Destinul Unic(a) pe ambele maluri ale Prutului sau povestea Galinei Tomaș

Timp de 18 ani a reușit să cultive un stil de viață sănătos în familie și societate. Galina Tomaș – protagonista proiectului unic(a) care printr-o combinație reușită între performanțele medicinei contemporane și tehnici de sport a redat vitalitatea și sănătatea a zeci de mii de femei din Republica Moldova. Recent această metodologie patentată a trecut Prutul.

separator

IMG_0574Fiecare poveste de succes are o istorie, cum a început proiectul Unica?

De mică visam să devin medic pentru a ajuta oamenii, așa am ajuns studentă la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din Moldova. Studenția într-o capitală agitată de tranziție, cum era Chișinăul anilor de atunci, orele și bibliotecile, regimul alimentar diferit de cel de acasă (al mamei), mi-au schimbat ritmul biologic. Drept consecință am adăugat câteva kilograme în plus, de care doream cu tot dinadinsul să scap. În căutările mele de rețete minune care să te ajute să slăbești, am avut norocul să asist la niște cursuri care mi-au cultivat interesul pentru sport. Rezultatele obținute după luni de efort combinat cu o alimentație corectă, m-au impulsionat să îmi doresc mai mult, având toate cunoștințele necesare pentru a crea ceva util care să schimbe gândirea despre sănătate.

IMG_0821_1Simțeam nevoia să împart aceste realizări cu colegii mei, care aveau același regim și stil de viață. Probabil că am fost animată și de un instinct creator pe care îl trăia Dagny Taggart, protagonista romanului Atlas Shrugged, mai ales că costurile vieții din capitală impuneau o rațiune capitalistă în timp ce un proiect serios presupune și sustenabilitate financiară.

Astfel, înarmată cu voința alimentată de un vis și susținută financiar de rude, am mers din cameră în cameră și am convins studenții că sportul trebuie să facă parte din viața fiecăruia. Aşa am început primele sedinţe de sport, apoi am deschis prima sală, urmată, în timp, de încă 17.

Presupun că studiile în medicină te-au ajutat să elaborezi metoda Unica?

Nu doar că au fost utile, dar le consider indispensabile unui program serios de reabilitare fiziologică. De altfel, medicina a însemnat pentru mine cadrul general academic în care am introdus metode, tehnici, studii care au fost adunate în Teza mea de doctor în științe medicale – ”Influența efortului fizic și a alimentației asupra sănătății femeilor de vârstă reproductivă”. Astfel, Metoda Unica a fost recunoscută de lumea academică ca fiind una de succes și care se bucură de protecția drepturilor de autor, fiind brevetată în 2014.

IMG_0311Câtă lume a beneficiat în Moldova de acest program unic?

Peste 70.000 de clienți au practicat antrenamente cu efort fizic dozat după metoda Unica ce constă în mișcări împrumutate din gimnastică, aerobica, shaping, dans, yoga, pilates și streching. Antrenamentele sunt individualizate în funcție de rezultatele testării nutriționale și fiziologice, tipul siluetei, fonul hormonal, reacția sistemului circulator la efort fizic, parametri antropometrici etc. Iar din anul 2002, femeile care obțin cele mai bune rezultate în lupta cu kilogramele în plus participă în concursul anual ”Miss Unica Sport”.

Este o cifră destul de mare. Cum ai reuşit să obții asemenea performanţă?

Fără o echipă de profesionişti nu aş fi ajuns la asemenea rezultate. În implementarea, realizarea şi promovarea metodei Unica sunt implicate sute de  persoane: parteneri, manageri de filiale, instructori, maseze etc. datorită cărora metoda are succes.

Cum şi de ce te-ai hotărât să treci Prutul?

Proiectul meu personal, căruia i-am dedicat jumătate din viață, a devenit cumva parte a unui proiect național care solicită un destin comun pentru românii de ambele maluri ale Prutului. În 2011 am hotărât să creez o platformă online de informare privind modul sănătos de viaţă – unica.md, pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă în sălile noastre de sport. Astfel, am fost plăcut surprinsă să constat că o mare parte din cititorii site-ului sunt din România, care se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi noi şi care îşi doresc să facă o schimbare privind stilul de viaţă. Evident că investițiile pe care le facem în România vizează și potențialul unei piețe mai mari, dar conține în continuare și acel demers social cu care am început activitatea și la Chișinău.

Ideea de a extinde proiectul Unica Sport în România este mai veche pentru mine. Doar acum circumstanțele au permis realizarea efectivă și vreau să mulțumesc pe această cale prietenilor și colegilor de la Chișinău și București care m-au ajutat ca visul să devină fezabil.  De una singură nu poţi reuşi nimic în viaţă, dacă nu există parteneriate de calitate şi oameni cu implicare. Iar eu am avut norocul să întâlnesc mereu persoane care să mă susţină şi să mă încurajeze în tot ceea  ce fac.

Cum ai ”găsit” Bucureștiul și oamenii din acest oraș?

O piață mai mare este mai sofisticată, cu consumatori diferiți, însă finalitatea este aceeași – toți își doresc să fie sănătoși. Am întâlnit oameni interesanți, deschiși și foarte receptivi.

Cum reușești să împărțiți timpul cu familia?

Activitățile profesionale serioase au de fiecare dată neajunsul de a răpi din timpul dedicat oamenilor dragi. Încerc de fiecare dată să compensez prin calitate. Atunci când îmi rezerv timp pentru familie asta presupune implicare la maxim.

IMG_0531

Ce înseamnă pentru tine Unica Sport?

Viața mea! Tot – ani, carieră, afacere, sănătate, frumusețe, prieteni, provocări, comunicare, socializare, dedicaţie, voinţă, caracter, urcuşuri şi coborâşuri.

Dacă nu ar fi Unica, ce ți-ar plăcea să faci?

Promovarea modului sănătos de viață, sub orice denumire și formă.

#stilunic–Tania Turtureanu și Milla Danilceac:”Crezi că este ușor să șcrii o piesă în 30 de minute”!

Datorită lor ne-am ales cu imnul emisiunii #stilunic, deoarece invitatele acestei ediții, Tania Turtureanu și Milla Danilceac, l-au compus în timp ce aveau loc filmările. Și da, nu le-am lăsat libere cu una cu două, le-am mai provocat să o transforme pe Nicoleta Adam. Ce ne-a ieșit la final vedeți în noul episod #stilunic!

Vă mulțumim că ne sunteți alături!

VOX POPULI: Este presa liberă în exprimare în Republica Moldova?

Cât de liberă este presa în R. Moldova? Ce așteptări au oamenii de la mijloacele de informare în masă și ce informații primesc, de fapt? Am decis să aflăm azi la noua ediție de VOX POPULI.

VOX POPULI: Ce își doresc femeile de 8 martie? Aflăm chiar de la ele

Femeile se simt apreciate atunci primesc flori! Dar ce își doresc acestea cu adevărat, de 8 martie? Ediția de astăzi VOX POPULI îi poate ajuta pe bărbați să le înțeleagă mai bine și-i poate scuti de multe bătăi de cap

Xenia Deli își menține silueta practicând…. (Poze)
Articolul anterior
A divorțat după 8 ani de căsnicie. Interpreta rusă care nu a mai putut suporta…
Articolul următor