Autorii studiului cred că ADN-ul din celulele fătului poate fi modificat de cofeină, ceea ce le face mai sensibile la dezvoltarea tumorilor. Astfel, femeile însarcinate care beau cafea zilnic îşi supun copiii unui risc suplimentar de a se îmbolnăvi de leucemie, este constatarea unui grup de cercetători.
Autorii studiului susţin că femeile ar trebui avertizate în privinţa consumului de cafea, aşa cum se întâmpla cu alcoolul şi tutunul, întrucât ei au ajuns la concluzia că copiii ale căror mame au consumat în timpul sarcinii minimum două ceşti de cafea pe zi prezintă un risc cu 60% mai mare de a se îmbolnăvi de leucemie.
Cercetătorii au analizat mai mult de 20 de studii existente şi au descoperit că bebeluşii femeilor care beau cafea în timpul sarcinii au un risc cu 20% mai mare de a dezvolta leucemie. In cazul mamelor care au băut mai mult de două ceşti pe zi, riscul de leucemie al copiilor este cu 60% mai mare, iar femeile care au consumat patru sau mai multe ceşti pe zi, aproape că-şi condamnă copiii la această boală, riscul de leucemie crescând până la 72%, potrivit studiului publicat în Jurnalul American de Obstetrică şi Ginecologie.
Studiul concluzionează: „Consumul de cafea în perioada sarcinii poate creşte riscul îmbolnăvirii de leucemie a copiilor. Din cauza datelor limitate, este nevoie de mai multe cercetări asupra acestui subiect, pentru a vedea care sunt efectele adverse ale consumului de cafea în asociere cu leucemia la copii”.Denis Henshaw, profesor emerit în efectele radiaţiilor asupra oamenilor, din cadrul Universitatii Bristol, care nu a fost implicat in cercetare, dar este un expert în domeniu, a declarat:
„Nu cred că femeile ar trebui să renunţe cu totul la cafea în timpul sarcinii, dar ca o masura de precautie ar trebui sa limiteze aportul acesteia. Asta înseamnă mai putin de doua ceşti pe zi ori chiar reducerea consumului la o cească, ocazional. Rezultatele studiului sunt uimitoare”.
„Incidenţa cazurilor de leucemie a crescut constant în ultimele decenii. Daca lucrurile se schimba pe termen scurt, trebuie sa luam în considerare unii factori de mediu şi este posibil sa fie implicaţi mai multi. Sunt multe lucruri care nu ne plac: linii de înalta tensiune, câmpuri magnetice, poluare, tot felul de lucruri”, a adaugat Denis Henshaw.
Autorităţile de sănătate publica din unele ţări sfătuiesc femeile gravide să se limiteze la 200 mg de cofeină pe zi, echivalentul a unei ceşti şi jumătate de cafea la filtru sau două ceşti de cafea instant.