Cum am învățat să ”trăiesc” cu dermatita seboreică

Din adolescență, mătreața mi-a dat bătăi de cap. Habar nu aveam că aceasta de fapt este o formă de dermatită seboreică mai blândă. Am încercat sute de șampon-uri, diferite tratamente naturiste, dar fără rezultat. În cel mai bun caz, obțineam o ameliorare pe termen scurt. Cu timpul, mătreața a devenit mult mai agresivă. Scuamele mai groase și gălbui, iar scalpul roșu și inflamat. Una peste alta, roșeața s-a extins și pe față. Bineînțeles, am consultat mai mulți medici dermatologi, care au avut același răspuns: ”Dermatită cronică-recidivantă. Nu se tratează, învățați să trăiți cu ea.”

separator

Am ”răscolit” internetul, în speranța că, totuși, există un tratament. Mai ales, că în momentele de glorie, când ai un eveniment la care trebuie să arăți bine, dermatita seboreică înflorește, scalpul lasă scuame groase, nasul devine roșu, și tocmai de ieșit în lume nu-ți arde.

Ei bine. Am început să studiez ce înseamnă dermatita seboreică și să”învăț” să trăiesc cu ea.

Ce este dermatita seboreică?
O afecțiune cutanată, care nu este contagioasă. Afectează tegumentele scalpului (foarte des linia de inserție a părului), sprâncene, fruntea, bărbia și șanțurile nazale.

Care sunt cauzele dermatitei seboreice?
Nu se cunosc. Unii specialiști susțin că dermatita seboreică este asociată cu proliferarea excesivă a diverselor specii de Malassezia (o ciupercă sub formă de spori). Aceasta trăiește în mod natural la nivelul pielii, chiar și la animale, în zonele grase, hrănindu-se cu grăsime. Uneori această ciupercă se înmulțește excesiv, perturbând rata de secreție a sebumului de către piele, precum și rata de reînnoire a celulelor epidermei.

Pentru ca funcțiile de secreție a sebumului în țesutul cutanat al scalpului sunt perturbate, mătreața poate fi de două feluri:

  • Mătreață uscată, care se scutură repede, însă “fulgii” sunt foarte mici și deși;
  • Mătreață grasă, aderentă de firul de păr, greu de îndepărtat la spălare, care produce îngrășarea rapidă a părului și îi conferă aspectul de “îmbâcsit”.

În cazul dermatitei seboreice-recidivante, produșii de metabolism/excreție ai acestor ciuperci ce colonizează tegumentele, produc o reacție inflamatorie la nivelul pielii. Formele clinice depind de funcția de barieră a pielii, de alimentație (dulciurile, sucurile dulci, alimente procesate, cafeaua, produsele lactate, condimentele – factori declanșatori ai acestei afecțiuni), de nivelul de stres neuropsihic și emoțional.

Caracteristicile cele mai frecvent întâlnite sunt:

  • Se gravează în timpul sezonului rece (toamna și iarna)
  • Se ameliorează vara odată cu expunerea la soare
  • Apare prurit de intensitate scăzută în unele zone afectate
  • De obicei, tenul este mixt
  • La nivelul obrajilor se observă foliculi piloși inflamați
  • Poate fi afectată și zona inghinală, genitală.

Ce tratamente au dat rezultat

În primul rând, am revizuit regimul meu alimentar. Am exclus produsele care pot declanșa această afecțiune (le-am menționat mai sus).  Apoi am testat sute de produse recomandate în tratamentul dermatitei seboreice.
În farmacii găsiți o gamă largă. Alegeți un șampon și gel de duș care conțin substanțe active ca: ketoconazol, ciclopirox, sulfura de seleniu, zinc pyrithiona, acid salicilic.

De obicei, folosesc un șampon cu ketoconazol, doar o dată pe săptămână, deoarece usucă excesiv scalpul, iar firul de păr devine firav și se rupe rapid. În rest, folosesc șampon din ingrediente naturale, fără parabeni și sulfați în compoziție, pentru a nu irita scalpul. În situații critice, când dermatita devine agresivă, folosesc o cremă antifungică (are un efect mai rapid de ameliorare a simptomelor.

Am reușit în timp să descopăr anumite produse cosmetice care țin în frâu dermatita seboreică. În special, prefer gama IVATHERM, pentru că sunt pe bază de apă termală, atenuează iritațiile, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și calmează pielea.

Folosesc gelul de spălare IVADERMASEB recomandat pentru piele sensibilă cu roșeață și scuame.

Conține:  Climbazole – antifungic, antimicotic, cu acțiune eficientă și selectivă împotriva Pityrosporum ovale.  Octopirox (Piroctone olamine) – activ impotriva P.acnes, S.epidermidis și P.ovale.  Alfabisabolol – un compus natural cu puternic efect antiinflamator, antibacterian și antimicotic.  PCA Ethyl Cocoyl Arginate este un puternic antiseptic, bactericid, derivat din acid pirolidon carboxilic, constituent al NMF (Factor Natural de Hidratare). Hidratează intens.

