organism, adică fără injectarea unor substanţe ca morfina sau anxioliticele, substanțe ce pot prezenta și efecte secundare.

“Cea mai mare surpriză pentru noi a fost că intervenția a decurs la fel ca una normală. Singura diferență a fost că a trebuit să vorbim în șoaptă, nu cu voce tare, în blocul operator, pentru a nu perturba legătura stabilită între asistenta medicală și pacient”, a explicat medicul.

După această reuşită spectaculoasă, alte intervenţii chirurgical fără anestezie sunt programate în săptămânile viitoare. Studiile arată că 80% dintre oameni sunt receptivi la hipnoza.

alte Articole interesante