Alarmant! Doar 1/3 dintre bebeluşi sunt alimentaţi exclusiv la sân în R.Moldova, mai rău decât în Cambodgia!

Declaraţia aparţine reprezentantei UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, care susţine că laptele matern este cel mai bun produs pentru bebeluşi, dar are cea mai proastă promovare în ţara noastră.

separator

breastfeedingCifra este una mică, în comparație chiar și cu țări precum Cambodgia. În Moldova alăptarea este cel mai puțin promovată de către autoritățile responsabile. În consecință, cele mai multe dintre mame preferă să-și hrănească bebelușii cu diverse formule lapte artificial.

Într-un interviu despre importanța alăptării, Nune Mangasaryan, reprezentanta UNICEF în Moldova, a făcut mai multe declaraţii, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, pe care Moldova o marchează în fiecare an.

Expertul a spus că în Moldova doar 36 la sută dintre femei alăptează copiii exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, indicatorul fiind unul foarte mic, întrucât pe plan global tendinţa este de 50%, existând şi ţări unde nivelul alăptării este de 90 la sută.

,,Unele dintre ele ar fi Marea Britanie sau Norvegia, ţări care sunt foarte active în acest domeniu. Sunt însă țări și din vecinătate care înregistrează progrese de 70%-80%. Și țările din Asia sunt active la capitolul alăptare exclusivă’’.
,,E nevoie de o informare masivă a societății pentru a spori nivelul de sensibilizare privind importanţa alăptării. În acest caz, vreau să dau exemplul Cambodgiei, care a  dublat ratele alăptării. Această ţară a organizat multe campanii de informare despre importanța și avantajele alăptării, în special alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă ale copilului. Uneori problema alăptării constă în faptul că mamele nu știu ce înseamnă alăptarea exclusivă’’.
,,Asta presupune că nu trebuie să-i dăm copilului nici apă, nici suc, nici nimic absolut, decât laptele matern în primele şase luni de viaţă. De multe ori mamele cred că dacă e vară şi e cald afară trebuie să le dea bebelușilor apă. Ceea ce nu știu mamele este, de exemplu, că laptele matern conține 80% apă’’.

,,Nu este suficient ca doar mama să fie informată şi să cunoască beneficiile alăptării. De fapt, s-a constatat că mamele, practic toate, înțeleg că e bine să-ți alăptezi copilul şi îşi doresc acest lucru. Adesea însă apar dificultăţi, în special când e vorba de primul copil, în primele zile de naştere. Dacă în acel moment nu avem alături profesionişti care să fie în stare să acorde asistenţă mamelor şi să le înveţe cum anume să depăşească problemele cu care se confruntă în timpul alăptării, procesul va eșua.”

,,Asta, deoarece mama ştie că după ce naşte, în maternitate sau când deja se externează, dacă nu are alături un specialist medical care să-i dea sfaturi despre alăptare, în momentul în care va întâmpina anumite probleme, va renunța să-și alăpteze copilul. E nevoie să fie extins grupul profesioniştilor în domeniul alăptării’’.

Expertul a mai declarat că mulţi ştiu că e bine să alăptezi, dar nu ştiu exact care sunt beneficiile concrete. De exemplu, reducerea mortalităţii sau a diverselor boli infecţioase, gastrointestinale, respiratorii, cardiovasculare, a cancerului, atât la copii, cât şi la mame. Pentru femeile care alăptează, riscul de a avea cancer la sân sau de altă natură, precum şi diabetul sau obezitatea, se reduc la minim.

Pe lângă faptul că sunt puţin informate despre beneficiile alăptării la sân, multe mame din R.Moldova revin la locul de muncă după ce au născut.

,,Atunci apar mai multe provocări, când mama trebuie să se gândească cum să continue alăptatul copilului. Fie să lase lapte stors acasă, fie la lucru ar trebui create condiţii pentru alăptare şi poate chiar un spaţiu special. Pentru mamele care alăptează des, angajatorii care ar trebui să ofere aceste condiţii. Mulți însă nu sunt dispuşi să le asigure condiţii’’.

Un exemplu în acest sens ar fi China, unde între agenţii economici privaţi este o competiţie pentru a asigura camere speciale pentru alăptatul copiilor la locul de muncă şi în spaţii publice.

Potrivit specialistei, un alt motiv pentru care R. Moldova înregistrează o rată atât de mică a hrănirii exclusiv la sân a bebeluşilor este şi migrația foarte înaltă.