Atunci când zonele afectate devin roșii și provoacă mâncărimi, aplic crema – Metrocreme Tratamentul roșeței cutanate și al inflamației feței IVATHERM. Se recomandă în cazul inflamației severe, în tratamentul topic al modificărilor caracteristice din rozacee (eritem persistent, papule, pustule).

Conține: Metronidazol 0,75% – un antiinfecțios cu spectru larg, ce  acționează asupra papulelor și pustulelor și reduce eritemul (roșeața). Ceai verde, bogat în polifenoli cu proprietăți antioxidative, antiinflamatoare și antialergice. Alfabisabolol – ingredient natural cu puternic efect antiinflamator și antibacterian.

Evit să mă spăl pe față, folosesc un disc de vată pe care aplic ROSEDERM Loțiune micelară anti-roșeață de la Ivatherm. Curăță delicat, demachiază și calmează pielea iritată, reechilibrând pH-ul pielii.

Conține: Lipacide™ C8G – ingredient activ de curățare ce reduce iritația (restabilește pH-ul acid al pielii) și reglează secreția de sebum, acționează asupra germenilor (bacterii Gram-, bacterii Gram+, fungi, microbacterii). Dextransulfat- are efect antiinflamator, decongestionant, reducând eritemul (roșeața) pielii iritate. Nu conține parabeni.

Zilnic aplic crema anti-roșeață și scuame IVADERMASEB. Este o cremă reparatoare, antiinflamatorie și hidratantă care asigură îngrijirea completă a zonelor cu dermatită seboreică. Are acțiune antiiritantă, antifungică și antibacteriană, reglează descuamarea excesivă și reduce producția de sebum.

Conține: Crinipan AD® (climbazol) – antifungic cu acțiune eficientă și selectivă împotriva Pityrosporum ovale. Octopirox (Piroctone olamine) are acțiune antibacteriană, dar și antifungică împotriva Pityrosporum ovale. Alfabisabol are efect antiseptic și antiinflamator. 5-Alpha avocuta®, obținut prin bio-tehnologie din fructul de avocado, limitează secreția de sebum prin inhibarea 5-alfa-reductaza. Aceasta este enzima care catalizează metabolizarea testosteronului în dihidrotestosteron cu stimularea glandelor sebacee. PCA Ethyl Cocoate Arginate, derivat din acidul pirolidon carboxilic, este un bactericid puternic.

Desigur, în farmacii există o gamă largă de produse indicate în tratamentul dermatitei seboreice. Inclusiv, apelați la sfatul unui medic dermatolog.

Eu am reușit să țin sub control această afecțiune, sunt sigură că și voi, cu puțină răbdare, veți reuși.

 

 

Țara care vrea să le interzică tinerilor să mai fumeze

În cazul în care proiectul de lege privind tutunul și vapatul va fi adoptat în cele din urmă, vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009 în Marea Britanie va fi o infracțiune, scrie bani.md.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, copiii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri nu vor putea cumpăra niciodată o țigară în mod legal, relatează Sky News.

Planul s-a numărat printre cele trei politici cheie anunțate de premierul britanic Rishi Sunak la conferința Partidului Conservator de anul trecut.

Cu toate acestea, unii conservatori mai permisivi au criticat interdicția, ceea ce înseamnă că premierul ar putea fi nevoit să se bazeze pe sprijinul din partea cealaltă a Camerei Comunelor pentru a trece proiectul de lege.

Printre cei care se opun interdicției se numără predecesoarea lui Sunak, Liz Truss, care a descris planurile ca fiind „profund neconservatoare” și Boris Johnson, care a catalogat mișcarea drept „o nebunie”.

Parlamentarilor conservatori li s-a acordat un vot liber cu privire la legislație și se așteaptă ca mai mulți să se opună atunci când va avea loc prima dezbatere completă în Camera Comunelor, marți.

Cu toate acestea, Partidul Laburist va susține propunerile, ceea ce face probabil ca legislația să treacă acest prim obstacol, indiferent de opoziția conservatorilor.

Proiectul de lege nu ar incrimina fumatul în sine, iar cei cu vârsta de 18 ani sau mai mult pot cumpăra țigări pentru totdeauna fără repercusiuni legale. Cu toate acestea, persoanele mai în vârstă ar putea fi nevoite să aibă asupra lor un act de identitate dacă vor să cumpere țigări în viitor.

Scopul interdicției este de a împiedica oamenii să fumeze chiar înainte de a se apuca de fumat, deoarece guvernul a atras atenția asupra faptului că fumatul creează o dependență foarte mare, patru din cinci fumători începând să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani și rămânând dependenți pe viață.

Magazinele care nu respectă regulile vor fi sancționate imediat, iar guvernul spune că banii îi va folosi pentru alte măsuri de reprimare.

La începutul acestui an, noua coaliție guvernamentală din Noua Zeelandă a abrogat ceea ce ar fi fost prima interdicție la nivel mondial privind posibilitatea tinerilor de a cumpăra țigări.

