Săptămâna Internațională de Prevenire a Intoxicațiilor cu Plumb: expunerea la plumb afectează sănătatea umană, în special în rândul copiilor

Săptămâna Internațională de Prevenire a Intoxicațiilor cu Plumb (SIPIP) ridică nivelul de conștientizare și promovează acțiunile de abordare a efectelor expunerii la plumb asupra sănătății umane, în special în cazul copiilor.

separator
Pe parcursul săptămânii respective, guvernele, mediul academic, industria și societatea civilă își consolidează eforturile întru prevenirea intoxicațiilor cu plumb în copilărie, în special prin promovarea legilor de eliminare a plumbului din vopsele.

Expunerea la plumb afectează sănătatea umană, în special în rândul copiilor.

Nu se cunoaște care ar fi nivelul de expunere la plumb fără efecte dăunătoare. Chiar și nivele reduse de expunere la plumb ar putea cauza probleme de sănătate pe tot parcursul vieții.

• Plumbul este toxic pentru multiple sisteme ale corpului uman, inclusiv sistemul nervos central și creierul, sistemul reproductiv, rinichii, sistemul cardiovascular, sistemul sangvin și cel imun.

• Plumbul este îndeosebi de periculos pentru creierul în dezvoltare al copiilor și poate cauza nivel redus pentru coeficientul de inteligență și capacitatea de concentrare, capacități deficiente de învățare și risc sporit de probleme comportamentale.

Vopseaua cu plumb este o sursă semnificativă de expunere la plumb care poate fi prevenită.

• În multe țări încă nu este interzisă producerea și comercializarea vopselelor cu plumb, care pot fi utilizate în case și școli, creând riscuri semnificative de expunere a copiilor la plumb.

• Fiind utilizate în case, școli și terenurile de joacă, vopselele cu plumb pot fi o sursă de expunere a copiilor la plumb, care ușor ingerează particule de praf, sol și vopsea prin faptul că-și pun mâinile în guriță.

• Este cu mult mai cost-eficient să se interzică noile surse de vopsele cu plumb și să se promoveze alternativele sigure ale acestor vopsele, decât să se remedieze casele, școlile și terenurile de joacă contaminate.

• Producerea de vopsele fără adaosuri de plumb nu implică costuri adiționale semnificative, fiind disponibile și ingrediente alternative.

Sursa

alte Articole interesante