De Ziua Mondială a Rinichiului, în Moldova a fost lansat Ghidul pentru pacientul dializat!

Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. În acest an, în premieră în Republica Moldova, a fost lansat Ghidul pentru pacientul dializat.

separator

DSC_0554 (Copy)

În cadrul unei conferințe organizate în incinta Centrului de Dializă din Chișinău, de Ziua Mondială a Rinichiului, specialiștii în domeniu au vorbit despre această problemă de sănătate.

„Sunt sigur, aplicarea în practică a cunoștințelor expuse în acest ghid va prelungi și va ameliora calitatea vieții pacienților cu boli de rinichi”, a declarat Petru Cepoida, director medical BB-Dializa, coautorul ghidului pentru pacientul dializat.
„Totul este în mâinile pacienților, iar noi le-am pus la dispozișie și un ghid. Această lucrare le îndrumă pe persoanele viața cărora este legată de aparatul de dializă, cum să îngrijească de sănătate astfel încât să se bucure de viață! Dependența de dializă nu trebuie să îi priveze de libertatea de a trăi calitativ”, a menționat Svetlana Chițanu, coautoarea ghidului.

În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului se desfășoară sub genericul „Stil de viață sănătos, rinichi sănătoși” și aduce în atenția populației importanța alimentației pentru prevenirea bolilor renale, scrie ziarulnational.md.

„Noi suntem ceea ce mâncăm. Este foarte important ca persoana să își revadă la timp regimul alimentar, cantitatea de apă consumată timp de o zi, astfel încât să nu ajungă la stadii terminale ale bolilor de rinichi când nu e voie să consumi multe lichide și sunt restricții severe în alimentație”, a menționat în cadrul conferinței Galina Tomaș, doctor în științe medicale, nutriționist, magistru în sport.

DSC_0553 (Copy)

Datele statistice la nivel mondial, valabile şi pentru R. Moldova, arată că o persoană adultă din zece are boala cronică de rinichi, ceea ce înseamnă că în țara noastră numărul peroanelor afectate de această maladie ar fi de peste 350 de mii. Deși frecvente și periculoase, aceste boli pot fi tratate eficient, dacă sunt descoperite din timp.


Insuficienţa renală cronică în stadiul terminal este un diagnostic dur, care presupune includerea persoanei în dializă, procedeu medical de substituţie a funcţiei renale. În R. Moldova sunt circa 500 de pacienţi dependenţi de dializă, dintre care 300 sunt pacienţi ai Centrului de Dializa din Chişinău, deschis în cadrul proiectului de parteneriat public-privat pentru servicii de dializă.

hemodializa

Conferinţa de presă a avut loc în Centrul de Dializă din Chişinău, lansat pe 4 ianuarie 2016, în cadrul proiectului de parteneriat public privat pentru servicii de dializă din R. Moldova. Pentru implementarea proiectului la nivel naţional şi asigurarea cu servicii de dializă de înaltă calitate pe toţi pacienţii cu insuficienţă renală în stadiul terminal, consorţiul german reprezentat în R. Moldova de compania BB-Dializa urmează să investească 15 milioane de euro.

alte Articole interesante