Sinuzita este mai mult decât un nas înfundat!

Nas înfundat, dureri la nivelul tâmplelor sau în creștetul capului, cefalee, febră, tuse sunt unele din simptomele ce definesc prezența sinuzitei. Cauzată de infecția sinusurilor cu un agent patogen (microbi, bacterii sau virus). Deoarece membrana mucoasă se inflamează, blocând astfel drenajul fluidului din sinus spre nas și gât, bacteriile se dezvoltă, provocând o presiune în sinusuri până la durere. Cât de periculoasă poate fi răspândirea acestei infecției la os sau spre creier, ne va informa specialistul nostru.

separator

Alexei Găgăuz,
d.ș.m conferențiar,
Medic otorinolaringolog

Diferența dintre un nas înfundat cauzat de răceală și sinuzită

În majoritatea cazurilor, simptomele răcelii includ și nasul înfundat, dar diferența dintre o simplă răceală care provoacă inflamație a membranei mucoase a sinusurilor și durează până la 7 zile (până scapi de răceală), simptomele sinuzitei durează mai mult de o săptămână și se agravează în timp.

Există două tipuri de sinuzită: acută (cu debut brusc) și cronică (pe termen lung).

Sinuzita acută este cauzată de o infecție virală, se dezvoltă rapid, iar simptomatica dispare în aproximativ o lună, fără tratament antibiotic. În cazul sinuzitei acute provocate de o infecție bacteriană, netratată medicamentos poate recidiva în sinuzită cronică.

Sinuzita cronică este cauzată de o infecție bacteriană sau fungică și este dificil de tratat. Ea presupune apariția sinuzitei repetate. Dacă tratamentul cu antibiotice nu va avea rezultat, atunci se poate interveni chirurgical.

Simptomatica sinuzitei

Presiune la nivelul feței însoțită de durere, nas înfundat, uneori plin cu secreții (galbene sau verzui). În dependență de sinusul afectat pot apărea dureri la nivelul frunții, la nivelul obrajilor, în jurul orbitei, în spatele ochilor. Inclusiv unii pacienți pot avea tuse, febră, dureri dentare, cefalee, diminuarea sensibilității gustative sau olfactive.

Atenție la copii!

Dacă secrețiile nazale persistă mai mult de o săptămână adresează-te la medicul O.R.L. Deoarece sistemul lor de apărare este slăbit și sinuzita acută rapid poate trece în cronică. Iar copii care suferă de sinuzită cronică pot prezenta și otite (inflamații ale urechilor) frecvente.

Care sunt factorii de risc

Dacă recent ai suferit de răceală, o infecție virală sau bacteriană, inclusiv rinitele alergice cronice pot duce la apariția sinuzitei. Prezența polipilor nazali sau nasul fracturat împiedică drenajul corespunzător al mucusului din sinusuri în nas. De asemenea utilizarea în exces a sprey-urilor decongestionante, fumatul, poluarea sunt factori de risc în apariția sinuzitei.

Tratamentul sinuzitei

O sinuzită în stadiu incipient poate fi tratată ambulatoriu prin consumul unor cantități de lichide și efectuarea de aerosoli (inhalații) pentru a combate congestia nazală. Iar dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână trebuie să te adresezi la medicul specialist. În cazul sinuzitei acute provocate de infecția bacteriană, medicul îți va indica tratament cu antibiotic. Important este să nu renunți la acest tratament, chiar dacă simptomatica dispare (mulți pacienți fac această greșeală), deoarece infecția poate să nu dispară complet, astfel riști ca boala să se agraveze.

Text: Snejana Țugui

Bea zilnic apă cu lămâie dacă ai una din aceste 8 boli. Nu vei mai avea nevoie de medicamente

Unii specialiști spun că apa cu lămâie este cel mai bun aliment cu care să ne începem ziua, înlocuind cu succes cafeaua sau ceaiul.