,,Astfel, mai mulți copii mici sunt abandonați de către mamele lor. Din această cauză avem foarte mulţi copii de vârstă fragedă în instituții, fie din motiv că mama nu poate să aibă grijă de el, fie a fost o sarcină nedorită. Se mai întâmplă și din cauza că mama a plecat peste hotare și nu are posibilitate să-și ia și copilul.
,,De exemplu, dacă vorbim despre mamele de la sate, care trebuie să meargă pe deal și să lucreze. Acestea nu pot să ia copilul cu ele şi trebuie să îl lase acasă. Sărăcia este un alt aspect care afectează țara în întregime, ca și alte țări aflate în aceeași situație. Sărăcia și migrația foarte activă înrăutățesc și mai mult situația, inclusiv a alăptării’’.

Alimentaţia la sân a copilului trebuie să dureze cel puţin până la doi ani.

,,În trecut era până la un an, acum recomandările actuale sunt cel puțin până la doi ani. Putem începe chiar de la naștere. Prima recomandare este că atunci când s-a născut, copilul trebuie lipit de pieptul mamei ca el să încerce să mănânce. Recomandarea este ca el să fie pus la sân în prima oră sau jumătate de oră, chiar dacă nu știe cum să mănânce la piept. În afară de aceasta, alăptarea e recomandată din prim zi. A doua – ține de  alăptatul exclusiv timp de şase luni. Îl alăptăm ori câte ori vrea copilul. Noi spunem „la cerere”.

În interviul acordat, Nune Mangasaryan a povestit şi despre propria experienţă a alăptării:

,

,Da, am alăptat, dar parțial. Eu am fost o victimă a unor recomandări medicale greșite, care erau împotriva bucuriei alăptării.  Ni se spunea că nu trebuie  să alăptăm copiii la cerere, ci după regim. Chiar dacă aveai lapte, nu ni se permitea. Copilul plângea, țipa, dar tu nu aveai voie să-l hrănești decât peste acele trei ore. Erau nişte recomndări foarte stranii şi eu am fost victima acestei perioade, precum şi copii mei. Poate de asta sunt un susținător atât de aprig al alăptării. Și aș vrea ca generațiile viitoare să nu aibă de suferit de pe urma unor asemenea recomandări greșite’’, a mai spus expertul într-un interviu oferit pentru e-sanatate.md.

Cazurile de rujeolă, la un nivel alarmant în România

Explozia cazurilor de rujeolă în Europa își face simțită prezența puternic în România și Austria, acestea fiind printre cele mai afectate țări. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri continuă să pună probleme, afectând nu doar copiii, ci și adulții, scrie presa română.

În primele patru luni ale anului, de la 1 ianuarie până la 14 aprilie, România a înregistrat un număr alarmant de peste 12.300 de cazuri de rujeolă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, au fost confirmate 949 de cazuri noi.

Județele Brașov și Mureș, împreună cu Municipiul București, se confruntă cu cele mai mari numere de îmbolnăviri, cu Brașov înregistrând 1.854 de cazuri, Mureș 1.132 de cazuri și București cu 1.305 de cazuri.

Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării

În contextul acestor evoluții, dr Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a subliniat că situația legată de rujeolă nu este aproape de a se încheia și se estimează că va continua.

„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta.

Potrivit medicului, în spital ajungă aproape zilnic persoane cu rujeolă, și deși nu toți au nevoie de spitalizare, unii dintre ei trebuie monitorizați permanent, iar alții ajung chiar la terapie intensivă.

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații! E dovedit științific

Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaților cu aproximativ 6 minute.

Această diferență mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii și al trezirii.

Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferențele de somn între sexe și au constatat că femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații, scrie La Repubblica. De asemenea, evaluările calității somnului arată că somnul femeilor este mai puțin odihnitor decât cel al bărbaților.

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea.

Studiul arată că secreția de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbați la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziție de a merge la culcare mai devreme.

Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbați, exact 24 de ore și 19 minute, iar la femei 24 de ore și 9 minute. Acest lucru, combinat cu producția mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbații, potrivit sursei citate de Mediafax.

Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbați.

„Deși această diferență poate fi mică, ea este semnificativă”, spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford.

„Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului și ciclul somn/veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbați.

Imaginați-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu șase minute mai repede sau mai încet. De-a lungul zilelor, săptămânilor și lunilor, această diferență poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul”, explică specialistul.

Aceste diferențe în biologia somnului ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătatea generală și bunăstare. Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive.

Anxietatea și tulburările depresive, mai frecvente la femei

„O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt pe deplin clare”, spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroștiințe și un alt autor al studiului.

De asemenea, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație legată de somn, în care au tendința de a mânca în mod repetat în timpul nopții. Un alt studiu a constatat că femeile sunt, de asemenea, cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniștite, care, la rândul său, împiedică somnul.

sursa

Nu acoperi căruciorul cu o pânză atunci când plimbi copilul vara! Iată ce se poate întâmpla
Articolul anterior
Ultima apariție a Innei în costum de baie. Iată cum arată!
Articolul următor