Un simplu test ar putea indica vârsta biologică reală și riscul de boli

Oamenii de știință spun că există diferențe mari între vârsta noastră, respectiv numărul de ani pe care îi avem, și vârsta biologică reală, care, în termeni simpli, reprezintă uzura organismului, respectiv a celulelor și a organelor. Cunoașterea vârstei biologice ar putea acum ajuta la calcularea riscului de îmbolnăvire al unei persoane, scrie doctorulzilei.ro.

Spre deosebire de vârsta cronologică, vărsta biologică este un indicator puternic al stării de sănătate a unei persoane. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători americani de la Universitatea din Pittsburgh a descoperit markeri din sânge care pot dezvălui vârsta biologică a unei persoane, ceea ce ar putea ajuta la tratarea diferitelor probleme de sănătate care pot apărea pe măsură ce organismul uman îmbătrânește.

„Imaginați-vă două persoane în vârstă de 65 de ani. Una merge cu bicicleta la serviciu și face schi în weekend-uri, iar cealaltă nu poate urca nici măcar un rând de scări. Au aceeași vârstă cronologică, dar vârste biologice foarte diferite. De ce îmbătrânesc acești doi oameni în mod diferit?”, spune Aditi Gurkar, medic geriatru la Universitatea din Pittsburgh.

Rolul indicelui metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM)

În noul studiu, publicat în revista Aging Cell şi citat de 360medical.ro, cercetătorii au căutat, în special, diferiți metaboliți – molecule mici eliminate de procesele biologice din organism. Acestea pot fi folosite ca dovezi pentru a determina ce procese au loc în organism și cât de bine se desfășoară acestea.

În total, au fost identificați 25 de metaboliți care au prezentat diferențe semnificative între persoanele cu îmbătrânire sănătoasă și cele cu îmbătrânire rapidă. Acest grup de molecule a fost denumit indicele metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM).

Indicele HAM ar putea servi ca un predictor al îmbătrânirii la om, spun autorii studiului. Echipa a identificat, de asemenea, trei metaboliți care păreau a fi deosebit de importanți în stimularea îmbătrânirii biologice.

În testele efectuate pe un grup separat, indicele HAM s-a dovedit a fi 68% precis în calcularea vârstei biologice. Cu mai multe cercetări, ar putea fi posibil să se dezvolte un test de sânge pentru evaluarea rapidă și ușoară a vârstei biologice.

Acest test ar putea fi apoi efectuat pe persoane la vârste mai timpurii, atunci când modificările proceselor moleculare sunt mai ușor de modificat: la o persoană de 30 de ani, de exemplu, căreia i se spune că vârsta sa biologică este mult mai mare decât ar trebui să fie.

„Acea persoană ar putea apoi să se gândească să schimbe mai devreme anumite aspecte ale stilului său de viață – fie că este vorba de îmbunătățirea somnului, a dietei sau a regimului de exerciții fizice – pentru a spera să-și inverseze vârsta biologică”, spune Gurkar.

Încă un virus își arată colții! Explozie de cazuri la un centru de refugiați din R. Moldova! 17 persoane diagnosticate

Numeroase cazuri de rujeolă au fost înregistrate la un centru din Republica Moldova, unde sunt cazați refugiați. 17 persoane au rujeolă, după cum a informat șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală, Vladimir Bolocan, în timpul ședinței operative a serviciilor Capitalei.

„Din cele 22 de cazuri suspecte, doar 17 au fost confirmate, patru au fost infirmate, iar un caz încă rămâne suspect. Totodată, există trei cazuri sporadice cu infectare de rujeolă în capitală și localitatea Hulboaca. Aceste cazuri nu au legătură epidemiologică între ele și nu prezintă nici un risc de desfășurare a unui nou focar”, a anunțat oficialul.

Multe cazuri de rujeolă, la un centru de plasament al refugiaților din Republica Moldova

De asemenea, Vladimir Bolocan a atras atenția că, în ultima vreme, crește îngrijorător numărul infectărilor cu rotavirus, doar în luna aprilie fiind raportate 18 cazuri, ceea ce reprezintă 50% din totalul de îmbolnăviri din primul trimestru.

Șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală a îndemnat părinții să-și imunizeze copiii, menționând că vaccinul de rotavirus se administrează în primele șase luni de viață, este unul sigur și nu are contraindicații.

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolei (Morbillivirus) din familia Paramyxovirus. Este caracterizată de simptome precum febră, tuse, secreții nazale, ochi roșii și sensibili la lumină (conjunctivită) și o erupție cutanată distinctivă. Rujeola este extrem de contagioasă și se răspândește prin picături mici de secreții respiratorii ale persoanelor infectate, de obicei prin tuse sau strănut.

Boala poate fi gravă și poate duce la complicații precum pneumonie, encefalită (inflamarea creierului) și pierderea vederii, conform radiomoldova.md citat de evz.ro.

Melania Trump criticată dur pentru ținutele ei! Aceasta a purtat o rochie în valoare de peste 2000 de euro în vizită la copiii săraci din Ghana
Articolul anterior
De ce surpriză a avut parte interpreta Aura la un Centru de estetică din Capitală
Articolul următor