Simptome pe care nu trebuie să le ignori! Pot indica grave probleme de sănătate

Ai grijă de sănătatea ta, deoarece să previi este mult mai ușor decât să tratezi. Uneori, aceste simptome nu-ți dau prea multe bătăi de cap, totuși pe termen lung se pot transforma în probleme serioase de sănătate. Cel mai important este să îți monitorizezi schimbările pe care corpul ți le transmite. Aproape toate femeile au parte de astfel de probleme, iar cel mai important este să faci din sănătatea ta o prioritate.

separator

Ai părul fragil și unghiile subțiri

Părul și unghiile pot spune multe despre sănătatea ta, așa că ar fi o idee bună să acorzi o mai mare atenție dacă părul tău devine fragil sau unghiile încep să se decojească, chiar dacă nu pare mare lucru.

Te simți balonată

Nu te alarma dacă te simți balonată în timpul menstruației sau după ce bei sucuri răcoritoare. Aceste lucruri sunt obișnuite, iar de obicei trec destul de repede. Doctorul tău ar trebui să știe de acest lucru. Femeile ignoră simptomele de flatulență sau balonare. Dacă simptomele persistă, pot fi semne ale cancerului ovarian, care este a cincea cauză de deces în cazul femeilor.

Te simți obosită

Este în regulă să te simți obosită după o săptămână încărcată sau după ce toată seara te-ai uitat la seriale pe Netflix. Dar dacă această oboseală persistă, chiar dacă te odihnești suficient, sunt semne prin care corpul îți transmite că nu se simte bine. De cele mai multe ori, oboseala permanentă e asociată cu responsabilitățile, complicațiile și obligațiile. Acești factori pot contribui la oboseala pe care o resimți, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să te tratezi. Mai multe boli și afecțiuni au ca simptome oboseala, de la stres și anxietate, până la cancer și boli de inimă.

Ai deseori dureri de cap

Durerile de cap sunt un alt simptom destul de ignorat de majoritatea femeilor. Dacă ele sunt destul de frecvente sau intense, ar trebui să-i spui doctorului despre asta. La fel ca și în cazul oboselii, durerile de cap pot fi o cauză comună a mai multor boli.Dacă ai migrene, atunci cu siguranță ar trebui să-ți anunți doctorul. Ele pot fi semnul unor probleme destul de serioase de sănătate.

Ai menstruații întrerupte sau neprevăzute

Chiar dacă ai menstruații întrerupte, sângerări abundente sau nu, cu siguranță îți spui că schimbările din timpul menstruației sunt normale. Dacă te simți ciudat să mergi la un doctor și să vorbești despre asta, dar totuși nu te simți în regulă, ar trebui să consulți un doctor. Poți descoperi mult mai devreme o problemă de sănătate care poate fi tratată. Ciclurile neregulate pot fi cauzate de stres, dar în cazuri extreme pot fi cauza sindromului ovarian polichistic sau hipotiroidiei.

Simți arsuri în timp ce urinezi

Dacă urinezi destul de mult, ar trebui să-i spui doctorului despre asta. Poate fi semnul unei infecții a tractului urinar, iar în acest caz nu ar trebui ignorat. Deși poți trata acest lucru acasă sau fără rețetă, cel mai bine este să consulți un doctor dacă simptomele persistă. Dacă tratezi la timp infecțiile tractului urinar, vei reduce apariția unor complicații. Dar netratată, poate duce la consecințe destul de serioase și se poate răspândi chiar și la rinichi, cauzând afecțiuni renale.

Îți apar alunițe

Ca să depistezi la timp cancerul și mai ales când poate fi tratabil, este important să fii atentă la semnele pe care corpul tău ți le transmite, precum alunițele care pot părea diferit. Dacă observi că ai o nouă aluniță sau o altă aluniță pe care o aveai de câțiva ani își schimbă culoarea și forma, ar fi cazul să consulți un dermatolog. Poate fi un pistrui sau o pată din cauza vârstei, dar schimbările alunițelor pot determina un melanom, o posibilă cauză a cancerului de piele care se poate răspândi în tot corpul. Factorii care duc la acest lucru sunt expunerea la soare și predispoziția genetică. Poți reduce riscul prin folosirea constantă a cremelor cu protecție solară și făcând frecvent examene ale pielii.