Apa cu lămâie oferă organismului nostru o mulțime de antioxidanți, proteine, vitamine și alte substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor unor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dacă ai una dintre aceste opt probleme, consumă apă cu lămâie în fiecare zi:

– Pietre la rinichi
– Răceală sau gripă
– Reflux gastroesofagian
– Dureri în zona încheieturilor
– Dureri de mușchi
– Unghii îngălbenite sau care se rup ușor
– Acnee
– Kilograme în plus/obezitate

Beneficiile apei cu lămâie 

Apa cu lămâie este benefică pentru sănătatea organismului, în general. Dacă alegi să consumi un pahar de apă cu lămâie dimineața, în loc de cafea sau ceai, vei avea că aceasta: 

– Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
– Previne răceala, grație vitaminei C.
– Eficientizează digestia. 
– Curăță gura.

sursa

Triunghiul morții. Ce NU ai voie să-l atingi cu mâinile

Triunghiul morții. NU ai voie să-l atingi cu mâinile. Mulți dintre noi știm că există o zonă pe fața noastră numită „triunghiul morții”. Această zonă este deosebit de vulnerabilă. Medicii spun că nu ai voie să o atingi cu mainile, este susceptibilă la infecție.

Cele trei puncte ale sale sunt: ​​Nasul, pliurile nazolabiale și buzele. În această zonă a feței există cel mai mare număr de vase care nu sunt echipate cu supape speciale.

Dacă o infecție pătrunde prin acest triunghi, ea pătrunde inevitabil în creier, ceea ce poate duce la diverse complicații și chiar la moarte. Dermatologii avertizează că ar trebui să limitați cât mai mult posibil atingerea acestei zone cu mâinile.

Acolo există cel mai mare număr de microorganisme periculoase, iar oamenii nici măcar nu se gândesc la asta. Trei probleme principale sunt cunoscute în această zonă a feței: Acestea sunt punctele negre, furunculele și părul din nas.

Furunculele apar din cauza blocării glandei sebacee, după care puroiul se acumulează sub piele. Se poate spune că furunculoza este cea mai periculoasă problemă dermatologică pe care o poate avea oricine.

În niciun caz nu trebuie să încercați să eliminați singur un furuncul. Acasă, puteți folosi o compresă peste noapte cu unguent cu ihtiol, dar este bine să vizitați un specialist.

Punctele negre în medicină se numesc comedoane. Aceasta este, de asemenea, o problemă cu glandele sebacee blocate, dar consecințele acesteia sunt complet diferite.

Pentru a îmbunătăți curățarea feței, vă recomandăm să folosiți măști negre sau să vizitați saloanele de înfrumusețare unde veți primi o curățare profesională. O mască neagră poate fi pregătită și acasă.

Utilizați apă, gelatină și cărbune activat.

Toată lumea are păr pe nas. Și nu e nimic rău în asta. Deși acest lucru nu arată bine din punct de vedere estetic, au o funcție importantă. Experții nu recomandă tăierea sau smulgerea lor, deoarece astfel de proceduri pot provoca infecție.

sursa

Consultații medicale gratuite pentru locuitorii din Nisporeni și servicii medicale stomatologice copiilor din raioanele Criuleni și Strășeni

Orarul consultațiilor profilactice gratuite pentru perioada 25 – 29 martie. Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe instituții medicale din raionul Nisporeni și anume:

– pe 27 martie – în Oficiul Medicilor de Familie Bălănești, unde vor ave acces locuitorii satelor  Bălănești, Vânători, Găureni și Păruceni;

– în perioada 28 – 29 martie în Centrul de Sănătate Boldurești, unde vor ave acces locuitorii satelor Brătuleni, Cârnești și Băcșeni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Criuleni și Strășeni, și anume:

– în zilele de 25 – 26 martie  – în localitatea Miclești, Criuleni;

– în intervalul 27 – 29 martie  – în localitatea Drăsliceni, Criuleni.

– în zilele de 25 – 26 martie –  în localitatea Vorniceni, Strășeni;

– în perioada  27 – 29 martie –  în localitatea Micleușeni, Strășeni.

Săptămâna trecută 417 copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Cea de-a patra participanta „Miss Shaping 2012”!
Articolul anterior
Dragoste și pasiune în videoclipul Tatianei Heghea
Articolul următor