Rusia a interzis importul a 18 tone de căpșune crescute în Moldova. Erau contaminate

Inspectorii Rosselhoznadzor, din Rusia, au interzis 18 tone de căpșuni proaspete provenite din Moldova.

separator

Potrivit departamentului sanitar rus, marfă cu o greutate totală de circa 17,68 tone de căpșuni a fost reținută la punctul de control „New Yurkovichi” la granița cu Ucraina, deoarece au fost depistați dăunători în timpul controlului fitosanitar.

O examinare efectuată în laboratorul veterinar interregional Bryansk a confirmat contaminarea fructelor cu insecta Frankliniella occidentalis Perg.

Frankliniella occidentalis este o mică insectă, unul dintre cei mai periculoși dăunători pentru flori și plante, purtători de viruși ai plantelor. Există peste tot, datorită comerțului între multe țări și continente.

Un tânăr de 25 de ani a rămas cu o gaură în plămân de la țigările electronice

Un tânăr de 25 de ani a rămas cu o gaură în plămân de la țigările electronice. El a fumat astfel de țigări zilnic, timp de ani de zile, până să ajungă de urgență la spital. 

Joseph Lawrence, în vârstă de 25 de ani, a fumat țigări electronice, zilnic, timp de ani de zile până să ajungă la urgențe cu un plămân aproape nefuncțional.

Investigațiile medicale au arătat că aerul se acumulase între plămân și peretele toracic, astfel încât plămânul nu mai putea funcționa normal, scrie publicația The Sun.

El a povestit întreaga întâmplare și a făcut apel public ca oamenii să renunțe la țigările electronice. Potrivit datelor, un număr record de 4,5 milioane de britanici s-au apucat de fumat.

Experții sunt îngrijorați mai ales de faptul că țigările electronice au devenit tot mai populare în rândul copiilor. Unul din zece adolescenți cu vârste între 11 și 15 ani le folosesc în mod regulat. 

sursa

O infecție cu o mortalitate de 30% se răspândește mai repede ca niciodată. Nimeni nu înțelege explozia de cazuri

Experții avertizează că o infecție bacteriană rară, dar periculoasă, se răspândește într-un ritm record, iar oficialii se străduiesc să identifice cauza.

Se preconizează că numărul de cazuri din 2024 va depăși  numărul record de anul trecut, în timp ce crește îngrijorarea că cea mai dură și potențial mortală formă a bolii streptococice de grup A – sindromul de șoc toxic streptococic (STSS) – va continua să se răspândească, după ce prezența unor tulpini extrem de virulente și infecțioase a fost confirmată în Japonia, scrie The Guardian citat de stirileprotv.ro.

„Există încă mulți factori necunoscuți în ceea ce privește mecanismele care stau la baza formelor fulminante (severe și bruște) de streptococ și nu suntem în stadiul în care să le putem explica”, a declarat Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID).

Cifrele provizorii publicate de NIID au înregistrat 941 de cazuri de STSS anul trecut. În primele două luni ale anului 2024, au fost deja înregistrate 378 de cazuri, infecțiile fiind identificate în toate cele 47 de prefecturi din Japonia, cu excepția a două.

Ce simptome prezintă bolnavii

În timp ce persoanele în vârstă sunt considerate mai expuse, tulpina de grup A duce la mai multe decese în rândul pacienților sub 50 de ani, potrivit NIID. Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS între iulie și decembrie în 2023, aproximativ o treime, adică 21, au murit, a relatat ziarul Asahi Shimbun.

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes. Cunoscută mai frecvent sub numele de streptococ A – aceasta poate provoca dureri de gât, mai ales la copii, și o mulțime de oameni o au fără să știe și nu se îmbolnăvesc.

Însă bacteria extrem de contagioasă care provoacă infecția poate, în unele cazuri, să provoace boli grave, complicații de sănătate și chiar moartea, în special la adulții de peste 30 de ani. Aproximativ 30% din cazurile de STSS sunt fatale.

Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii, dar, în cazuri rare, simptomele se pot agrava și pot include angină streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită. În cele mai grave cazuri, poate duce la insuficiență și necroză de organe.

Ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, o posibilă cauză

Unii experți cred că creșterea rapidă a numărului de cazuri de anul trecut a fost legată de ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus.

În mai 2023, guvernul a retrogradat statutul Covid-19 de la clasa a doua – care include tuberculoza și Sars – la clasa a cincea, plasându-l pe picior de egalitate juridică cu gripa sezonieră. Schimbarea a însemnat că autoritățile locale nu mai puteau să ordone persoanelor infectate să stea departe de locul de muncă sau să recomande spitalizarea.

De asemenea, această măsură a determinat oamenii să își reducă măsurile de precauție, într-o țară în care purtarea măștilor și igienizarea mâinilor au fost considerate drept factori care au menținut decesele cauzate de Covid-19 la un nivel relativ scăzut.

Aproximativ 73.000 de decese cauzate de Covid-19 au fost înregistrate, comparativ cu peste 220.000 în Marea Britanie, care are o populație puțin peste jumătate din cea a Japoniei.

Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea de Medicină a Femeilor din Tokyo, spune că este „foarte îngrijorat” de creșterea dramatică din acest an a numărului de pacienți cu infecții streptococice invazive grave.

El crede că reclasificarea Covid-19 a fost cel mai important factor care a stat la baza creșterii numărului de infecții cu streptococcus pyogenes. Acesta, a adăugat el, a determinat mai multe persoane să renunțe la măsurile de bază de prevenire a infecțiilor, cum ar fi dezinfectarea regulată a mâinilor.

„În opinia mea, peste 50% dintre japonezi au fost infectați cu Sars-CoV-2 [virusul care provoacă Covid-19]”, spune Kikuchi pentru The Guardian. „Starea imunologică a oamenilor după ce se recuperează de Covid-19 ar putea modifica susceptibilitatea lor la unele microorganisme. Trebuie să clarificăm ciclul de infecție al bolilor severe invazive cu streptococi pyogenes și să le ținem sub control imediat”.

Infecțiile streptococice, precum cele de Covid-19, se răspândesc prin picături și contact fizic. Bacteria poate infecta pacienții și prin intermediul rănilor de pe mâini și picioare.

Infecțiile cu streptococul A sunt tratate cu antibiotice, dar pacienții cu boala streptococică de grup A invazivă mai severă vor avea probabil nevoie de o combinație de antibiotice și alte medicamente, precum și de asistență medicală intensivă.

Ministerul japonez al Sănătății recomandă ca oamenii să ia aceleași măsuri de precauție de bază în materie de igienă împotriva streptococului A care au devenit parte din viața de zi cu zi în timpul pandemiei de coronavirus.

„Vrem ca oamenii să ia măsuri preventive, cum ar fi păstrarea degetelor și a mâinilor curate și respectarea etichetei tusei”, a declarat ministrul sănătății, Keizo Takemi, reporterilor la începutul acestui an, potrivit Japan Times.

Peste 9 mii de moldoveni au fost beneficiat de operați de cataractă anul trecut

Mai mult de nouă mii de persoane au beneficiat în anul 2023 de operaţii de cataractă efectuate de instituțiile medicale contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Numărul acestor intervenții este cu peste două mii mai mare în comparaţie cu 2022, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, pentru operațiile respective, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocate aproape 122 de milioane de lei, cu 30 de milioane mai mult faţă de anul precedent. Costul mediu al unui caz tratat depăşeşte 13 mii de lei. Acești bani acoperă cheltuielile pentru operație, tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital.

În anul curent, pentru efectuarea operaţiilor de cataractă au fost planificați peste 141 de milioane de lei. De astfel de intervenţii beneficiază toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale şi se află pe lista de aşteptare. În perioada 2022-2023, timpul de așteptare pentru aceste operații s-a redus la un an.

Laura Cosoi a revenit la greutatea de dinaintea sarcinii: ,,Mai am de lucru la tonifiere”
Articolul anterior
Madona a declarat că suferă de tulburare obsesiv-compulsivă. Afecțiunea îi face dificilă viața
Articolul următor