Schimbări ale bustului

Dacă simți că ai un nodul care nu dispare în câteva săptămâni, este persistent sau nu are legătură cu ciclul menstrual, cel mai bine ar fi să verifici acest lucru. Autoexaminarea sânilor în mod lunar te va ajuta să știi care simptome sunt în regulă și care nu. Te poți verifica chiar în duș la o săptămână după terminarea ciclului menstrual. Dacă observi ceva neobișnuit, precum faptul că sânii tăi arată diferit, schimbări la nivelul mameloanelor sau iritații ale pielii, cel mai bine ar fi să consulți un doctor.

 Anxietate permanentă

Este ușor să ignori anxietatea sau chiar să accepți că face parte din viața ta. Femeile sunt obișnuite cu stresul, insomniile, problemele gastro-intestinale, dureri de cap sau tensiuni musculare. Dacă lași anxietatea netratată, ea se poate agrava. Chiar și un nivel scăzut de anxietate poate avea un efect asupra vieții tale.

Ai dureri de călcâi

Durerea de călcâi mai e cunoscută și sub numele de fasceită plantară. De obicei, durerile apar dimineața și se manifestă prin furnicături din vârful piciorului. Durerile continuă în fiecare zi, iar majoritatea femeilor ignoră aceste semne, uneori luni întregi.

Te simți tristă și deprimată

Te poți simți tristă sau deprimată mai multe luni la rând, fără să faci nimic în această privință. Însă, ca orice altă problemă de sănătate, trebuie să știi că și sănătatea mintală ar trebui să fie o prioritate. Depresia este o afecțiune medicală care poate fi tratată și poate fi apărea la orice femeie, în orice timp și din motive diverse, indiferent de vârstă, rasă sau venit. Vestea bună este că se poate trata cu medicamente, psihoterapie sau o combinație dintre cele două.

Sursa

Intervenție chirurgicală efectuată în premieră în țara noastră. Până acum, pacienții erau nevoiți să meargă în străinătate

Medicii de la Spitalul clinic „Timofei Moșneaga” din Chișinău au reușit o intervenție chirurgicală, considerată de experți drept „începutul unei noi practici”. Un bărbat a primit a doua șansă la viață, după ce i-a fost introdus un tub în aorta toraco-abdominală și conectată o proteză sintetică vasculară. Toată operația a durat 11 ore.

AUREL ȚURCAN, șef secție Chirurgie vasculară: „Ceea ce am făcut este o operație destul de sofisticată care constă în unirea fiecărui organ separat cu sânge care nu este din varianta naturală. În cazul de față este o proteză sintetică, montată de către noi preoperatoriu.”

Până acum, pacienții diagnosticați cu anevrism toraco-abdominal de aortă erau nevoiți să caute o soluție în străinătate. Specialiștii de la Spitalul „Timofei Moșneaga” au reușit să-i salveze viața bărbatului, chiar dacă șansele de reușită erau foarte reduse. Pentru pacientul de 68 de ani fiecare secundă poate fi ultima, potrivit jurnal.md.

AUREL ȚURCAN, șef secție Chirurgie vasculară: „Deci șapte zile a stat în reanimare pentru pregătirea preoperatorie, dar nici nu puteam să-l băgăm în alte condiții pentru că era un pericol de ruptură permanentă. Deci, putea muri subit.”

Acum, Piotr Cozlenco se bucură de viață.

„Acum mă simt bine. Am avut slăbiciuni, mă recuperez. Merg liber, nimic nu mă doare. Totul e foarte bine!” , a spus pacientul.

Chiar dacă medicii ziceau că pacientul are o șansă dintr-o sută, soția acestuia a rămas optimistă.

ANTONINA COZLENCO, soția pacientului: „Acum suntem foarte fericiți! Desigur, a fost o perioadă complicată. Acum, după intervenție suntem mulțumiți de viață.”

Potrivit medicilor de la Spitalul „Timofei Moșneaga”, în Republica Moldova sunt depistate anual 6-7 persoane cu anevrism toraco-abdominal de aortă.

