Bebelușul de numai 2 săptămâni care a decedat în spital! Ce spune medicul Mihai Stratulat despre acest caz

Un copil de doar 2 săptămâni a fost internat pe 19 iunie la spitalul din Cahul, cu febră foarte înaltă, de aproape 40 de grade Celsius, iar la câteva ore s-a stins din viață. Părinții au acuzat medicii de neglijență în serviciu, susținând că nu i-au acordat asistența medicală necesară, deși bebelușul avea febră extrem de mare.

separator
media-148379254415910200

Părinții au dezvăluit atunci presei că fetița lor era să fie salvată, dacă medicii îi făceau la timp un examen radiologic la plămâni și îî administrau de îndată un antibiotic.

Medicul Mihai Stratulat a ținut să precizeze anumite detalii și a comentat pe blogul său acest caz, într-o postare intitulată ,,Cine-i vinovat?”, având în vedere că medicul este membru al Comisiei de specialitate în Neonatologie a Ministerului Sănătății din Republica Moldova.

Este de menționat faptul că specialistul nu aduce acuzații părților implicate în acest caz, el face referire doar la informațiile care au fost difuzate în presă și atenționează despre momentele în care s-ar fi putut comite anumite greșeli.

,,Din start vreau să zic că radiografia cutiei toracice, dacă era făcută bebelușului în acea seară, nu avea să ajute cu nimic. Din ceea ce au relatat părinții este clar că copilul a făcut o infecție virală complicată cu o pneumonie virală, febra înaltă, debutul acut și analiza generală de sânge, vorbește despre acest lucru. La fel trebuie văzut dacă copilul nu era purtător de Citomegalovirus, care asociindu-se putea agrava situația. Ar mai apărea un semn de întrebare – medicamentul pe care i l-a injectat copilului medicul de familie. Eu presupun că a fost injectat un amestec litic, iar dacă el conținea analgină, ar fi putut agrava sau complica starea copilului, prin scăderea drastică a numărului de leucocite în sânge, dar neavând analiza de sânge în față, este totuși prematur să se tragă concluzii”.

Medicul atenționează părinții despre necesitatea consultării specialistului în timp util.

,,Cu siguranță că orice copilul cu vârsta mai mica de 3 luni cu febra ˃39˚C, trebuie urgent internat si diagnosticat, ceea ce s-a întâmplat, dar a nu a primit atenția sufientă, din partea acelui doctor tânăr (pe care nu-l acuz, din mai multe considerente pe care le voi expune mai jos). Acum apare o întrebare către părinți, ce s-a întâmplat în trecutul apropiat cu acest copil? Pentru că este evident că el a fost în contact cu o persoană bolnavă (cu infecție virală), fie părinții au fost prin ospeție sau oaspeți au venit la ei acasă. Trebuie de văzut, dacă copilul nu  făcuse subfebrilitate, cu vreo 2-3 zile în urmă, neobservată de către părinți. Sunt multe semne de întrebare, care urmează a fi elucidate, sper eu, de către comisia noastră, însă nu am primit nici o invitație din partea Ministerului Sănătății”.”

,,Cu certitudine, decesul subit al nou-născutului nu este o situație obișnuită, acesta vorbește despre o alterare rapidă a stării de sănătate, cauzată cel mai probabil de un sepsis viral”.

,,Mă întreb ce ar fi putut să facă acel tânăr doctor? Nu cred că avea posibilitatea să facă analiza de sânge pentru a o investiga la viruși sau un bilanţ acido-bazic (gazele sanguine), în acea seară. Analiza de sânge a fost singura măsură disponibilă, radiografia cutiei toracice, făcută în seara aceea nu avea să ajute la nimic. La acea oră nu cred că tânărul medic avea la dispoziție preparate antivirale, cum ar fi ganciclovir,  pentru a le administra bebelușului. Cred cu tărie că doctorul nu se aștepta la o evoluție atât de fulminantă a procesului infecțios viral. Eu totuși aș încerca să obțin mai multă informație de la părinți, care probabil, încearcă să ascundă ceva, probabil zic, din frică ca să nu fie acuzați și ei la rândul lor”.

Acest caz trebuie elucidat până la capăt și nicidecum nu trebuie acuzat cineva, până nu este finalizată ancheta, mai spune doctorul.

alte Articole interesante