O femeie, salvată dintr-o stare extrem de gravă de către medicii din țara noastră

O pacientă de 75 ani a fost salvată de medici din starea extrem de gravă, după ce a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut pe dreapta.

O pacientă de 75 ani, salvată de medici dintr-o stare extrem de gravăFoto: IMSP Institutul de Medicină Urgentă

Potrivit IMSP Institutul de Medicină Urgentă, timp de 14 zile pacienta a beneficiat de tratament, îngrijiri medicale și reabilitare prin kinetoterapie în cadrul Secției Neurologie.

În ziua externării a plecat acasă fără deficit neurologic și a mulțumit personalului medical pentru munca depusă. 

„Succesul acestui caz tratat constă și în adresarea imediată la medic, adică pacienta a ajuns în fereastra terapeutică de timp, moment în care se poate efectua revascularizarea vasului ocluzionat. Astfel, echipa multidisciplinară de medici specialiști a acționat imediat cu tratament prin tromboliza intravenoasă sistemică și procedura  de revascularizare intervențională – trombul a fost aspirat din vasul care alimentează creierul”, a menționat IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Costurile financiare ale cazului rezolvat au constituit în jur de 300.000 lei și au fost acoperite integral de către CNAM.

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la om.

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

O epidemie care a început în 2020 a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte. Cel mai recent, răspândirea virusului printre mai multe specii de mamifere, inclusiv la bovinele domestice din SUA, a crescut riscul de răspândire la oameni, a precizat OMS, transmite digi24.ro.

„Acest lucru rămâne, cred, o preocupare enormă”, a declarat reporterilor de la Geneva Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției de sănătate a ONU. 

Luna trecută, vacile și caprele s-au alăturat listei speciilor afectate – o evoluție surprinzătoare pentru experți, deoarece nu se credea că acestea sunt susceptibile la acest tip de gripă. Autoritățile americane au anunțat luna aceasta că o persoană din Texas se recuperează din cauza gripei aviare, după ce a fost expusă la vite de lapte, iar 16 turme din șase state au fost infectate aparent după expunerea la păsări sălbatice. Varianta A(H5N1) a devenit „o pandemie animală zoonotică globală”, a declarat Farrar. 

„Marea îngrijorare, desigur, este că prin…infectarea rațelor și a găinilor și apoi din ce în ce mai mult a mamiferelor, acest virus evoluează acum și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și apoi, în mod critic, capacitatea de a trece de la om la om”, a adăugat el. Până în prezent, nu există dovezi că H5N1 se răspândește între oameni.

Dar în sutele de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, „rata mortalității este extraordinar de mare”, a spus Farrar, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la virus. Din 2003 până în 2024, 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 au fost raportate la nivel mondial din 23 de țări, potrivit OMS, ceea ce ridică rata de mortalitate la 52%. 

Cazul recent din SUA de infectare a oamenilor după contactul cu un mamifer infectat evidențiază riscul crescut. Atunci când „intri în populația de mamifere, atunci te apropii de oameni”, a declarat Farrar, avertizând că „acest virus nu face decât să caute gazde noi.” 

Farrar a solicitat o monitorizare sporită, afirmând că este „foarte important să se înțeleagă câte infecții umane au loc… pentru că acolo va avea loc adaptarea (virusului).”

„Este tragic să spunem acest lucru, dar dacă sunt infectat cu H5N1 și mor, ăsta e sfârșitul”, a spus el. „Dacă mă duc prin comunitate și îl răspândesc la altcineva, atunci începe ciclul.”

El a spus că se depun eforturi pentru dezvoltarea de vaccinuri și terapii pentru H5N1 și a subliniat necesitatea de a se asigura că autoritățile sanitare regionale și naționale din întreaga lume au capacitatea de a diagnostica virusul. Acest lucru se face astfel încât „dacă H5N1 se va transmite la oameni, cu transmitere de la om la om”, lumea ar fi „în măsură să răspundă imediat”, a spus Farrar, făcând apel la un acces echitabil la vaccinuri, terapii și diagnostice.

Ce dietă ține Meghan Markle
Articolul anterior
Un băiețel de 7 ani a fost sfâșiat de o haită de câini, chiar în curtea școlii. Imagini dramatice
Articolul următor